Nieuwe speelplekken binnenstad Groningen

Voor in de binnenstad van Groningen een speelplek ontwerpen. Dat is wat de studenten van de opleiding Built Environment van de Hanzehogeschool hebben gedaan.

De binnenstad is op dit moment onaantrekkelijk voor kinderen, omdat er geen speelplekken zijn. De lokale politieke partijen D66, CDA, PvdA en GroenLinks hebben aan de Groningers gevraagd mee te denken over hoe de stad leuker gemaakt kan worden voor de kinderen. De studenten hebben met die ideeën speelplekken bedacht. ‘Wij hebben een soort van brug bedacht in de vorm van een speeltuin’, zegt Iris Nijholt, een student van de Hanzehogeschool. ‘Ik had het idee om een grote boomhut te maken en de bomen geven dan licht in het donker’, zegt Tori Hijstek.

De studenten hebben dinsdagmiddag hun ontwerpen gepresenteerd aan de raadsleden. En die zijn blij verrast met alle voorstellen van de studenten. ‘Deze voorstellen passen heel mooi in de openbare ruimtes. En ook als er niet op gespeeld wordt, lijkt nog steeds heel mooi’, zegt Tom Rustebiel van de D66. ‘De studenten hebben in een korte tijd hele mooie ontwerpen gemaakt. Het zijn goede ontwerpen die een goede inspiratie kunnen zijn voor ons als raadsleden’, zegt Femke Folkerts van GroenLinks.

De lokale politieke partijen hebben ook met kinderen nagedacht over wat voor speelplekken zij graag zouden willen zien in de binnenstad. ‘De kinderen zitten nog heel erg met de schommel en de glijbaan in gedachten. En bijvoorbeeld een glijbaan kan wel, maar die moet er dan iets anders uit zien of passen bij de plek waar de glijbaan staat’, zegt Rustebiel.