20 meter lang LED-kunstwerk ‘Wervel’ onthuld in parkeergarage Forum

Het kunstwerk “Wervel” is woensdagmiddag onthuld in Forum Groningen. Dit is onderdeel van de stapsgewijze opening van het Forum voor publiek. “Wervel” is gemaakt door Nicky Assmann en hangt in de parkeergarage.

De kunstenares combineert het streven naar innovatie en wetenschap met de turbulentie van de activiteiten die het Forum wil organiseren in een 20 meter lange LED-installatie in een vorm die doet denken aan een tornado. Het kunstwerk hangt in de parkeergarage als kunstzinnig welkom in de stad en het Forum.

De komende dagen zullen meer delen van het Forum geopend worden in aanloop naar de volledige opening op vrijdag 29 november.

Het kunstwerk ‘Wervel’ in de parkeergarage Forum. Foto: Paula Bultstra
Deel dit artikel:

 1. HET MONSTRUM wordt stukje voor stukje geopend opdat men (het grote publiek) de onzin van dit gedrocht niet in z’n geheel al tijdens de finale opening zal aanschouwen.
  Maar wacht :die komt later dubbelhard retour

 2. En dan volgt nu de zoveelste kinderlijke, grijsgedraaide en totaal overbelegen opmerking over Het Forum.
  O.k. @Adrien, iedereen wacht in spanning nee ontspanning- af….

 3. Merel,
  ok, waarom gaat u op een tweesporen verwachting de opening van HET MONSTRUM tegemoet ?
  Zo kan het alle kanten op . Of wilt u niet één van de weinigen zijn die bij de opening voor paal staat te juichen en u op dat moment uw handen zonder gezichtsverlies in de zakken kunt stoppen ?

 4. Sommigen vergeten dat een royale meerderheid wel voorstander van het Forum is.
  De bezoekers van de sneak preview waren volgens de pers heel enthousiast.
  Wanneer mensen het allemaal niks vinden dan is dat ook prima maar verveel een ander niet met zuur en eentonig gezeur.

 5. En wat heeft dit mogen kosten? Gebogen led staat nog in de kinderschoenen en derhalve niet goedkoop. De gemeente/verantwoordelijken moeten zich de ogen uit de kop schamen met alle financiële problemen die het heeft. En ondertussen de lasten verhoogt om het eigen wanbeleid te kunnen betalen.

 6. @Adrien, ik ben niet voor of tegen het forum. Het is er en ik zal het er mee moeten doen. Ben wel nieuwsgierig.

  In plaats van die kinderlijke jennerij en steeds maar weer hetzelfde grijsgedraaide riedeltje zou je in alle volwassenheid gewoon kunnen schrijven wat je bedoelt.
  Dan heeft het eindelijk een keer inhoud.
  Getallen, budgetten, verwachtingen enzovoort.
  Ga je gang, ik neem er in alle oprechtheid kennis van.

 7. De bevllkingsraadpleging was heel helder: de stadjers zijn voor het Forum!
  En de opeenvolgende verkiezing leverden voor de partijen die tegen waren maar een handvol zetels op.
  Wanneer iemand het allemaal niks vindt dan gaat hij toch gewoon niet?

 8. RealJack schreef:
  “Sommigen vergeten dat een royale meerderheid wel voorstander van het Forum is.”

  Maar dat is dus gewoon niet waar.
  Is al vaker gezegd op dit forum, maar toen reageerde je er gemakshalve maar niet meer op.

  Want de waarheid is: bij de enquête in 2007 (met nog geen 22.000 stemmers!) ontbrak een optie, namelijk die van GEEN forum. Dat is niets anders dan de schijn ophouden van democratie.
  Maar dit wist je ook allemaal wel RealJack.

 9. Dat het MONSTRUM er gekomen is, is het gevolg van dat Nederland een corrupt bananenland met machtige bouwlobby is. Binnen dat bananenland is Groningen het Napels op de Hondsrug. Met lokale politiek die niet vies is van cliëntelisme/nepotisme. Deze “kunstenares” zal ook wel weer via eem kruiwagen deze goed betaalde klus gekregen hebben.

  Tijd voor De Economische Crisis. Met klimaathoax proberen ze het totaal failliet op schulden gebaseerde economische systeem in de benen te houden. Lukt ze niet nog tien jaar. Tijd voor een grote schoonmaak. Maken we van het plek van het MONSTRUM een mooi plein met bomen. Of net als slimme Polen de boel in een Gdanks in vooroorlogse situatie reconstrueren.

 10. Een aantal tegenstanders van het Forum heeft een nogal selectief geheugen.
  Nog even de feiten op een rijtje.
  Het referendum over de startnotitie-Grote Markt Oostzijde was een volksraadpleging die plaatsvond op 29 juni 2005. Inzet van het correctief referendum was een conceptplan (de “startnotitie”) van de gemeente voor een ingrijpende verbouwing van de oostwand van de Grote Markt.
  De startnotitie behelsde de bouw van een nieuw plein, de Nieuwe Markt, achter de oostzijde van de Grote Markt, met daaraan het Groninger Forum (aanvankelijk Huis voor Informatie en Geschiedenis in Groningen, HIGG).
  Uiteindelijk stemde 53% van de kiezers vóór het plan tegen 47% tégen.
  Later is er een publieksenquete geweest waarbij gekozen kon worden uit verschillende uitgewerkte voorstellen voor het Forum. Uiteraard was de nuloptie geen keuzemogelijkheid. In meerderheid hadden de kiezers al voor de nieuwe invulling gekozen !
  Wanneer je nu nog steeds stelt dat de meerderheid van de bevolking tegen het Forum zou zijn dan wordt dat standpunt niet ondersteund door feiten. Bij de opeenvolgende verkiezingen hebben de voorstanders van het Forum iedere keer een (ruime) meerderheid behaald.

  Misschien is de oplevering van het iconische gebouw voor een aantal geharnaste tegenstanders een mooi moment om de feiten te accepteren en verder te gaan met het leven en niet meer nukkig om te gaan met het feit dat een meerderheid wel voorstander is van het Forum.

 11. RealJack, slechts 21.565 stemmen bij de publieksenquete. Waarbij géén Forum dus geen optie was.
  Met het toenmalige inwoneraantal van ongeveer 181.000 inwoners, was dat minder dan 8,4% van de bevolking! En slechts 2,1% van alle inwoners koos overigens voor het huidige ontwerp. I rest my case.
  P.S. Als het gebouw ergens aan de rand van de stad had gestaan, had je mij (en vele anderen) waarschijnlijk niet gehoord. Hoewel het ook dan een ernstig geval van geld over de balk was geweest.

 12. Wanneer bijna 10% van de bevolking haar stem uitbrengt dan is dat zeer representatief.
  Wanneer de andere 90% een expliciete voorkeur had gehad dan hadden ze wel gestemd, ze als mogelijke tegenstanders afficheren is natuurlijk flauwekul.
  Bovendien was het besluit om het Forum te bouwen gebaseerd op het referendum en niet op de enquete.
  Uit het referendum bleek dat een meerderheid voorstander was van het Forum. De enquete ging vervolgens over het ontwerp dat gekozen kon worden, dat daar geen nuloptie bij was is er erg logisch. Dat was al aan de orde geweest in het referendum.

 13. Tegenstanders van het forum kunnen kennelijk de democratische meerderheid niet accepteren. Bovendien doen ze voortdurend aan geschiedvervalsing. De publieksenquête neerzetten als een malafide referendum en het feit dat het echte referendum ongeldig was vanwege een te lage opkomst gebruiken om te stellen dat het Forum dus niet gebouwd had mogen worden, terwijl ze heel goed weten dat het een correctief referendum was. Het besluit was al genomen en te weinig mensen kwamen opdagen om de uitslag van het referendum rechtsgeldig te laten zijn. Was de uitslag van het referendum wel rechtsgeldig geweest, dan had het het besluit om het forum te bouwen bevestigd. Een meerderheid was namelijk voor. Daarbij gebruiken ze de kracht van de herhaling. Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt, gaan mensen hem vanzelf overnemen en denken dat het waar is. Kinderachtig en buitengewoon verwerpelijk in mijn ogen. Omdat je het niet eens bent met een democratisch besluit ga je zagen aan het vertrouwen in de democratie. Zo komen populistische dictators ook aan de macht.

 14. Groningen was een prachtige Hanzestad. Kon zich qua schoonheid met gemak een plaats als Deventer meten. Na de verwoestingen in april 1945 kwamen de cultuurmarxisten (PvdA) de stad slopen om tot een nieuwe stad voor een nieuwe Socialistische Mensch te komen. Met het door rijksbouwmeester Wiek Roling vervloekte MONSTRUM als defenitieve doodsteek voor het historische karakter.

  Een geinfiltreerde en opgeblazen tegencampagne (snap niet dat een aantal mensen rondom wijlen Gerard Offerman, en Offerman zelf niet wat meer ballen getoond hebben en nog steeds niet tonen).
  Valse voorstelling van zaken; Huis van Geschiedenis en Informatie suggereert geen modernistische troep hoger dan de eerste trans van de Martini. Een noodzakelijk opkomstpercentage voor een referendum is een vorm van “voter surpression”. Gewoon de meeste stemmen gelden. Een opkomstpercentage voor een referendum over een lokaal stedenbouwkundige thema in stad die door grote nieuwgekomen studentenpopulatie gekenmerkt wordt, en daardoor door een electoraat dat logischerwijs verminderde betrokkenheid heeft bij stedenbouwkundige thema’s. Gelijkgeschakelde subsidie-afhankelijke lokale en regionale media met intellectuele en morele dieptepunten als Hans Berens en John Geijp als propagandisten voor het Fiasco. (We mogen ons echt in de handen knijpen met wel onafhankelijke OOGTV).

  Bij keuze tussen ontwerp, de keuze tussen zeven keer hetzelfde. Een monsterlijk “postmodern” gedrocht. Waarom Grassi niet gevraagd?

  Een verkiezingsfeest voor jongeren in Oosterpoort waarbij naam van feest, de naam volgens mij Forum was (één van de lokale thema’s in 2010), en waarbij die Tjeerd van Dekken om onduidelijke, maar vooral zeer ondemocratische redenen, de Stadspartij van Prummel te toegang wilde ontzeggen.

  Alles voor de bouwvriendjes. En wat vriendjes in bibliotheek – en cultuursector. En het Koolhaasiaanse idee dat de menselijke geschiedenis kapot moet.

  # Napels op de Hondsrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *