Leren reanimeren in 5 minuten

Voorbijgangers op de Grote Markt konden woensdag leren reanimeren tijdens ‘World Restart a Heart Day.’ Op deze internationale dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van reanimatie. Met behulp van trainer-AED’s en speciale reanimatiepoppen kon het publiek tijdens de gratis workshops leren hoe je zo snel mogelijk actie onderneemt in het geval van een hartstilstand. 

De meeste hartongevallen vinden buiten het ziekenhuis plaats, bijvoorbeeld op straat, in een winkel of tijdens het sporten. In het geval van een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Hierna neemt de kans op overleven namelijk af. Professionele hulp kan niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Daarom is het belangrijk dat omstanders direct weten hoe ze kunnen beginnen met reanimeren met behulp van een AED.

Om de aanwezigheid van een AED te garanderen, wordt er gewerkt aan een landelijke dekking van ‘6-minutenzones’. Dit houdt in dat er altijd een AED aanwezig is binnen een straal van 6 minuten. Landelijk zijn er nog zo’n 5000 AED’s nodig om dit tot stand te brengen. In Groningen zijn dat minstens 20 AED’s.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *