Categorieën: Nieuws

SP: ‘Gemeente moet eigen energiebedrijf opzetten’

De SP-fractie in de Groningse gemeenteraad wil dat de gemeente op den duur een eigen gemeentelijk energiebedrijf opzet. Deze moet volgens de fractie zelf, uit hernieuwbare bronnen, stroom gaan leveren aan de inwoners van Groningen.

“Uiteindelijk moeten we naar een gemeentelijk energiebedrijf dat zelf met hernieuwbare bronnen de stroom gaat leveren. Dat is schoner, goedkoper en democratischer,” aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Volgens de SP zijn, naast de zorgkosten en huurprijzen, de energiekosten voor mensen lage inkomens amper nog op te brengen.

In de aanloop daarnaartoe wil de fractie dat dat de gemeente collectief schone, lokale en goedkope energie voor mensen met een laag inkomen gaat inkopen. Hiervoor moeten mensen met een laag inkomen zich kunnen aanmelden, vervolgens koopt de gemeente de stroom in bij de energieleverancier met het schoonste en goedkoopste aanbod.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Dat zou niet enkel deze gemeente, maar ook en/of bovenal de BV Nederlanden ook moeten gaan doen. Nu steekt men als regering de komende jaren 11 miljard Euro aan subsidie`s in het ombouwen van en/of het stoken op biomassa. Door het kappen, versnipperen, transporteren naar zeehavens en vervoer per schip vanuit Amerika richting Nederland en het trnasporteren naar de energiecentrale`s heeft dit al meer aan CO2 uitstoot gekost, als dat er op hetzelfde CO2 bespaard kan gaan worden.

    Zou men voor ditzelfde bedrag windmolens op de Noordzee gaan bouwen, zou men goedkoper uit zijn en zou er ook nog eens daadwerkelijk CO2 bespaard gaan worden. Enkel zou dit meer tijd in beslag gaan nemen als dat men nu in afspraken heeft vastgelegd.

    Nu wordt het voldoen aan de klimaatafspraken, waar men in een ander land, notabene ook nog eens een land wat zich niet aan de klimaatafspraken wenst te conformeren, juist veel minder CO2 af gaat vangen doordat daar honderdduizenden bomen gekapt gaan worden.

  • zo'n gemeentelijk energiebedrijf is ook een mooie gelegenheid om de 6 miljoen verlies op het mislukte geothermieproject weer terug te 'verdienen' middels aangepaste energieprijzen en dito vastrechtkosten.
    op de site van warmtestad (voor de helft van de gemeente) is te zien dat de tarieven marktconform zijn met als reden dat de overheid vindt dat de kosten van warmte vergelijkbaar moeten zijn met die van andere energieprijzen zoals gas. weinig kans dat de gemeente voor arme mensen andere tarieven gaat hanteren omdat dat zou impliceren dat de gemeente erkent dat er 2 soorten burgers zijn.

  • Heeft iemand hier al eens zijn huiswerk gedaan over de haalbaarheid van dit SP luchtballonnetje. Zo te zien aan de reacties niet dus. Ik zie voorlopig namelijk alleen maar dromerige reacties, terwijl er toch voldoende informatie op Google te vinden is . Probeer eens met de zoekwoorden "Gemeentelijke energiebedrijven"

Recente berichten

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

10 minuten geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

4 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

4 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

6 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

8 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

9 uur geleden