Verkoop Pepergasthuis lijkt van de baan, koper blaast de koop af

De koper van het Pepergasthuis blaast de aankoop af. De aankoper, Jan Berry Drenth, geeft aan dat hij van de koop af wil zien vanwege alle commotie. De partijen moeten er nu met elkaar uit komen.

Dat meldt beheerder Bram de Vink deze maandag aan OOG Radio en Televisie. Volgens De Vink geeft Drenth aan dat hij de aankoop nooit had gedaan als hij geweten had hoe veel commotie het zou opleveren. De Vink: “Rond is het nog niet helemaal, dat hangt nog van Lefier af. Wij bij het Pepergasthuis kunnen het haast niet geloven. Dit duurt al zo lang, het heeft de bewoners zo bezig gehouden. We hebben nog borden en flyers gemaakt voor de demonstratie, maar ik weet niet of we die nu nog nodig hebben. Alles wordt ineens anders. Het is heel groot nieuws, ook voor alle petitietekenaars. Wonderlijk.”

Op dinsdag zou er een hoorzitting plaats vinden, maar deze is tot nader orde uitgesteld zodat beide partijen er uit kunnen komen. Gemeentewoordvoerder Manon Hoiting: “De koper gaf richting ons aan van de koop af te willen zien. Daarop hebben wij een uitstelverzoek bij de inspectie aangevraagd. Zo straks hebben wij gehoord dat zij daar mee akkoord zijn gegaan, dat geeft ons tijd. Wel is er een nieuwe datum voor de zitting, 9 december. Het is een mooie ontwikkeling in het dossier.”

Woordvoerder Elza Bulstra van Lefier wil niks zeggen over de ontstane situatie: “Het ministerie moet er nog wel toestemming voor geven, maar er ligt een koopovereenkomst en die staat nog steeds.” Ook wil Bulstra niet zeggen of Lefier op de hoogte is van het afhaken van de koper: “Daar doe ik geen uitspraak over”.

Meer weten over het verloop van de kwestie van het Pepergasthuis? Zie de links onder dit artikel. (Oudste artikel staat onderaan, nieuwste artikel bovenaan.)

Deel dit artikel:

 1. Het is Pepergasthuishofje heeft al 600 jaar een sociale functie.

  Het is heel erg mooi nieuws dat de beoogde koper aangeeft dat hij en zijn dochter van deze koop af wil zien.
  En laat die volgende hoorzitting maar zitten!

  Champagne!
  Zo’n bericht en dat op: Sint Martinus!

  Maar …
  Als deze beoogde koper en zijn dochter heel erg echt en zeer serieus van de koop af willen zien,
  dan moeten zij dat doen en NIEMAND nog langer in spanning houden.

  Dus…
  Geachte beoogde koper(s), dan nu ook heel erg graag en snel die belangrijke melding – op officiële wijze – naar Lefier en de Gemeente Groningen!

  Hartelijk dank: ongetwijfeld namens velen!
  En voor iedereen: alle goeds!

  Mevrouw Kiki

  https://petities.nl/petitions/het-pepergasthuis-mag-alleen-worden-verkocht-aan-het-groninger-monumenten-fonds?locale=nl

 2. Een pak van mijn hart! Het zou ook absurd zijn geweest. Dat hofje is geen object, dat in particuliere handen moet. Het is een museum en moet als zodanig intact blijven, zowel de huisjes, als de Kerk. Het moet in stand worden gehouden door de overheid. Het is een hofje van buitengewoon historische waarde voor onze stad, net als het Heilige Geest Gasthuis en de vele andere hofjes. Groningen is er bekend om.
  .

 3. Iedereen blij, behalve Lefier, die verklaart “Het ministerie moet er nog wel toestemming voor geven, maar er ligt een koopovereenkomst en die staat nog steeds.” je hoeft niet eens tussen de regels door te lezen, om te begrijpen dat Lefier hier alsnog een financieel slaatje uit wil slaan, door de koper aan de overeenkomst te houden., en dat gaat Drenth vermoedelijk nog wel veel geld kosten.

 4. @Wassermann ‘Slaatje uitslaan’ ..

  Als je het nieuws niet volgt, houdt dan je snater. Het is die verschrikkelijke huurdersheffing, die vele corporaties de das omdoen. Slechts om de staatskas te spekken! Besloten door RUTTE II (VVD -PvdA). Je electoraal waar je nogal dol op bent!

  En straks ook de OZB. Terwijl het om een opzettelijke gecreëerde woningkrapte gaat. Waardoor de waarde van huizen om die reden ook zijn gestegen.En de OZB stijgt daarin mee.

  Om die reden kon Lefier niet veel anders. Maar dit erfgoed mag nooit in handen komen van speculanten!

 5. # Wasserman

  Tenzij uit documenten blijkt dat door de vele fusies – die er de laatste jaren zijn geweest – het gehele complex van Pepergasthuishofje wellicht onterecht in de handen van Lefier terecht is gekomen.

  Ook de rol van B&W – als oppervoogd – moet door officiële documenten verduidelijkt worden.

  Mevrouw Kiki

 6. @Sjoerd Vergeet niet, die verhuurdersheffing werd voorafgegaan door jaren waarin directieleden van woningcorporaties in Maserati’s reden, aan zelfverrijking deden en zich als zonnekoningen gedroegen (Vestia, Rochdale, WSG…).
  Het echte probleem is natuurlijk het (hieraan voorafgaande) besluit om de corporaties te verzelfstandigen en ‘de markt zijn werk te laten doen.’
  Het dogma van de marktwerking en het neoliberale denken heeft door de jaren heen flink wat ellende veroorzaakt.

 7. Jan Berry dacht een mooi statussymbool in de pocket te hebben. Blijkt dat mensen kotsen op dat soort ijdeltuiterij. Weg status. Bovendien slechte PR voor zijn bedrijfje Grien Logistics.

 8. Als de koop inderdaad niet doorgaat (nog even afwachten), dan hoop ik dat de gemeente zal onderzoeken of er opnieuw een voogd ingesteld kan worden. Met het oog op de ongewisse toekomst en omdat de huidige eigenaar Lefier heeft laten zien afspraken uit het verleden niet onvoorwaardelijk te willen respecteren.

 9. @Appie

  Bij Lefier waren ze er anders ook wel dol op, deze zelfverrijking. Tegenwoordig heeft men ook te houden aan de WNT. Maar dan is het nog steeds ruim. Ze moeten dit soort inkomens koppelen aan het salaris van de wethouder van een desbetreffende gemeente.

  Vestia is nog steeds niet uit de problemen bleek onlangs. Het is bizar, dat de corporaties in Groningen aan deze schuld moeten bijdragen. Erik Staal loopt nog vrij rond. Zijn secondanten zijn wel veroordeeld wegens malafide transacties met derivaten. En die van de Maserati (Rochdale) ook

 10. @Sjoerd, “Woordvoerde Elza Bultstra liet aan Oog weten dat Lefier vast houdt aan het voorlopig koopcontract: ‘Dat staat nog steeds”. In het contract staat een boetebepaling wanneer de koper af ziet van de koop. ”
  Behalve aan de kerk heeft Lefier geen groot onderhoud gepleegd aan het hofje, volgens de bewoners.
  https://www.oogtv.nl/2019/11/verkoop-pepergasthuis-lijkt-kwestie-van-geld/

  Het sociale gezicht van Lefier als woningcorporatie is met dit soort uitspraken toch aardig beschadigt dacht ik zo.

 11. @Wassermann

  In eerste aanleg; was het een geldkwestie voor Lefier. Doordat ze vanuit de overheid, te weinig geld tot hun beschikking hebben om op een normale manier te kunnen investeren. Alles wordt afgetroggeld via de verhuurdersheffing. En het Pepergasthuis om die reden, niet meer het rendement zou opleveren.

  Het sociale gezicht van alle corporaties is beschadigd vanuit overheidswege via de woningwet sinds de VVD al meer dan 10 jaar aan de macht is!

  En eigenlijk al sinds 1995! Daar ging het fout! De woningwet uit 1995 daarin kregen de woningcorporaties alle vrijheden. Sindsdien kon het dus ook gigantisch fout gaan met een Vestia als voorbeeld.

 12. Als Woningcorporatie Lefier stelt dat de nieuwe eigenaar de 29 sociale huurwoningen van het Pepergasthuis als zodanig moet blijven verhuren, waarom staan dan vele sociale huurwoningen van het Pepergasthuiscomplex sinds lange tijd leeg? Vertrekkende huurders krijgen namelijk geen huuropvolgers.

  Is deze bewust gekweekte leegstand onderdeel van de koopovereenkomst van Lefier met de vermeende nieuwe eigenaar, die gisteren is gelukkig afgehaakt? Mede vanwege de Rijksmonumentenstatus van het Pepergasthuis, met alle vrijheidsbeperkingen van dien. Met dank aan de Bond Heemschut van de afdeling provincie Groningen.

  Moet over deze weerzinwekkende leegstand van sociale huurwoningen door Woningcorporatie Lefier geen gerede klacht worden ingediend bij de Autoriteit Woningcorporaties (AW)? Mede door de gemeente Groningen.

  Zie: https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/autoriteit-woningcorporaties-aw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *