Categorieën: Nieuws

Erfgoedvereniging: ’Bescherm inboedel Pepergasthuis als gemeentelijke cultuurgoed‘

In een brief roept erfgoedvereniging Heemschut het college van B&W op om de inboedel van het gasthuis tot gemeentelijke cultuurgoed te verklaren.

“De inboedel is in de loop van 600 jaar bijeengebracht. Denk aan schilderijen, archiefstukken, religieuze voorwerpen, et cetera. Veel van deze goederen zijn onlosmakelijk verbonden met het gasthuis en daarmee met de historie van de stad. Het uiteenvallen van deze verzameling moet in onze ogen voorkomen worden”, zo schrijft Gijsbert Boekschoten namens Erfgoedvereniging Heemschut in een persbericht.

“De erfgoedverordening van de gemeente biedt de mogelijkheid om verzamelingen en collecties aan te wijzen als beschermd gemeentelijk cultuurgoed of beschermde gemeentelijke verzameling. Het is een historisch waardevolle collectie en dient voor de stad behouden te blijven.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Terecht. Het is bijna te laat. Die cultuurbarbaar heeft bijna zijn klauwen achter dat unieke hofje met Kerk. Het zou toch niet te geloven zijn, dat die eeuwenoude Kerk met orgel en volledig interieur, inclusief tafel en Avondmaalszilver en die prachtige Voogdenkamer in handen vallen van zo'n rijkgeworden barbaar en egoïst, die daar notabene in wil wonen! Hoe gek zijn wij hier in Nederland met ons erfgoed. Dit moet kostte wat het kost volkomen worden!!

  • Ik ben het volledig eens met dit voorstel van de Bond Heemschut. Heel creatief om de erfgoedverordening van de gemeente Groningen hiervoor te gebruiken.

    Het orgel van de Pepergasthuiskerk is onderdeel van het Rijksmonument Pepergasthuis. Mijn vraag is of het orgel onder deze erfgoedverordening valt. Of is het orgel onderdeel van het monumentale vastgoed (nagelvast verbonden)? Met andere woorden: moet dit orgel bij verkoop van het Pepergasthuis per definitie behouden blijven?

    Anders uitgedrukt: is het orgel van de Pepergasthuiskerk onderdeel van het registergoed Pepergasthuis, een onroerende zaak, of is het een roerende zaak (te vergelijken met de Statenbijbel, religieuze voorwerpen, schilderijen en schaaltjes)?

  • Zie verder: https://www.lucepedia.nl/dossier/kunst-kerkelijke

    Inzake Roerende zaken (citaat):

    “Roerende zaken

    De vraag of en zo ja wanneer een voorwerp een ‘roerende zaak’ is, is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Is bijvoorbeeld een orgel een roerende zaak of een bestanddeel van het gebouw? Van de koorzolder zal dit laatste zonder meer gezegd kunnen worden, een orgel is echter in principe verplaatsbaar. In een kerkgebouw is een orgel een veel voorkomend bestanddeel en daardoor wellicht eerder onderdeel van het gebouw. Als het gebouw deze bestemming verliest gaat deze redenering niet meer op. Voorwerpen kunnen in het recht namelijk feitelijk onroerend zijn (ze zijn niet gemakkelijk los te maken of hebben zelfstandig geen betekenis), maar ook door bestemming (ze zijn op zich wel los te maken maar horen bij het gebouw). Bij de afstoting van kerkgebouwen is het van belang om te bepalen welke onderdelen als roerende zaken worden beschouwd, en dus door de eigenaar gehouden worden om bijvoorbeeld elders te gebruiken of anderszins een herbestemming te geven.” Einde citaat.

    Als de Pepergasthuiskerk zijn kerkelijke functie of bestemming verliest, zal het kerkorgel helaas niet meer onderdeel van dit gebouw zijn. Dan wordt het kerkorgel roerend, tenzij de rijksmonumentenstatus zich hier tegen verzet.

    Mijn dank voor uw snelle reactie, meneer Boekschoten.

    Het is derhalve een goede zaak dat de Pepergasthuisgemeente (Oecumenische Vieringen Groningen) de Pepergasthuiskerk blijft gebruiken als goede huurder. U kent allen het juridische spreekwoord "Koop breekt geen huur".

Recente berichten

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

42 minuten geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

56 minuten geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

1 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

2 uur geleden

“Het was leuk, het was gezellig; we weten weer waar we het allemaal voor doen”

Koningsdag 2024 zit er op. Hoe wordt er in de verschillende wijken en dorpen op…

3 uur geleden

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

4 uur geleden