Categorieën: Nieuws

Koerdische gemeenschap in Groningen leeft mee met Noord-Syrië

Afgelopen woensdag viel het Turkse leger Noord-Syrië binnen. Turkije wil de Kurdische strijders verdrijven om zo een bufferzone te creëeren. In deze zone wil Turkije Syrische vluchtelingen hervestigen.

Ook in Groningen leeft de Koerdische gemeenschap mee met de ontwikkelingen in Syrië. Helin Sahin, een Koerdische studente die in Groningen woont, belt geregeld met haar familie in Turks-Koerdistan. Volgens haar is het voor de mensen in dat gebied dagelijkse kost. ‘Het gebeurt in heel veel steden in Syrië. Het is normaal geworden.’

De inval van Turkije kent een lange geschiedenis. ‘Vanwege de geschiedenis tussen de PKK en Turkije heeft het land een hekel gekregen aan Koerden’, aldus Midden-Oostendeskundige Stefan Langenberg. ‘Nu de Verenigde Staten is vertrokken uit het gebied, kon Turkije binnenvallen. Turkije wil aan de ene kant een strijd voeren tegen de Koerden en aan de andere kant een bufferzone creëeren om zo Syrische vluchtelingen te hervestigen.’

 

Maarten Siepel

Bekijk reacties

 • Ik heb een groot respect voor de Koerdische strijders die in feite het allersmerigste werk mochten doen met ongekend veel doden aan hun kant. De Koerden zijn zijn gewoon in de steek gelaten door het westen en met name Trump wat in feite gewoon een oorlogsmisdadiger is net zoals die andere totaal malloot Erdogan.
  Ik dan ook een gruwelijke hekel gekregen aan de Turkse Erdogan 'schaapjes'.

  Nu Assad ook naar het noorden is getrokken en al diverse Koerdische steden en dorpen is binnen getrokken gaat het spel even anders gespeeld worden, op deze 'move' had Erdogan niet gerekend.
  Het leger van Assad beschikt wel over straaljagers,tanks en allerlei ander geschut en bovendien modern, en staat Erdogan en de kruiperige militia's ineens tegenover een keihard geharde oorlog 'veteranen'.

  Ik hoop dat het alsnog ergens in een kamer wordt opgelost.

 • Nederland had ook even 50 man op de grond kunnen zetten die Pang Pang zouden roepen. Vroeg Trump al 10 maanden om toen hij aangaf zich terug te willen trekken, maar geen enkel Europees land wilde dat. Makkelijk om Trump dan de schuld te geven.

  Het gaat juist uitstekend als de Koerden als deze met Assad en Rusland een deal kunnen sluiten. De Arabische lente die werd toegejuicht door vele politici in Nederland is uitgelopen op een slachting. De EU heeft de verkeerde partij gekozen door te denken dat er een betere leider zou opstaan dan Assad. Zonder plan zijn regering ondermijnd waardoor het gierend uit de klauwen liep. Daardoor hebben grote mogendheden hun proxy wars kunnen uitvechten over de rug van de bevolking. Assad is een doetje als je kijkt hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt in vergelijking met wat de EU, USA, Turkije, China, hebben aangericht.

 • @ Doe.

  Volgde de oorlog in Syrie zeer intensief. Vanaf begin 2013 zo'n vier uur per dag. Kreeg in rookhok in een lokale kroeg, na een lang gesprek, van een in Amsterdam wonende Jordaanse intellectueel een mooi compliment over mijn kennis.

  Trump heeft gedaan wat ie beloofde. De troops thuisbrengen. Gaat ten koste van droom van autonome staat voor Koerden. Zeker spijtig. Hebben kastanjes uit het vuur gehaald, maar deden dat ook uit vanwege lijfsbehoud. Zeer gerechtvaardigd, maar het is niet dat er alleen uit een grote idealistisch gedachte tegen ISIS (gebruik van IS is onwerkbaar) vochten.

  Wie hebben de YPG/YPJ in dit pakket gebracht? (Types als Obama/Killary/McCain). Kan Trump tegen Turkije kiezen, waardoor Erdogan voor Rusland kiest zonder dat Trump het belachelijke verwijt krijgt bij Poetin in de zak te zitten? Waarom hebben Europese kletskousen niet de rol van de VS overgenomen? Waarom is het Trumps fout dat Erdogan de Koerdische identiteit wil vernietigen? Is er geen kans dat de autocratische Syrische regering en de Koerden verzoenen, en deze laatsten binnen Syrië culturele autonomie krijgen? Is het niet de vader van Assad geweest die de Koerdische guerrillabeweging onderdak bood (Turkije wilde Syrië de oorlog verklaren als Syrië Ocalan niet uitleverde) en kozen de Koerden niet op gemene wijze voor meehelpen in het door Westen/Turkije/Saudi Arabië/Watar/Israel gewenste verscheuren van Syrië? Werkten de Koerden (YPG/YPJ) niet al goed samen met het Syrische leger in Aleppo toen deze stad werd belegerd door Al Qaeda en co?

  Mijn sympathie ligt wel bij de Koerden, maar het is niet zwart-wit. Geen "good guys, bad guys". Rol van Koerden bij Armeense genocide was bijvoorbeeld kwalijk. (Maar in deze verschrikkelijke oorlog waren de Koerden wel meest lovenswaardige partij).

  Het Syrische leger (SAA) heeft geen geweldig materiaal. Acht jaar oorlog en sancties hebben uitwerking niet gemist.
  Maar het zijn inderdaad keiharde vechters. Zeker de Tiger Forcess. Zonder luchtsteun maken Turken en hun (eens door Nederland gesteunde) jihadistische vriendjes van clubs als Sultan Murat weinig kans. En de kans is groot dat Rusland van het gebied een no flyzone maakt.
  Het SDF (YPG/YPJ plus Arabische eenheden) gaan waarschijnlijk op in 5th Corps van het Syrische leger Volgens mij uitgerust met Russische T90's en ook deel gecoördineerd door Russische special forcess. Erdogan kan zijn Ottomaanse aanspraken inderdaad op zijn buik schrijven.

  Interessante tweeps. Harald Doorbosch. EjmelRai. Petolucem (kaartenmaker!) en Ehsani2. Laatste drie hebben een lichte voorkeur voor terugkerende eenheid/integriteit van Syrië, maar doen dat met feitelijke analyses.

  Wel bijzonder dat je de anti-interventionistische Trump voor oorlogsmisdadiger uitmaakt. Ellende is echt te danken aan Crooked die zat te kirren toen Gaddafi gelyncht was. En door Dronebama. De man die ISIS bagatelliseerde ("als een amateurclub de shirts van de LA Lakers aantrekken, zijn het nog niet de LA Lakers"), de olie vervoerende vloot van tankwagens van ISIS niet kapot bombardeerde, en de een belangrijke verdedigende stelling van de SAA bij de jaren door ISIS belegerde stad Deir Ezzour "per ongeluk" bombardeerde.

 • VSH, hij wist dat er een slachting zou plaatsen bij terugtrekking van troepen dat maakt je oorlogsmisdadiger. Maar goed ze hebben niet geholpen met Normandië in WW2 is een erg goede reden. (WTF)

  Dit is was Trump de afgelopen twee jaar over de Koerden vertelde, het is de ultieme backstabber.

  https://www.youtube.com/watch?v=DHHxSl9ERBQ

 • Washington Post? Ik ga dat Warmongering Swampvodje geen klick gunnen. Al zou Trump een medicijn tegen een nare ziekte ontdekken, dan nog weet de MSM dit wel via gore frames te verdraaien.

  De Amerikanen die schuldig zijn aan het vele Syrische bloed zijn Obama en Crooked. Hebben met beproefde inzet van salafistische-jihadistische proxy's de Sjiitische "snelweg" van Teheran naar Libanon willen doorbreken.

  Vind geen slachting plaats. Gaat geen slachting plaatsvinden ook. Syrische leger is alle strategische steden al binnengetrokken of heeft die met extra troepen versterkt (Manbeij, Qasmillih, Kobani en Hasakah).

  Zoals de Catalanen geen eigen land krijgen, krijgen ook de Koerden dat voorlopig niet. Vanwege de ruwe omgeving die het Midden Oosten is, gun ik het de Koerden zeker. Maar helaas dus.

 • Jouw beweringen worden in deze video even vakkundig ontkracht, ik begrijp waarom je het niet wil zien aangezien jou beweringen er in ontkracht worden.
  Lekker dom blijven en je hoofd in het zand steken, typisch voor een Trump,Baudet en Wilders aanhanger.

  Trump is een aantoonbare 'backstapper' , te zien en te horen in de video. Maar dat past in jouw betoog dus bestaat het niet. Hahahaaa

Recente berichten

“Maandag wolkenvelden en zonnige perioden, later in de week zon en 25 graden”

De zon krijgt de komende dagen meer ruimte. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het aan…

2 uur geleden

Gemeenteraad gaat puzzelen met miljoenen: “Wat ons betreft houdt de coalitie zich in bedwang”

Er staat een belangrijke week op het programma voor de gemeenteraad. De politici gaan de…

3 uur geleden

SAR zet quads en drone in bij vermissing dementerende man in Stad: “Op slippers en met rollator vertrokken”

SAR Nederland is zondagavond een uitgebreide zoekactie gestart naar een 78-jarige dementerende man die sinds…

5 uur geleden

Sterrebos swingt op muziek van VENcE en The 4Horsemen: “Jong en oud weten we te verbinden”

De editie van SterrebosLive in de muziekkoepel in het Sterrebos is zondag een succes geworden.…

7 uur geleden

Regen mag pret niet drukken op festival Hongerige Wolf: “Het leek wel op Woodstock”

In de gemeente Oldambt vond dit weekend de twaalfde editie plaats van het festival Hongerige…

8 uur geleden

Roze olifant na vakantie weer terug bij paviljoen Appelbergen: “Wat een feest”

De roze olifant is sinds dit weekend weer terug bij paviljoen Appelbergen bij Glimmen. De…

9 uur geleden