Categorieën: Nieuws

Bomenkap aan Platvoetspad; 212 populieren weg, 140 andere bomen terug

De gemeente Groningen is vanaf 4 november bezig met de kap van 212 populieren aan het Platsvoetspad, langs de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal. De oude populieren vormen een gevaar voor de vaarweg en worden daarom vervangen door 140 nieuwe, van verschillende soorten.

Volgens de gemeente zijn de bomen ziek, of zijn ze door droogte in slechte conditie. Ze vormen daarom een gevaar voor de vaarweg en worden gekapt. De bomen die terugkomen zijn naast populieren ook van andere soorten. De planning is dat deze voor het einde van het jaar op hun plek staan.

Foto: Ben Guldenaar

Ook aan de Winschoterweg, tussen Oude Roodehaansterweg en Duinkerkenstraat, worden populieren gekapt. De 111 bomen die hier gekapt worden, worden vervangen door 133 andere bomen van verschillende soorten.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • En ik maar denken dat GroenLinks de grootste partij is in het college. Volstrekt onvoldoende! Bomen werken in wezen niet anders dan zonnepanelen, hoe groter het bladoppervlak, hoe meer licht, hoe efficiënter de soort, hoe meer omzetting van CO2 naar zuurstof. 1op1 Terugplanten is zo bekeken altijd verlies.

  • Totaal onnodig. Ze er maar een bord neer. Pas op vallende takken bij storm. Maar de hele bomenrij moest zo nodig gesloopt. De lokale media komt hier trouwens pas achter als het bijna klaar is en men al dik twee weken bezig is. Je kunt er ook voor kiezen de bomen geleidelijk te vervangen. Tien per jaar, zodat je niet zo'n grote impact hebt op het landschap en de ecologie. Waarschijnlijk is het net op nieuw verharde fietspad en de wandelroute daar nu ook aan gort. Ik hoop dat er nagedacht is over de fietsroute daar voordat de nieuwe bomen geplant worden. Iets breder zodat je elkaar veiliger kunt passeren zonder naast het pad te raken over door het snelgroeiende struikgewas te rauzen zou mooi zijn.

  • Kwam er zondag toevallig langs en na me druk gemaakt te hebben over de #brugterug zag ik deze schokkende kaalslag (volges mij stond 1/3 er toen nog en ja, eigenlijk moet je er dan voor gaan liggen...). Mijn gok was ook al dat het vanwege afvallende takken zou zijn. Dat is met storm idd het geval maar met gezond verstand en een bord iid oplosbaar zou je zeggen. Maar risico zal wel tot nul gereduceerd moeten worden, zie ook bijv. Peizerweg. En als dat getal 212 naar 140 klopt kan je daar ook wat van vinden. Ondertussen wel juichen dat met de afgewende kapplannen bij de A-kerk netto wel een paar bomen extra gepland zijn die al compensatie hadden moeten dienen....

    Met wat zoeken vindt je vrij snel achtergrond info, blijkbaar was het al wel iets gecommuniceerd en had het opgepikt kunnen worden door media maar ja: https://www.bomenkapmeldpunt.nl/beleid/bomenkap-van-starkenborghkanaal-groningen-paddepoel/

    Rekenkamer zou ook onderzoek doen naar het beleid van de gemeenste, ik ga maar es kijken of daar iets van te vinden is.

Recente berichten

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt doorstart na overname

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt een doorstart na het faillissement van afgelopen maandag. Bakkerij Broodhuys maakt…

23 minuten geleden

Arrestatieteam houdt persoon aan na inval in containerwoning Vrydemalaan

Aan de Vrydemalaan is donderdagavond één persoon aangehouden in één van de containerwoningen voor studenten.…

45 minuten geleden

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

12 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van de Laan Corpus den…

12 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

13 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

15 uur geleden