Categorieën: Nieuws

Werkervaring levert banen op

Een proef waarbij mensen met een bijstanduitkering werkervaring konden opdoen heeft opgeleverd dat ruim 40% van hen konden uitstromen naar een betaalde baan.

Mensen die een bijstandsuitkering ontvingen konden zich aanmelden voor de regeling, die een uitvloeisel is van de stimuleringsregeling uit de participatiewet. De werkgever betaalt aan de gemeente het minimumloon, de werknemer krijgt bovenop zijn uitkering 2 euro per uur.

Een fulltime klus mag maximaal drie maanden duren en een parttime klus mag maximaal zes maanden duren.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Belachelijke regeling. De werkgever moet zich ook kapot schamen, die kan ook het minimumloon direct aan de werknemer betalen, maar is nu een ordinaire profiteur. Zou mij niets verbazen als het bevriende bedrijfjes zijn. De gemeente krijgt bovenop vergoeding van het rijk ook dus het minimumloon.

    De werknemer krijgt niets: ja rekeningen. Met een beetje pech een hoger of te hoog verzamelinkomen waardoor er minder of geen recht is op toeslagen. En eventueel andere subsidies die komen te vervallen zoals bijvoorbeeld kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Geen recht op arbeidskorting, geen recht op WW, geen recht op ZW, geen recht op vakantieuren, geen recht op vakantiedagen. Verder moet je bek houden want je ontvangt een bijstandsuitkering en daarom heb je geen recht van spreken. Constante dreiging als je niet wilt springen dat je gekort wordt.

    Misschien kunnen ze de uitkeringsgerechtigden beter in de leer zetten bij Klaas dijkhof?

    Maar hee, 40%, mooi getal voor in de rapportjes! Welke ambtenaar of ambtenaren gaat/gaan hier beter van worden?

  • de gelukkigen moet nu goed uitkijken dat ze zich niet een zodanige leefstijl aanmeten (met bijbehorend uitgavenpatroon) dat ze bij een eventuele terugslag in de problemen terecht komen..

  • Het kan dus wel. Ben ik benieuwd hoeveel geld men ook in deze gemeente in het verleden aan reintegratieachtigejobcoachendeprojectbureautjes heeft uitgegeven om mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen en in 96 van de 100 gevallen ook nog eens zonder enig resultaat.

  • Goh en wat gaat er gebeuren met deze mensen als ze weer ontslagen worden, mogen deze mensen zich dan net als Dijkhof zich ook beroepen op 'gewende' uitgavepatroon ?
    Dacht het van niet hé, Dijkhof staat in elk geval bij elke komende verkiezing debat met 10 nul achter tegenover bv een Asher.
    Die 40 procent zijn overigens fop cijfers, hoeveel procent blijft daar van over zonder subsidie.

  • Dat gaan ze dus weer doen; lees het plan maar.
    Overigens noemen ze dit Schakelkans, maar is het nagenoeg hetzelfde als flextensie. Flextensie? Ja dat landelijk alom bekritiseerde re-integratie-instrument waar het gelijknamige bedrijf fors aan verdient heeft. De gemeente wil dit gebruiken als alternatief voor gratis personeel. Werkgevers zijn voor 12,75 per uur (en alleen per gewerkt uur) spekkoper.

  • Dit was een experiment op 100 personen. Niet representatief. En wie waren deze personen?

    Sinds de definities zijn veranderd bij het CBS onder de toenmalige minister Asscher (PvdA) is menig cijfer hiervoor misbruikt. Een baan met maar 2 uurtjes in de week, is in de nieuwe definities een volledige baan. Voorheen was dit 12 uur. Een werknemer dat 2 uurtjes in de week werkt, is geschrapt uit het werklozenregister. Voorheen was 12 uur. Nederland kreeg er in één klap 1,1 miljoen banen bij door deze nieuwe definities als gebakken lucht. Door de grote instroom van de buitenlandse student, voorziet dit ook in steeds meer Horeca in Groningen. Deze pulpbanen zijn dus zeer van invloed op de cijfertjes. Waardoor er een zeer scheef beeld is ontstaan in de werkgelegenheid in Groningen. Alsook de werkeloosheid.

    De gemeente Groningen betaald jaarlijks 150 miljoen euro aan uitkeringen.

    Daaromheen, rond de bijstandsgerechtigden een ambtelijke organisatie dat jaarlijks 270 miljoen kost !

    Nog een cijfertje;

    Dat de uitkeringen (WW + bijstand) in Nederland slechts een aandeel hebben van 1 tot 2 % van ons BBP.

    Tegenwoordig zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitkeringen. Dus moet alles in het leven worden geroepen om de bijstandsgerechtigde uit te laten stromen. Dit levert per saldo de gemeente geld op! Ook van het Rijk. Het welzijn van de bijstandsgerechtigde, doet niet ter zake. Dit is korte termijn denken. Er is een loonkostensubsidie. De werkgevers profiteren daarom het meest. Maar op de lange termijn biedt dit geen uitkomsten. En zodra de loonkostensubsidie stopt zal de uitkeringsgerechte worden afgedankt. Dan hebben per saldo, zowel de gemeente als de werkgever voor even kunnen profiteren.

  • Vandaag in het nieuws via het AD;

    ‘Flexwerk is in Nederland extreem doorgeschoten’

    En neem daarbij de 2 uurtjes werk in de week in acht waardoor je zal worden geschrapt uit het werklozenregister. Alsook als een volledig baan zal worden opgewaardeerd.

    Stel een werkgever heeft een arbeidsplaats voor 40 uur in de week als een normale werkweek. Zoals we dit gewend waren in Nederland. Dan is het voor de overheid zeer wenselijk, het op te delen in 20 arbeidsplaatsen = 2 uurtjes in de week. Zo doen we dat, om de bevolking te beduvelen. Even ter herinnering; de crisis- en herstelwet is nog steeds actief. Niet zonder reden!

    https://www.ad.nl/ad-werkt/flexwerk-is-in-nederland-extreem-doorgeschoten-br~a2081e01/

  • Wellicht was van die groep zonder begeleiding ook wel 40% aan de slag geraakt. Als je dit alleen aan mensen die toch al wel inzetbaar zijn aanbiedt is het succesratio allicht vrij hoog.

Recente berichten

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

7 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

7 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

7 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

8 uur geleden

Petitie voor twee jaar extra inzet van varkens op Zernike Campus

De varkens om invasieve planten op de Zernike Camus te bestrijden moeten minstens twee seizoenen…

9 uur geleden

Kindervoorstelling ‘Op het spel’ donderdag in première in de Nieuwe Kerk

Corona, klimaat en oorlogen: hoe hou je als jongere hoop in een wereld vol onzekerheden?…

10 uur geleden