Provincie: Demonstreren werd door een klein clubje intimideren

nieuws
Foto Wouter Holsappel.

“Demonstreren werd in de loop van de dag door een klein clubje intimideren”. Dat zei Commissaris van de Koning Rene Paas maandagavond over de boerenactie bij het provinciehuis.

De boeren vrezen dat het strengere stikstofbeleid hen vooral gaat raken en wilden af van de afspraken die de provincies daarover hadden gemaakt. Enkele honderden boeren trokken de stad in met hun tractoren om te demonstreren. Maar dat liep uit de hand. Met een tractor werd op een deur van het provinciehuis ingereden. “Een aantal is echt over de grens gegaan”, aldus Paas. “Door de deur in te rammen en naar binnen te gaan”.

Een boer raakte daarbij gewond na een korte confrontatie met de politie en elders werd een actievoerder opgepakt die met zijn tractor op een politiepaard in reed. “Als dat de manier is waarop je in Nederland met de overheid om gaat om je gelijk te halen ben je heel ver van huis”, zei Paas. “Het gooien met dingen en intimideren is onaanvaardbaar”. Er werd namelijk ook met stro en onder meer uien en tomaten gesmeten.

De provincie wenste niet in te gaan op de eisen van de boeren: “De landbouw en de verwerkende industrie is heel belangrijk voor Groningen”, aldus gedeputeerde Henk Staghouwer. “Maar we zijn ook tot de conclusie gekomen dat het allemaal niet zo langer kan”.

Een aantal provincies trok de afspraken over de beperking van stikstofuitstoot in na de protesten: “In vier provincies hebben ze een andere keuze gemaakt”, zei Staghouwer. “Wij hebben als college gemeend om ons daar wel aan vast te houden”.

Staghouwer wil met de boeren kijken wat er nog kan: “Ik heb toegezegd dat ik me hard maak voor de positie van de boeren in Groningen en ga de mogelijkheden onderzoeken welke ruimte er ligt in de vergunningen”. Morgen praten de partijen verder over het beleid om de uitstoot van stikstof te verminderen.