Categorieën: Nieuws

Onderwijs staakt twee dagen in januari

Het basis- en voorgezet onderwijs gaat donderdag 30 en vrijdag 31 januari helemaal plat. Dat is een oproep van de AOb, de grootse onderwijsvakbond in Nederland.

“Het kabinet heeft na alle acties nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld”, zijn de woorden van AOb-voorzitter Eugenie Stolk, te lezen op de website van de vakbond.

Drie weken geleden werd er ook al gestaakt in het onderwijs. Er was toen een grote actiedag in Leeuwarden, nadat de staking eerst was afgezegd. In Groningen bleef een aantal leraren in de stad om als actie nieuwe leraren te werven.

Structureel

“De leden hebben zich overduidelijk uitgesproken: de actiebereidheid is enorm, Daarom trappen we het actiejaar 2020 af met een tweedaagse staking. Laten we hopen dat er dan eindelijk structureel geld voor het onderwijs komt. Als er geen structureel geld komt, blijven wij structureel actievoeren,” zegt Stolk op de website van de AOb.

 

 

 

Wouter Holsappel

Bekijk reacties

  • Schandalig! Is 1 miljard nog niet genoeg? Goed voorbeeld voor de kinderen. !6 weken vakantie, een riant salaris?
    Rupsje nooitgenoeg. Nu eindelijk maar eens aan het werk, om de kinderen echt iets te leren (b.v grammatica, naamvallen, (hoofd)rekenen., geschiedenis (algemene en vaderlandse). Of kunnen die onderwijzers (geen leraren!) het zelf niet meer?

    • Bob, telkens als het onderwijspersoneel staakt, reageer je op dezelfde manier en bewijs je daarmee, de problemen niet te begrijpen. Die zet ik nog even voor je op een rijtje.
      Van de zesduizend leden van de onderwijsvakbonden is 90 procent bereid om actie te voeren. De onderwijzers willen geen eenmalig bedrag, maar structureel geld voor betere salarissen en verlaging van de werkdruk. Er zijn de afgelopen jaren veel te weinig onderwijzers bijgekomen omdat het beroep steeds minder aantrekkelijk is geworden. De groepen worden steeds groter en lastiger, omdat er ook steeds meer gehandicapte en 'moeilijke' kinderen in de klas zitten.
      Er worden steeds vaker klassen naar huis gestuurd, of er staan onbevoegden voor de klas. Logisch dat het niveau van kennis daalt. In Amsterdam, waar onderwijzers zich niet eens een huurwoning kunnen permitteren, gaan 16 basisscholen vanaf 9 december de hele week dicht. Dat doen ze niet zomaar.
      Tot slot: kreten als '16 weken vakantie', 'riant salaris' en 'nu eindelijk maar eens aan het werk' bewijzen voor mij dat je de problemen niet wilt begrijpen, en dus niet beseft op welke ramp we de komende jaren afstevenen als er niet méér in het onderwijs geïnvesteerd wordt. Mijn advies is: praat eens met een onderwijzer. Misschien kan die je de problemen uitleggen.

  • @Gert, dat de onderwijzers geen huur in Amsterdam kunnen betalen heeft een geheel andere reden, terwijl partijen die de onderwijzers zouden moeten steunen al tientallen jaren aan de 'macht' zijn in Amsterdam en Nederland.
    Tevens is je stelling dat 'het niveau van de kennis daalt' gedeeltelijk waar aangezien we in het basisonderwijs aan de top van Europa behoren, het niveau van de kennis daalt inderdaad op de middelbare school.
    Dus het grote probleem qua kennis zit vooral in de 'lagere studierichting' van middelbare scholen, overigens staat het Nederlands scholing system nog steeds bij de top van Europa en 10 a 11 in de wereld.
    Voor mij mogen ze die knaken er wel bij hebben maar het is niet zo zwart als het wordt veronderstelt.

    https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/document-library-docs/et-monitor-report-2018-netherlands_en.pdf

  • Eens met onderwijzend personeel. Enorme werkdruk. Levensverwachting van docenten ligt niet voor niets laag in vergelijking met andere HBO'ers/academici.

    Salariëring in voortgezet onderwijs niet zo verkeerd. Zitten gemiddeld wel boven €3500 bruto.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

7 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

8 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

10 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

11 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

13 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

13 uur geleden