Verkoop Pepergasthuis gaat door (als het aan Lefier ligt)

nieuws
Foto: Gouwenaar via Wikimedia Commons

‘We hebben maandag een goed gesprek gehad met de koper. En we zijn het eens’, zo vertelt Lefier-woordvoeder Elza Bulstra dinsdagmiddag aan RTV Noord. Daarmee houdt Lefier vol dat de verkoop van het Pepergasthuis aan Jan Berry Drenth gewoon doorgaat.

De Gemeente Groningen, de partij in de kwestie die zich inzet om de verkoop van het Pepergasthuis tegen te houden, was niet bij dit gesprek aanwezig. ‘Als de gemeente een nieuw voorstel heeft, zijn we bereid te praten’, zo stelt Bulstra.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was ze niet op de hoogte en moest ze via de media kennis nemen van het overleg.

Op 9 december houdt de Autoriteit Woningcorporaties een hoorzitting over de kwestie. Dan wordt beslist of de verkoop van het Pepergasthuis doorgaat of niet.

Zowel Lefier als de potentiële koper Drenth waren (voor OOG) niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel:

 1. Bizar! Schandalig! Kan die bende, die Lefier heet niet gestopt worden? We kunnen dat unieke gasthuis toch geen prooi laten worden van die cultuurbarbaren? We moeten echt alles uit de kast halen, om dit te voorkomen. Desnoods met duizenden Stadjers hiertegen protesteren. Wie heeft het goede voorstel? Dat die particulier dit wil! Je moet wel totaal gespeend zijn van elk (cultuur) gevoel, om in een functionerende Kerk met vast ingebouwd van Oeckelenorgel te gaan wonen. dan ben je toch beslist niet in orde.

 2. Nee natuurlijk waren ze niet ze niet bereikbaar voor OOG-tv, want ze (lefier, mw Drijver/ mw. Bulstra, dhr. Drenth) krijgen steeds de wind van voren van de reacties van de lezers van OOG-tv. Misschien bang voor kritiek over hun handelen?
  Er is dus geen gesprek met de woordvoerder/wethouder van de gemeente geweest en niet met de belanghebbende bewoners en beheerders van de kerk? En de inwoners van Groningen tellen voor hun al helemaal niet mee. Maar ze kunnen zich nog wel eens vergissen in de Groningers. Die laten dit niet over hun kant gaan, vast niet.

 3. Teken de petitie !!!!

  https://petities.nl/petitions/het-pepergasthuis-mag-alleen-worden-verkocht-aan-het-groninger-monumenten-fonds?locale=nl

  Dit Pepergasthuishofje is al 600 jaar in sociale handen.
  Bij de renovatie – in 1990 – was het ook toen voor alle betrokkenen overduidelijk de bedoeling dat het tot in lenget van dagen in sociale handen zou blijven.

  Het zou dus NIET mogen worden ”vervreemd’.

  Hoogste tijd:
  1.
  dat er een gedegen onderzoek komt over hoe Lefier – via diverse fusies van Stichting naar Stichting – uiteindelijk de enige eigenaar is geworden.
  2.
  hoe en sinds wanneer B&W hun functie als Oppervoogd heeft laten verslonzen, met alle gevolgen van dien.
  3.
  dat de Gemeenteraad ingrijpt en aan B&W opdraagt om met Lefier in mediation te gaan.
  4.
  dat burgemeester Koen Schuiling zijn gezicht laat zien en dat hij in zijn houding in staat is om boven de partijen te staan en om zodoende een heldere – sociale – koers uit te stippelen.

  Mevrouw Kiki

 4. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/18661

  1. Het Pepergasthuishofje is sinds 9 november 1971 een Rijksmonument.
  2. Hoofdcategorie: Cultuur, Gezondheid en Wetenschap
  3. Subcategorie: Sociale zorg, Liefdadigheid

  ===

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepergasthuis

  Pepergasthuis of Geertruidsgasthuis
  Het Pepergasthuis is in 1405 gesticht door vader en zoon Solleder.
  Oorspronkelijk diende het als gasthuis voor pelgrims die naar Groningen kwamen.
  In de Martinikerk werd een relikwie bewaard van Johannes de Doper, dat zeer veel pelgrims naar Groningen lokte. Vanwege die bestemming werd de kapel, die in 1482 bij het gasthuis werd gebouwd, vernoemd naar Gertrudis van Nijvel, die als beschermheilige van de reiziger gezien werd.

  etc.

  Mevrouw Kiki

 5. Dus zo regelen huisjesmelkers dit onderling. Een van hen ziet tijdelijk van de koop af als er een demonstratie dreigt. Later krabbelt hij weer terug. De gemeente houden ze zoveel mogelijk buiten de deur. Signaal: hier regeert het huisjesmelkerskapitaal!

 6. Wat er tot op heden hierover van Lefier is gekomen bleek steeds weer niet waar te zijn.
  Dus eerst maar eens afwachten wat er besproken is.
  En óf er überhaupt wel een gesprek heeft plaatsgevonden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *