SP: ‘Gemeente moet bezuinigen op bedrijven, niet op bewoners’

nieuws
Foto: Rick van der Velde

De SP vindt het onrechtvaardig dat bewoners meer onroerendezaakbelasting en parkeergeld moeten betalen en daar minder voorzieningen voor terugkrijgen, terwijl van bedrijven geen extra bijdrage gevraagd wordt. De reactie volgt op de begroting die het college donderdag presenteerde.

“Het gemeentebestuur moet daar zoeken waar het geld zit. De economie werkt al jaren goed voor bedrijven”, zo stelt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Dat terwijl de kosten voor bewoners stijgen en de lonen achterblijven. Het gemeentebestuur laat bewoners de klappen van de bezuinigingen opvangen.” De partij wil dan ook dat de gemeente meet meer OZB van bedrijven gaat vragen en de plannen voor de verbouwing van het stadhuis, een nieuwe Oosterpoort en miljoeneninvesteringen in de binnenstad direct schrapt.

De gemeente Groningen moet volgend jaar 30 miljoen euro bezuinigen en de drie jaren daarna in totaal 128 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente donderdag presenteerde. De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat met 8 procent omhoog, de verbouwing van het stadhuis wordt wellicht uitgesteld, het parkeren op straat wordt uitgebreid en duurder, en er wordt 2,5 miljoen euro bezuinigd op de gemeentelijke organisatie.

Deel dit artikel: