Categorieën: Nieuws

KHN: ‘GroenLinks slaat ons om de oren met een extreme belastingverhoging’

De Koninklijke Horeca Nederland stelt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks verantwoordelijk voor  de ‘ridicuul grote lastenverzwaring voor de horeca’. Daarmee doelt de belangenorganisatie op de verhoging van de precariobelasting.

Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Met de verhoging van de precariobelasting willen de gemeenteraadsfracties van GroenLinks, PvdA, SP en PvdD geld vrij maken voor wijk-energieplannen.“GroenLinks vond het nodig om, tegen het voorstel van B&W in, een enorme verhoging van de precariobelasting door te voeren”, aldus Irene van de Velde, voorzitter van de afdeling Groningen van KHN.

De KHN noemt het wrang dat de verhoging wat B&W betreft helemaal niet nodig is. ”Doordat er veel horeca is bijgekomen, vloeit er al fors meer belasting van die sector naar de gemeentekas. Het gaat steeds meer lijken op horeca-pesten in het kwadraat,” zo stelt Van der Velde.

“Een horecaondernemer met een terras betaalt precariobelasting voor het gebruik van gemeentegrond. Een terras van 100 m2 kost de ondernemer al snel een kleine € 6000,- per jaar. En nu wordt het tarief ook nog eens met maar liefst 27% (!) verhoogd. Dat is een buitensporige verhoging, hoe je er ook tegen aankijkt”, zegt Van der Velde.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Dat weet je met Groen Links! Dan betaal je je rot. Ook de OZB wordt volkomen misbruikt om de tekorten op te vangen.
    En wat krijg je terug? Een A-kerkhof en een Grote Markt, die voor ouderen onbereikbaar worden, door het ontbreken van OV. Een concert in de der-Akerk of de Martinikerk zit er voor mij niet meer in. Als je het al lopen kunt, is het gewoon veel te gevaarlijk.

  • Ja lieve mensen,
    HET MONSTRUM laat zich voor alle geledingen in de stad gelden.
    Het zingen van O wat zijn we blij zal ons spoedig vergaan.

  • Moet je er maar niet op stemmen... Doe als horeca maar een speciaal tarief voor studenten of jongere wat er op lijkt: met 27% boven de normale prijs. Misschien dat ze de volgende na gaan denken voordat ze stemmen in de eigen geloofsbubbel.

  • Uiteindelijk draait de klant/gast op voor de extra kosten, want de Horeca zal er zeker geen genoegen mee nemen met minder winst.

  • aanvulling: en over die 6000 euro hoeft niet zielige worden gedaan want die wordt er met gemak weer uit het terras getrokken, ook met de 27 procent erboven op.

  • Volkomen terechte verhoging. Er wordt heel veel verdiend met terrassen. Logisch dat de eigenaar van de grond ook mee profiteert.
    Wat een onzin van de cafebazen om te denken dat één partij zoiets kan bepalen.

  • Nogal grote woorden afkomstig van een beroepsgroep in Groningen die we niet zolang geleden nog kenmerkten als een yuppie-cultuur, die vooral gebruik maakt van de massaal aanwezige studenten in deze stad, die bereid zijn deze yuppie-cultuur voor deze baasjes te bestendigen, door lange uren en hard werken voor weinig geld.
    Yuppie: jeugdige carrièremaker met een hoog inkomen en een exclusieve, trendgevoelige levensstandaard

  • Nee, we zijn echt veel beter af met de rechtse partijen. De VVD bijvoorbeeld, die is pas echt kampioen lastenverlichting - de BTW verhogingen heb ik nog vers in het geheugen.
    Hou toch op. Links of rechts, wie er ook de scepter zwaait, je mag hoe dan ook betalen. Elk jaar meer. En die terrassen, daar zijn er gewoon teveel van, en als je ze niet gebruikt staan ze vaak hinderlijk in de weg.

Recente berichten

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

3 minuten geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

43 minuten geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

1 uur geleden

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

3 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

3 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

4 uur geleden