“Financiële situatie FC Groningen zorgelijk, aansluiting met subtop verloren”

sport
Foto: Sportphotoagency.com

FC Groningen heeft in het seizoen 2018/2019 een verlies geleden van zes ton. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de club. De club noemt de financiële situatie zorgelijk.

Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen: “Mede door teruglopende inkomsten zijn onze financiële cijfers ongezond. We draaien verlies en hebben transferinkomsten nodig om de tekorten in onze begroting te dekken. Dat geeft een onwenselijke situatie”. Het verbeteren van de financiële positie noemt Gudde een prioriteit.

Volgens Gudde moeten de ambities van de club door de financiële situatie omlaag: “Veel mensen zien FC Groningen nog als een club die kan meespelen in de top-6 van de eredivisie. De realiteit is echter dat we een middenmoter zijn en qua omzet en spelersbudget tussen plek 8 en 12 staan. Op dit moment hebben we de structurele aansluiting met de subtop op sportief en financieel gebied verloren.”

Over 2018/2019 werd rekening gehouden met een tekort van drie miljoen, maar er werd voor 2,2 miljoen aan transferopbrengsten binnen gehaald. Het verlies wordt in mindering gebracht op het eigen vermogen dat 5,1 miljoen bedraagt.

Voor het seizoen 2019/2020 is ook een tekort van twee miljoen euro. Dat wordt deels gedekt met de transfer van Ritsu Doan naar PSV. Deze transfersom wordt over meerdere jaren uitgesmeerd. Dus FC Groningen kan niet direct over het gehele bedrag beschikken.