Categorieën: Nieuws

Verkoop Pepergasthuis lijkt kwestie van geld

De verkoop van het Pepergasthuis lijkt te ontaarden in een geldkwestie. Maandag liet koper Jan Berry Drenth, tot ontsteltenis van Lefier, aan de gemeente weten te willen afzien van de aankoop van het Pepergasthuis. Dit vanwege de ontstane ophef over de verkoop van het 600 jaar oude gasthuis

Woordvoerder Elza Bultstra liet aan OOG weten dat Lefier vasthoudt aan het voorlopig koopcontract: ‘Dat staat nog steeds”. In het contract staat een boetebepaling wanneer de koper afziet van de koop. Lefier stelt dat zij het gasthuis niet lonend kan exploiteren en daarom moet verkopen. Lefier kreeg in 1991 het pand in handen voor iets meer dan een miljoen gulden. Geschat wordt dat Lefier sinds die tijd tussen de 2,5 en 3 miljoen euro aan huurinkomsten gehad heeft. Behalve aan de kerk heeft Lefier volgens de bewoners geen groot onderhoud gepleegd aan het hofje. Voor rijksmonumenten zijn er bovendien nog allerlei subsidies van Rijk, Provincie en Gemeente.

De kerk, de eetzaal, de keuken, de voogdenkamer, de beheerderswoning en de 29 hofjeswoningen en de uitgebreide inboedel met talloze kunstschatten  worden naar verluidt verkocht voor 4 miljoen euro. Een hoorzitting over de kwestie zou vandaag (dinsdag) plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 9 december. De gemeente is sterk gekant tegen de verkoop, en de uitverkoop van de kustschatten.

Het gasthuis is in 1405 door vader en zoon Solleder aan de stad geschonken: “Tot in den Eeuwigheid”. Die belofte werd bij de overdracht in 1991 nog herhaald door Volkshuisvesting, de voorganger van Lefier.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Lefier heeft haar sociale masker van een betrokken woningcorporatie hiermee definitief laten vallen. Het gaat vooral om het geld en niet het welzijn van de bewoners en historische betekenis van het Pepergasthuis. Wel huur ontvangen maar geen onderhoud plegen, doet het ergste vrezen voor al die andere huurders van Lefier.

  • Al die woningbouwverenigingen zijn te groot geworden o.m door diverse fusie's, en zijn daarbij direct hun kerntaak vergeten 'sociale woningbouw'. Al die vereniging besturen zitten vol met voormalige faalbazen uit de politiek en zakkenvullers zonder enige binding met haar huurders, waar ze wel tijd voor hebben is woningbouw in het hogere segment en prestige objecten.
    Ook Ineke van Gent ( PSP/Grone Links) is lid van de raad van commissarissen uiteraard met de andere faalbaasjes, het bestuur zelf is op de nieuwe voorzitter na onvindbaar op hun eigen site.

    https://www.lefier.nl/over-lefier/onze-organisatie/bestuur-en-toezicht/raad-van-commissarissen/
    https://www.lefier.nl/media/1409/governancekader-lefier.pdf

  • Dan mogen ze hun visie wel eens aanpassen.
    Op hun website lees ik niets over minimale opbrengst van of beoogde winst.

  • Het lijkt mij een zeer goed plan dat LEFIER andere door studenten bezette en uitgewoonde panden verkoopt aan belegeers die er weer woonhuizen van .maken. Ook daar zijn rijksmonumenten onder.
    Oude kijk in’t jatstraat en Visserstraat zouden er zeker bewoonbasrder door worden.

  • Vanmiddag om 14.30 start een demonstratie bij het Pepergasthuis mensen. Komt allen!.
    Demonstreren tegen de verkoop van het Papergasthuis aan private investeerders.

    En vóór het vertrek van het bestuur en de raad van commissarissen van Lefier.

  • De ware reden van Lefier komt nu te voorschijn. Het onderhoud kost te veel, dus..... De sociale functie van deze woningcorporatie wordt onderop de stapel gelegd. Eerst komt het GELD! De directeur en de hele mikmak van het bestuur enz. moet zich SCHAMEN. Je bent niet geschikt als directeur en bestuur als je niet aan het maatschappelijk,
    cultureel/historisch belang denkt en hiervoor instaat.

  • Ik heb vanochtend een verhelderend telefoongesprek gehad met een woordvoerster van Lefier.

    Ik wilde uitleg over het feit dat er een nieuwe hoorzitting komt: 9 december 2019.

    De woordvoerster legde duidelijk uit dat de beoogde koper NIET naar Lefier heeft aangegeven van de koop af te zien.
    Er is GEEN contact geweest met de koper!

    a.
    Ik heb geadviseerd Lefier geadviseerd om van deze verkoop af te zien, nu de beoogde koper zich NIET naar behoren gedraagt, wat zeer schadelijk is voor Lefier en haar huurders.

    b.
    Ik vind ook het gedrag van B&W zeer laakbaar.
    Immers, ook B&W had de beoogde koper moeten aansporen om zijn afzien van de koop eerst officieel aan Lefier te melden!

    Mevrouw Kiki

  • Dit gasthuis onderbrengen in een eigen stichting onder toezicht van monumentenzorg en de gemeente. Het doel van de stichting is tot in de eeuwigheid het gasthuis in dienst van haar bewoners en de stad te exploiteren, daarbij de historische waarde in acht nemend. Deze constructie kan eventueel ook uitgebreid worden naar andere monumentale hofjes in de stad.

  • Super artikel, er zijn op zich een paar puntjes daar had ook wel over verteld kunnen worden, voor de rest vind ik 'm echt top.

  • Interim directeur Drijver meldt op tv-noord.nl dat Lefier doorgaat naar een volgende gegadigde als de verkoop aan Drenth mislukt.
    De zwakke plek van Lefier is dat ze haar eigen fouten nooit wil toegeven. De gevolgen van die fouten zijn doorgaans voor de gedupeerde huurders, die bij de eerste ingediende klachten al te horen krijgen dat ze maar naar de rechter moeten om hun gelijk te halen. ( le fier = de arrogantie) .

Recente berichten

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

11 minuten geleden

Wielrenner gewond na aanrijding door vrachtwagen

Een wielrenner is donderdagochtend gewond geraakt na een aanrijding aan de Duinkerkenstraat. Dat meldt het…

25 minuten geleden

Blauwbörgje krijgt afdeling voor jonge mensen met dementie

Zorgaanbieder Dignis opent op 15 mei in 't Blauwbörgje een nieuwe afdeling voor jonge mensen…

1 uur geleden

Krakers: ‘wij vertrekken zodra gemeente met plannen komt voor jeugdsynagoge’

De krakers van de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat blijven daar zitten totdat de gemeente…

2 uur geleden

Vrachtwagen en auto botsen op Winschoterweg

Een vrachtwagen en een personenauto zijn donderdagochtend op de Winschoterweg op elkaar gebotst. (meer…)

2 uur geleden

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug; brug deels weer open

Voor de tweede keer woensdagavond waren er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

12 uur geleden