Liveblog: Geen toezegging Provincie over stikstof. Boeren rammen voordeur provinciehuis

nieuws
Foto Sebastiaan Scheffer. Boeren bij Aduard.

Honderden boze boeren demonstreerden maandag in Groningen. Zij willen het stikstofbeleid dat de provincies met elkaar afgesproken hebben van tafel. De provincie Groningen wil niet aan de eisen voldoen. De deur van het provinciehuis werd geramd en er waren binnen schermutselingen met de politie.

Volgens de landbouworganisatie LTO – Noord komen de maatregelen tegen de uitstoot van stikstof te veel op het bordje van de boeren terecht.

In Groningen verzamelden de boeren zich in Loppersum, Adorp, Aduard en Roode Haan, aan de rand van de stad. Vervolgens trokken zij naar het provinciehuis aan het Martinikerkhof om een petitie aan te bieden aan gedeputeerde Henk Staghouwer. Die wil dinsdag verder praten, maar daar namen de boeren geen genoegen mee. Er volgde een tweede overleg. Tijdens dat overleg ramde een tractor de deur van het provinciehuis en was er een confrontatie tussen boeren en de  politie die binnen stond. Er raakte een demonstrant gewond en ook werd een boer gearresteerd.  De ME stond vanaf dat moment paraat.

De provincie wilde vervolgens alleen beloven niet strenger te zijn dan het rijksbeleid. Daar namen de boeren geen genoegen mee en bleven met hun tractoren in de stad aanwezig. Tegen de avond werd toch besloten naar huis terug te keren en dinsdag eventueel weer actie te voeren.

Foto Sebastiaan Scheffer.

LIVEBLOG:

9.45 uur. De wegen richting de stad Groningen beginnen door de acties van de boeren vast te lopen. De trekkers zijn op weg naar de verzamelpunten.

10.00 uur Vanuit Aduard zijn de trekkers naar Groningen gereden.

10.25: De eerste boeren zijn in Groningen en rijden via de Oosterstraat naar het Martinikerkhof, De Grote Markt staat al vol met tracktoren.

Foto Lisa Terpstra

10.30. De gemeente Groningen verwacht honderden tractoren in de binnenstad. Qbuzz verwacht vertragingen door het boerenprotest.

Foto Casper Slotboom

10.50 uur. De tractoren blijven maar komen. Ook door de Nieuwe en Oude Ebbingestraat rijden zij naar de Grote Markt.

11.00  uur: Niet alleen de Grote Markt staat vol met tractoren. Ook de Vismarkt is inmiddels volgelopen. De tractoren parkeren inmiddels ook buiten de Diepenring.

Foto Erick Bakker

 

11.45 uur. De politie meldt dat de actie gemoedelijk verloopt.

Foto Erick Bakker.
Foto Erick Bakker. Bussen vast op het Zuiderdiep door het protest.

 

Volgens LTO – Noord zijn er 700 tractoren in de stad Groningen. De boeren gaan naar het Martinikerkhof waar gedeputeerde Staghouwer een petitie krijgt van de boze boeren.

Foto Sebastiaan Scheffer

12.00 uur. Gedeputeerde Henk Staghouwer krijgt een petitie van LTO Noord, waarin onder meer staat dat de boeren niet als hoofdverantwoordelijken gezien mogen worden voor de stikstofuitstoot. De maatregelen van de provincie moeten van tafel en de boeren willen meedenken over milieumaatregelen.

Foto Erick Bakker

12.15 uur: Gedeputeerde Staghouwer sprak de boze boeren toe. Hij heeft begrip voor de actie van de boeren, maar deed geen toezeggingen. Hij wil dinsdag opnieuw praten, samen met de boeren, over de effecten van de maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

De boeren zijn het er niet mee eens en gaan door met de actie. De boeren willen dat de provincie eerst de stikstofmaatregelen intrekt voordat er gepraat gaat worden. Dat gebeurde vrijdag in Friesland wel. De tractoren blijven daarom in de stad staan.

Foto Sebastiaan Scheffer. Boerenprotest wordt grimmiger.

13.00 uurDe sfeer wordt grimmiger. Tractoren proberen het Martinikerkhof op te rijden, maar worden geblokkeerd door de politie.

Foto Wouter Holsappel

De gemeente houdt de boel in de gaten, maar er is nog geen aanleiding om maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder. Dat gebeurt ook niet als de boeren zich aan hun afspraken houden en de tractoren laten staan op de plekken die aangewezen zijn.

13.30 uur: Boeren proberen het Provinciehuis binnen te komen. De politie voorkomt dat, maar deelt daarbij wel enkele klappen uit met de wapenstok. Er wordt ook stro richting het provinciehuis gespoten.

De provincie Drenthe heeft ondertussen wel de eisen gehonoreerd na een protest van boeren in Assen. Er wordt in acht provincies gedemonstreerd.

Foto Erick Bakker. De horeca pikt een graantje mee en verkoopt boeren omeletten.

14.15: Enkele boeren zijn het Provinciehuis ingegaan. om te praten met gedeputeerde Henk Staghouwer en Commissaris van de Koning Rene Paas. “De enige deal die we accepteren is dat de plannen volledig van tafel gaan”, aldus de boeren. Drentse boeren zijn onderweg naar Groningen om de actie te ondersteunen. De boeren willen voor 15.00 uur een resultaat, anders trekken ze de deur van het provinciehuis er uit.

Foto Casper Slotboom.
Foto Casper Slotboom. Dreiging met trekker bij de deur van het provinciehuis.

De politie zet auto’s aan de kant, omdat het afzetten zinloos is. Diverse paaltjes op het Martinikerkhof zijn al gesneuveld door de tractoren.

Foto Erick Bakker

15.15 uur.  Ate Kuipers die namens de boeren gesproken heeft in het provinciehuis meldt dat er geen bestorming van het gebouw komt. Dit met het oog op de veiligheid van de medewerkers. Maar dan moet de politie ook geen ME sturen. Als de beleidsplannen van de provincie omtrent de uitstoot van stikstof niet van tafel gaan blijven de boeren de hele nacht nog.

Foto Wouter Holsappel.

15.30 uur, Ook boeren uit Overijssel sluiten zich aan bij de actie in Groningen. LTO Noord roept de actievoerders in Drenthe op om niet naar Groningen te gaan, maar het resultaat in Drenthe te vieren.

15.45 uur. Het College van Gedeputeerden van de provincie is in spoedberaad bijeen en komt om 16.00 uur met een besluit of er ingegaan wordt op de eisen van de boeren. Er wordt nog even geduld verwacht van de actievoerders.

Diverse boeren zijn het provinciehuis binnen gedrongen nadat een tractor de deur heeft geforceerd. De boeren werden opgevangen door de politie en zijn weer naar buiten gegaan. Daarbij vielen een paar rake klappen.

De provincie gaat niet in op de eisen van de boeren. Er werd wel een toezegging gedaan dat het provinciaal beleid niet strenger zal zijn dan het rijksbeleid omtrent stikstof. De boeren namen daar geen genoegen mee en blijven op het Martinikerkhof.

Vanwege het forceren van de deur is de mobiele eenheid van de politie opgetrommeld. “Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver en in opdracht van de driehoek is er nu dan ook mobiele eenheid aanwezig in de stad om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen”, laat de politie weten.

Ondanks de oproep om op het Martinikerkhof te blijven vertrokken diverse boeren tegen de avond weer. Maar er trokken ook diverse tractoren de stad juist in. Bij het provinciehuis was de sfeer tegen de avond vrij rustig.

De protesterende boeren hebben tegen 18.00 uur toch besloten de actie te beëindigen. Morgen wordt er weer gepraat over het stikstofbeleid.  Als het resultaat de boeren niet bevalt komen zij weer terug.

De politie meldt dat een demonstrant gewond is geraakt bij het binnen drongen van het provinciehuis. Hij kreeg een klap met een wapenstok. De boer is ter plekke behandeld aan zijn verwondingen. Een andere boer is gearresteerd, omdat hij met zijn tractor inreed op een politiepaard.