Lange wachtrijen bij Forum Groningen, 21 duizend bezoekers

“De rij is nog langer dan net”, aldus een jonge vrouw. Toch neemt ze met haar gezelschap plaats bij de honderden, misschien wel duizend wachtenden om een kijkje te nemen in Forum Groningen in het hart van de stad. 21 duizend mensen kwamen uiteindelijk binnen.

Het cultuurcentrum werd vrijdagmiddag iets na vijf uur geopend. Dat gebeurde zonder hoogwaardigheidsbekleder, omdat het forum volgens de directie een plek moet zijn voor iedereen. Iedereen kon 24 uur lang een kijkje nemen. Vrijdagavond bedroegen de wachtrijen al meer dan een uur.

Foto Andor Heij. Wachtrij bij Forum Groningen

Zaterdag was dat niet anders en liep dat zelfs soms op tot twee uur. Maar velen hadden het er voor over. Er was een programma samengesteld waar de bezoekers heen konden, maar velen vergaapten zich aan de zalen in het gebouw en keken op het dak over de stad en provincie Groningen heen.

“We hadden natuurlijk gehoopt dat er veel mensen zouden komen in het openingsweekend, maar dat het er zovelen zouden zijn, hadden we nooit gedacht. We zijn werkelijk overrompeld door het bezoek en de enorme hoeveelheid positieve reacties. Dank Groningen!”, aldus Dirk Nijdam, algemeen directeur van Forum Groningen.

Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl Opening Forum.

Het bezoekersaantal van 21 duizend had veel hoger kunnen zijn, maar dat liet de capaciteit van het Forum niet toe. Velen maakten dan ook bij het zien van de wachtrij rechtsomkeer. “Zo nieuwsgierig ben ik ook weer niet”, aldus een man die met zijn gezin weer richting de Grote Markt gaat. “Ik bekijk het gebouw wel een andere keer”.

Deel dit artikel:

 1. En vooraf allemaal vreselijk schelden op dat, veel te dure, afgrijselijke gebouw!!!
  En nu met meer dan 24.000 mensen (waarvan vast een groot gedeelte van de scheldende mensen bij hoorden) op de stoep staan!!
  Beetje hypocriet?

 2. Wat een mooi gebouw!

  Een paar veiligheids-minpuntjes en dat zijn:
  1. de boxen met verlichting op het “dak”, geplaatst vlak voor de glaswand, juist waar gelopen wordt.
  Een klein jongetje knalde met z’n hoofd op de betonvloer , nadat hij struikelde over zo’n obstakel. De bonk op de grond klonk doodeng. Snel iets aan doen.
  2. Het “podium” op de begane grond heeft hele grote treden, waar kinderen vanaf duikelen op de betonvloer.
  3. Een trapleuning aan de open zijde van de trappen naar het “dak”. Snel aanbrengen voor er ongelukken gebeuren.

  1. Adrien,
   we begrijpen ergens wel dat je gefrustreerd raakt als je reactie op een bericht over het Forum niet meteen geplaatst wordt – hoewel die reactie min of meer gelijk is aan je ongeveer duizend eerdere reacties over dit thema. Even geduld s.v.p., het is weekend, het komt vanzelf. Toch willen we je adviseren om wat meer variatie aan te brengen. Je wordt echt niet geloofwaardiger als je jezelf constant blijft herhalen….

 3. Heb gisteravond geluisterd naar de reacties van de bezoekers.
  Wat in elk geval zeker is dat de opvattingen van de bezoekers van het Forum nogal afwijken van de mening van een groepje regelmatige reageerders die hier pretenderen namens velen te spreken en de gevolgde procedure in twijfel trekken.
  Het lijkt er op dat de Stadjers het gebouw in hun hart hebben gesloten na aanvankelijk wat afwachtend of negatief geweest te zijn.
  De inrichting van het gebouw en de grote open ruimte zijn adembenemend en het uitzicht over de stad is schitterend. Een bezoekster vergeleek het met Parijs. Maar dat is natuurlijk overdreven, zo mooi is Parijs ook weer niet.
  Wat uiteindelijk de betekenis van het gebouw is zullen we nog even afwachten.

 4. De Bochel van Groningen, te hoog om over te struikelen, te laag en te fantasieloos om indruk te maken. Een zoveelste Groningse faal project waar jaarlijks miljoenen publiek geld op toegelegd moet worden.

 5. Gezien het jarenlange gekrakeel rondom het Forum is het niet vreemd dat velen een kijkje nemen. Dat heet nieuwsgierigheid (vooral naar het uitzicht, zo hoor ik). Maar een bezoek aan het Forum betekent nog niet dat men het mooi vindt en er een voorstander van is/moet zijn. Nog even afwachten dus of al die nieuwsgierigen vaste bezoekers worden of eendagsvliegen blijken te zijn. Succes van het Forum is hieraan niet af te leiden.

  Overigens krijg je bij een bezoek het binnenste van het gebouw in hapklare brokken te verwerken (de menselijke maat), wat iets anders is wanneer je het van buitenaf als één massief geheel over je heen krijgt. En waarom mag een criticus niet binnen kijken?

  Er is één groep die wel onvoorwaardelijk lyrisch over het Forum zal zijn: de dak- en thuislozen die op koude dagen overal heerlijk in de talloze gezellige huiskamerhoekjes kunnen bijkomen, opwarmen en bijslapen. Moet kunnen, want het Forum is er voor alle Groningers. Toch?

 6. Het blijft toch een hoogst merkwaardig fenomeen, dat alle zuurpruimen en azijnpissers zich altijd lijken te concentreren in reactiegedeeltes van nieuwssites. En dan ook nog eens met altijd het zelfde dreinerige deuntje.
  Luister, stelletje zeurpieten: Het Forum staat er. Daar kan je met je gezever niets meer aan doen. De tijd zal leren hoe de relatie van het gebouw met de gemiddelde Groninger zich gaat vormen.
  Het wordt tijd om een ander onderwerp te vinden om over te jammeren en te mopperen. Misschien kan je dat dan ook ergens anders gaan doen met elkaar. Op het dak van het Forum wellicht. Daar zie je het tenminste niet.

 7. Ik heb op zich niets tegen dit gebouw, alleen had het achter een historische Oostwand moeten staan die op de rooilijn had gestaan zoals die al 60 jaar was. En het is een dure bibliotheek in een gebouw waar heel veel geld zal worden verbrast voor een selectief klein publiek. Had er wat commercieel gemaakt waardoor niet helft van Groningen meer belasting moet betalen voor dergelijke projecten en wat erg lijkt op steekpenningen van NAM/Shell om stemmen te winnen van wethouders, burgermeesters en andere beleidsmakers. Veel hobby plannetjes in Groningen zijn gerealiseerd als zwijggeld door Nam Shell. Van de 101 miljoen kosten zijn er 68 zijn voor rekening van NAM. Die zullen dat wel weer verrekenen met de aardbevingsslachtoffers. Welke onderneming zal ooit 68 miljoen geven aan zulke projecten als ze er niets iets voor terug kijken….. ze zijn toch niet gek.

 8. @ Jasper.

  Het MONSTRUM is niets minder dan de doodsteek voor het eens zo mooie historische centrum van Groningen. Een schitterend Hanzestadje.

  Zo merkwaardig dat als er ergens menselijke geschiedenis in de vorm van bouwwerken verdwijnt, er mondiaal grote woede is, maar dat als een onze eigen stad gesloopt wordt, dit volgens (al dan niet betaalde) juichaapjes, dit maar leuk gevonden moet worden. Meestal met het debiele “argument” dat stilstand achteruitgang is.
  Want hadden de door ISIS beschadigde ruïnes in Palmyra/Tadmur (Syrie) ook maar door een wanstaltig “postmodern” fuck the context gebouw in de schaduw gezet moeten worden omdat ze daar maar tweeduizend jaar stil stonden te staan?

  Afgezien van dat inwoners trots zijn op hun historische steden, deze steden er voor zorgen dat ze een aantrekkelijke vestigingsplaatsen zijn, is het het voor een localo een dure plicht de eigen stenen/houten geschiedenis voor toekomstige mondiale burger te bewaren. We kunnen niet alle 7 miljard naar Amsterdam, Venetië, Rome of Giethoorn.
  Er is buiten de zeer geringe hoeveelheid met historische bebouwing ingevulde aardoppervlak nog genoeg ruimte voor “avantgardistische”, “gewaagde” en “futuristische” architectuur. Meer dan genoeg.

  MONSTRUM gaat binnen enkele decennia plat. Financiële systeem is volledig kapot. Alleen gratis geld (absurd lage rente) en bijdrukken/weggeven van absurde bergen geld door centrale banken, koopt wat uitstel. De economische Big Bang gaat volgen. Als het maar niet op een Nucleaire Vernietiging uitdraait.
  Zo niet, volgt er een lange periode van Restauratie. Historische steden die gereconstrueerd worden. Ook als afrekening met gestoorde ideologie van Cultuurmarxisme. De stroming voor het komen tot nieuwe Socialistische Mensch, de mens wilde ontwortelen door geschiedenis te vernietigen. Dit, samen met de corrupte bouwlobby binnen lokale PvdA, heeft voor armeteriege (architectonisch en stedenbouwkundig gezien) Oostwand en MONSTRUM gezorgd.

  1. Historisch centrum? Tot de oorlog misschien. Van de oostwand van de Grote Markt was in 1945 helaas niets meer over. De gribus daarachter en de Naberpassage was ook niet om aan te zien, hoe je ook moge denken over het Forum……

 9. Iets met verkrachten van schaal, zichtlijnen en historische context waarover ex rijksbouwmeester Roling een kwade brief schreef. En de sloop van een concertzaal uit 1790. En die van een karakteristieke Bordewijkiaanse school van Mulock Houwer uit begin 1900. Verder was de Wederopbouw een belangrijk en interessant tijdsgewricht en Oostwand (afgezien van pand van woningbouwvereniging) van een kwaliteit waaraan een figuur als Jurjen van der Meer nooit kan tippen. De architecten van de Delftse school waren niet van het niveau van een gigant als Berlage, maar toegeweide en zeer goed geschoolde vakmannen.
  Heb je al jaren niet meer. Italiaanse studenten architectuur hebben meer kennis van Nederlandse architectuurgeschiedenis dan hun Nederlandse evenknieën. Vandaar dat de bibliotheek van Grassi ongeveer de enige geslaagde nieuwbouw in het centrum is. Nederlandse architecten staan niet om vakkennis, maar om gestoorde ideologische prietpraat bekend. Met Koolhaas als misdadige vaandeldrager.

  (Tijdelijk) verdwenen:

  https://nl.pinterest.com/pin/381609768398498530/

 10. VSH ziet weer een hoop ellende over ons af komen.
  Kennelijk vond hij de oude aftandse parkeergarage en de mislukte Naberpassage erg fraai en een stuk beter dan het Forum en de Nieuwe Markt. Met welke oogkleppen op loop je dan rond?
  De Oostwand heeft een geweldige impuls gekregen en de bebouwing die er nu wordt gerealiseerd doet veel meer recht aan de historische situatie dan de naoorlogse rommel die er tot een paar jaar geleden stond.
  Wellicht is het aan te raden dat het handjevol fanatiekelingen dat zich hier roert en overal negatief is, een poging doet om de realiteit te aanvaarden. Tienduizenden mensen zijn al in het gebouw geweest en oordelen daar overwegend positief over.
  Mijn advies aan de zuurpruimen is om de huidige situatie te accepteren en het leven weer lekker op te starten. Een fijne wandeling in de natuurlijk kan ik aanbevelen.

 11. Ik zou het forum de volgende naam willen geven “Gruwel van Groningen”(GrGR). Hoe kan een links college bezuinigen op allerlei sociale voorzieningen en tegelijkertijd met droge ogen meer dan 100 miljoen uitgeven aan een hyper-kapitalistisch gedrocht in de binnenstad?
  Nu nog de Formule 1 door de binnenstad organiseren voor het volgende onduurzame geldverslindende hyper-kapitalistisch project

 12. Het gebouw is af, het is wel sterk op effect gericht. Wat mooie planten, grote struiken etc. kunnen dat verzachten. En graag ook méér echt stille plekken om te lezen of studeren, op bijna alle plekken is nu beweging…
  Waar nu de kranten gelezen kunnen worden is het ook bepaald niet stil.
  Die plek is voorzien van slechte verlichting, een niet te missen videoscherm en veel lawaai dat kan toch wel beterrr…?

 13. Nee @Realjack, geef even antwoord op het betoog van VSH over de sloop van die 18de-eeuwse concertzaal en vroeg 20ste-eeuwse architectuur. En dan niet de Naberpassage induiken.

 14. Er is nog genoeg werk van Mulock Houwer bewaard gebleven in de stad om te kunnen rechtvaardigen die school die geen functie meer had af te breken. De Concertzaal/Bioscoop was een leuk aangeklede maar brakke oude schuur. Je kunt niet alles bewaren, zonder je stad in een krottenmuseum te veranderen. Ik vind het alleen jammer dat het hoekpand op d Grote markt verdwenen is. Dat was een mooi karakteristiek gebouw. Je zag het alleen niet vanaf een groot gedeelte van de Grote Markt omdat het verhuld werd door een enorme boom.

 15. Het Naberpasage alsook de Lodewijkpasage kwamen uit de hoge hoed van Max van den Berg (PvdA). Allebei uiteindelijk een fiasco.

  En @Jasper

  Ik doe persoonlijk niet graag aan gokspelletjes. Groningen moet je snuiven. Om te weten wat er zoal gaande is. Zodat je weet, dat dit soort megaprojecten op termijn gedoemd zijn om te mislukken.

 16. Marc.

  Hoekpand was prachtig. Trap van Van de Zee was ook van monumentale waarde. En volgens mij is er ook nog een Middeleeuws muurtje plat gegaan.

  Maar snap dat “omdat er van die architect nog andere gebouwen zijn, kan er wel een gebouw van hem gesloopt worden” niet. Misschien relevant voor een VVV verkrijgbare architectuurroute, maar met betrekking op het verlangen een historische stad, in grote mate historisch te houden een onzinnig argument.
  Je gaat toch ook niet honderd panden van Berlage in Amsterdam, of honderd panden van Gaudi in Barcelona vernietigen met het argument dat de Beurs of Sagrada Familia er nog staan?

  Die school van Mulock Houwer? Met een beetje fantasie zag je er Bint er zo binnenlopen. Of door zorgen over Grote Oorlog in België en Frankrijk, en Spaanse Griep een bezorgde leraar uit het raam zien staren. Wat een verhalen (fictief of werkelijk) kleven en er aan oude gebouwen. Maakt ze zo sfeervol.
  Dat ie leeg kwam te staan had er mee te maken dat bij O2G2 aangesloten school genaamd Werkman College het VMBO naar een plek buiten de ring (Kluiverboom) afdankte. Stadslyceum moest een glamourous school worden. Geweldige ex-directeur Jan Drenth draait zich om in zijn graf. Met lokalen was niets mis.

  Punt is dat het gewoon je plicht ten opzichte van de (toekomstige) wereldburgers is om eigen historische steden als werelderfgoed te zien. Als je het niet al niet gewoon kan opbrengen om belangen van eigen ingezetenen boven die van bevriende architecten en bouwers te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *