Categorieën: Nieuws

PvdD eist haast bij gemeente met instellen ‘spuitvrije zones’.

Op de dag dat duizenden boeren in Den Haag demonstreren tegen voorgestelde milieumaatregelen van het kabinet, eist de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren dat de Gemeente Groningen haast maakt met het instellen van spuitvrije zones voor landbouwgif.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede wil meer aandacht en voorlichting over de risico’s van landbouwgif voor gebruikers en omwonenden: “Het gebruik van landbouwgif is niet alleen desastreus voor de biodiversiteit, maar vergroot ook het risico op onder andere Parkinson.”

De boeren die vandaag in Den Haag demonstreren zijn juist boos over dergelijke maatregelen. Een van de actiepunten van de samenwerkende partijen, verenigd in het actiecomité Agractie, is een beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen. Dat moet volgens de boze boeren ‘gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten’ en niet op ‘aannames en emotie’.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Dat lijkt me meer provinciaal beleid. Sowieso het kapot spuiten met roundup verbieden. Maar dat moet dan weer landelijk en Europees gebeuren. De oprukkende bollenteelt in de provincie moet je ook aan banden leggen. Nergens wordt er zoveel gif gespoten als daarbij. Je kunt niet eens meer veilig door de polder fietsen als ze aan het spuiten zijn.

  • Partij in den marge wil ook aandacht en kwam op het geniale idee om dat op deze dag te doen. Hahahahaa

  • Beetje wrang dat het middel dat in verband met Parkinson wordt gebracht nu juist een natuurlijk bestrijdingsmiddel is: Rotenon.
    Het middel is overigens niet eens toegestaan in de EU .. Ik zou zeggen dat de PvdD hier toch echt fake-news verspreidt.

  • @Henk Misschien toch eerst Zembla van 19 sept jl. eens kijken. Het gaat hier om Mancozeb. Misschien vind jij het niet erg om ziek te worden van de activiteiten van anderen, ik heb daar wel problemen mee.
    Wat maakt het trouwens uit of iets 'natuurlijk' is of niet. Ricine is ook natuurlijk, maar ik kan me niet voorstellen dat je staat te juichen als je buurman daarmee in de weer gaat. Gif is gif, 'natuurlijk' of niet.

  • @Appie
    In de uitzending wordt geen conclusie hard gemaakt, maar worden allerlei vermoedens uitgesproken. Die zijn dan weer gebaseerd op situaties van langdurige blootstelling zoals in studies bij andere stoffen, en op 'het lijkt op elkaar' . Dat laatste is natuurlijk raar: ethanol lijkt ook op methanol, maar je kunt daarmee nog niet aan ethanol dezelfde eigenschappen als methanol toekennen.

    Dat betekent al met al dat jij als 'gewone' burger geen risico loopt. Net zoals je geen schildersziekte krijgt omdat de buren hun kozijn een keer schilderen met oplosmiddel houdende verf.

    Dat ik wijs op natuurlijke oorsprong is omdat de PvdD een groot voorstander is van biologische landbouw, maar de daarbij gebruikte middelen helemaal niet per definitie beter of veiliger zijn dan conventionele middelen.

    En dan nog een kleine nuance: volgens parkinsonnet gaat het niet om parkinson maar om parkinsonisme: klachtenbeelden die lijken op parkinson maar een andere oorzaak hebben. De uitspraak 'vergroot risico parkinson' klopt dus niet.

    Het is niet zo dat ik voorstander ben van zoveel mogelijk gebruik van landbouwgif, of banden heb met de agrarische industrie. Maar je moet wel met bewijs komen en dat ontbreekt nogal eens bij de uitspraken van de PvdD. Zo ook hier. Er wordt enkel ingespeeld op angstgevoelens en een ziekte verkeerd benoemd.

  • @Henk, moet je nou echt NOG meer bewijs hebben dat praktisch ALLE landbouwgif (oh sorry, gewasbeschermingsmiddelen... lol) gewoon zéér schadelijk is voor mens, dier, natuur en milieu??
    Kom op man, word wakker.

  • Henk, ik vermoed toch dat je de betreffende aflevering nog niet hebt gezien. 4 Mensen in één straat die toch echt Parkinson hebben, geen Parkisonisme of iets anders. En ook wordt ingegaan op de chemische samenstelling en de tests die gehouden zijn met dit gif. En je weet, als ergens geld mee te verdienen is, dan worden tegenargumenten snel onder het kleed geveegd. Zo gaat dat in ons land.

Recente berichten

Stadjer (31) moet twee jaar in het cachot voor drugshandel

Een 31-jarige Stadjer kreeg vrijdag twee jaar cel opgelegd door rechtbank voor jarenlange handel in…

43 minuten geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

1 uur geleden

Nieuwbouwproject Molenkampsteeg Haren feestelijk van start

Het nieuwbouwproject aan de Molenkampsteeg in Haren is donderdag feestelijk van start gegaan. Woningcorporatie Woonborg…

3 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

3 uur geleden

Helena Vegter brengt single uit over Lili Marleen uit de Tweede Wereldoorlog

“It was a small town, but you and me were bigger than the world”. Het…

3 uur geleden

Rienk Mast (22) moet NBA-droom jaar uitstellen vanwege knieoperatie

Basketballer Rienk Mast heeft besloten om zich te laten opereren aan een slepende knieblessure. Daardoor…

4 uur geleden