Categorieën: Nieuws

Huurders Bloemenbuurt: “Niet lullen als Bregman”

Directeur Bregman van Nijestee bezocht dinsdag twee huurders in de Bloemenbuurt. Tijdens zijn bezoek werd hij verwelkomd door tientallen huurders met een spandoek met de tekst “Niet lullen als Bregman”.

Huurders uit de Bloemenbuurt in de Oosterparkwijk eisen van Nijestee-directeur Pieter Bregman dat er een renovatieplan komt voor hun woningen. De huurders trekken samen op met de SP die de huurders ondersteunen om de eisen met acties kracht bij te zetten. De huurders kampen met lekkage, achterstallig onderhoud, vocht, tocht en hoge huren.

Huurder Rika: “Aan woorden hebben wij niets. We zitten al veel langer met deze problemen. Goed dat meneer Bregman zelf bij mij thuis kwam kijken, maar de hele buurt heeft klachten dus moet er een renovatieplan voor de hele buurt worden gemaakt.” Eerder bezochten de huurders met de SP het hoofdkantoor van Nijestee. Daar boden zij een zwartboek vol klachten en met een eisenpakket aan. Als gevolg daarvan heeft Nijestee de meest urgente lekkages verholpen. “Maar met plak- en pleisterwerk zijn onze problemen niet verholpen.”

Directeur Pieter Bregman van Nijestee gaf tijdens het bezoek aan dat Nijestee renovatie voor de Bloemenbuurt niet in de planning heeft staan. Nijestee zei wel toe dat wanneer de huurders een lijst met namen, adressen en handtekeningen maken, Nijestee een plan van aanpak gaat maken voor het opknappen van de woningen. De huurders gaan komende week aan de slag om handtekeningen te verzamelen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Corporaties zijn te groot. Daardoor hebben ze te weinig focus op buurten. Ze focussen zich op een paar grote projecten en de rest wordt er bij gedaan, waardoor onderhoud maar zeer minimaal en alleen bij acute problemen wordt uitgevoerd. Vaak ligt er een renovatieplan ergens op een plank, waardoor ze niet al te veel aan de huizen willen doen omdat het weggegooid geld is in hun ogen. Dat moet anders. Budgetteer per buurt en geef de bewoners medezeggenschap (zij brengen immers de huren op waarmee de corporatie investeert in de woningen) geef ook bewoners de kans zelf te investeren in hun woning in ruil voor huurverlaging of een tegoed wat ze mee krijgen bij verhuizen. Een corporatie moet zich veel minder als een commerciële partij gaan gedragen en meer als een vereniging van huurders met een gezamenlijk bezit. Als je wel de gemaximaliseerde huur betaald maar er wordt niets aan je woning gedaan en als er wel wat gebeurt heb je daar weinig over te zeggen, word je gewoon niet serieus genomen als mens. Huurders zijn geen bijzaak, ze zijn hoofdzaak. Wonen doen we met elkaar. Je zult zien dat buurten heel veel gaan opknappen als huurders meer te zeggen hebben en op buurt en straatniveau met elkaar zelf een hoop zaken gaan regelen.

  • Nijestee heeft zich ontpopt tot studentenhuisvesting. Het volledig budget is opgegaan om de internationale student te huisvesten. Waar is de SP om dit in de raad ter sprake te brengen? Ook de SP liet deze bewoners in de steek. En dan kan je er wel naast gaan staan. Maar dit is voor de Buhne. Omdat de SP beter weet. Bovendien hangt het nieuwe NIjestee gebouw aan het Damsterdiep nog als een galg om de nek. Het is OF. En geen EN en EN.

Recente berichten

Willeke Alberti keert terug op het podium tijdens Roze Zaterdag in Stad

'Homomoeder' Willeke Alberti keert bij uitzondering terug op het podium. Op zaterdag 22 juni staat…

39 minuten geleden

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

1 uur geleden

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

2 uur geleden

Olivier de Bruijne stopt na bijna zes jaar als directeur bij het IMG

Algemeen directeur Olivier de Bruijne zwaait, per 1 oktober, na bijna zes jaar af bij…

2 uur geleden

Ook in Groningen delen niet alle agenten bekeuringen uit voor lichte overtredingen

Zwartrijders, fietsers zonder licht en wildplassers in Groningen zouden er vanaf dinsdag wel eens zonder…

2 uur geleden

Ingrijpende verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

3 uur geleden