Categorieën: Nieuws

“We hadden deze wijk beter moeten aanleggen, met meer groen”

Groningen is één van de meest versteende steden van Noord-Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. “Er moet echt iets gebeuren.”

Deloitte heeft van heel Nederland satelliet-beelden bekeken en aan de hand daarvan berekeningen gemaakt. Daaruit blijkt dat het gemiddelde uit 36% aan groen bestaat. Groningen scoort samen met Emmen twintig procent. “Je kunt wel een beetje je vraagtekens zetten bij het onderzoek”, zegt Wout Veldstra van de stichting Steenbreek. “Maar feit is dat Groningen een erg versteende stad is.” Volgens Veldstra is dat slecht. “Je kunt het hebben over wateroverlast, over hittestress, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de biodiversiteit die erg is aangetast.”

Onvoldoende oog voor groen
Marc Remijn is coördinator Steenbreek vanuit de gemeente Groningen. “Deze straat vind ik een mooi voorbeeld”, zegt hij terwijl hij wijst naar een aantal geveltuinen die onlangs zijn aangelegd in de straat De Zaayer in de wijk De Linie. “De bewoners zijn zelf met het idee gekomen en wij hebben dit gefaciliteerd.” Tegelijkertijd trekt Remijn ook het boetekleed aan. “Toen deze wijk is aangelegd hebben we onvoldoende oog gehad voor groen. Dat hebben we indertijd echt beter moeten doen.”

“Initiatief voor groene tuinen moet bij bewoners vandaan komen”
Zowel Veldstra als Remijn vinden dat er actie gewenst is. “Ik ben tevreden als Steenbreek bij de bewoners bekend is, en dat mijn collega’s bij de gemeente groene wijken gaan ontwikkelen”, zegt Remijn. Veldstra noemt het belangrijk dat het initiatief voor groene tuinen bij bewoners vandaan komt. “Als je het ze gaat opleggen vanuit de overheid dan ben je verkeerd bezig.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

 • He, een bekende: Wout Veldstra!
  ''De Stadsecoloog'' van de Gemeente Groningen.
  Wat heb ik hem vaak benaderd en wat kreeg ik vaak nul op het request!

  Noorderzon in het kwetsbare Noorderplantsoen?
  Dat vond hij geen enkele probleem.

  Hij was als - milieukundige - vooral met water bezig.
  Kennelijk is nu ook bij hem het licht aangegaan.

  Hij gaat nu voor biodiversiteit en water dat makkelijk weg moet kunnen lopen.

  Wout, men is nooit te oud om te leren!
  Toch?

  Ik heb een artikel voor je.
  Misschien valt het kwartje: na 20 jaar?
  Laten we het hopen!

  Ga naar de website:
  http://www.dekrantvantoen.nl
  En wandeling met Gerrit Fokkema (Nieuwsblad van het Noordern) en mij in het Noorderplantsoen.
  01 september 1998:
  De Bomen kun je inderdaad een beetje ''voelen''

  Mevrouw Kiki

 • De Linie is een stedelijke wijk. Heel compact gebouwd. Dat heeft zo zijn nadelen. Wijken als Lewenborg en Beijum zijn juist erg groen. Je hebt ruimte nodig voor groen, dat kan dus in dichte gebieden niet zo goed als in een buitenwijk. Het complex naast de Linie. De Frontier is veel treuriger. Als je in dichte stedelijke gebieden ontwikkelt moet je het groen meer integreren. Groene daken dus. Ook kijken of je waterdoorlatende verharding kunt gebruiken. Het ligt ook aan projectontwikkelaars. Die willen zoveel mogelijk huizen op een aantal m2 hebben. Het resultaat minituintjes, die vaak verhard zijn omdat je er anders nauwelijks nog kunt zitten. Bijvoorbeeld het Oosterkparkkwartier. Dat lijken hele grote huizen maar ze zijn erg smal en hebben daarom 4 lagen en een klein postzegeltuintje.

 • Mooi toch zo`n compacte stad met al haar in beton gegoten hoogbouwtumoren, betonnen speelplaatsen, gevelartiesten welke deze stad jarenlang als speeltuin kunnen en mogen gebruiken, hebben enkel oog voor hun creatie en zijn de omgeving lang geleden al uit het oog verloren.

  Maak van de dorpen in deze provincie suburbans met goede toegangswegen en ga de huidige OV verbindingen uitbreiden. Een leefbare stad is zo moeilijk nog niet te realiseren. O ja en zorg dat het aantal studerenden in deze stad met een 20.000 af gaat nemen, dan heb je al een groot deel CO2 en stikstofreductie te pakken

  Laat van der Schaaf als spreekbuis eens nee durven zeggen tegen zijn werkgever/ROEZ, misschien begint men dan te beseffen welke ellende er nu met dit beleid van B&W veroorzaakt voor de toekomstige generatie

 • De gemeente had een mooi stuk groen (met veel potentie als minipark) bovenop parkeergarage boterdiep, maar nee, dat moet ook zo vol mogelijk gebouwd worden.

 • Goed om te zien dat bewoners zelf faciliteren wanneer het om de aanleg van groen gaat. Het is natuurlijk wel jammer dat de rest van de stad zo 'versteend' is, zoals wordt aangegeven. Wellicht worden er in de nabije toekomst nog nieuwe projecten voor groenvoorziening ontwikkeld.

Recente berichten

Groningse Lois Abbingh één van de vlaggendragers Nederlands Olympisch team

De Groningse handbalster Lois Abbingh is één van de twee Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie…

51 minuten geleden

GIJS Marne Groningen opent competitie eredivisie ijshockey in Friesland

De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen openen de competitie in de eredivisie met een uitwedstrijd…

1 uur geleden

Opnieuw vernielingen op sportpark de Esserberg, netten Be Quick vernield

Er zijn opnieuw vernielingen aangericht op sportpark De Esserberg aan de Rijksstraatweg tussen Groningen en…

2 uur geleden

Kunstgras op het hoofdveld van The Knickerbockers

Het hoofdveld van studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers op het sportpark van Zernike krijgt kunstgras. (meer…)

3 uur geleden

Sluitingsdatum Groninger scheurkalender vervroegd: “Al 2.000 foto’s ingezonden”

De sluitingsdatum voor de Groninger scheurkalender is vervroegd. Mensen die kans willen maken om hun…

5 uur geleden

‘Maandag perioden met zon, op dinsdag kans op onweer’

De eerste week van de zomervakantie in het Noorden belooft qua weer aantrekkelijk te gaan…

13 uur geleden