Categorieën: Nieuws

Boerkaverbod nu ook op terreinen en gebouwen RUG

Het bestuur van de RUG heeft dinsdag ingestemd met nieuwe richtlijnen waarmee actief kan worden opgetreden tegen mensen met gezichtsbedekkende kleding. Dat meldt de Universiteitskrant.

Onder meer portiers moeten het verbod op terreinen en in gebouwen van de RUG handhaven. Wie toch met bijvoorbeeld een boerka, integraalhelm of bivakmuts een universiteitsgebouw probeert in te lopen, wordt hierop vriendelijk aangesproken. Als iemand na herhaaldelijk verzoek nog steeds weigert het gezicht te laten zien, wordt de beveiliging erbij gehaald. Als hun verzoek ook niet werkt, wordt de politie gebeld. Het is sinds 1 augustus bij wet verboden om in het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maakt.

De studentenpartij DAG en het Groningen Feminist Network (GFN) zeggen teleurgesteld te zijn. ‘De universiteit heeft een bepaalde vrijheid bij de uitvoering van deze wet. Ze had daarom ook kunnen besluiten zich achter critici als de burgemeester van Amsterdam te scharen’, aldus fractielid Manuel Reyes van DAG in de universiteitsraad.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Terecht. Boerka's passen niet bij een open academische cultuur. Het is een symbool van onderdrukking van vrouwen. Ook al is het in Nederland vaak een persoonlijke keuze om hem te dragen, je draagt er wel een vorm van godsdienst mee uit die vrouwen als een soort eigendom ziet. Dat is in strijd met onze grondwet en hoort dus niet in onze openbare instellingen thuis. Een persoonlijke keuze die in strijd is met een algemeen belang kan worden verboden. Er moet altijd een afweging worden gemaakt. Vrijheden zijn nooit absoluut.

  • Ik zag laatst nog een paar meisjes van ik denk ongeveer 12 - 14 jaar compleet in Burka lopen en op de scooter rijden in de hete zon. Je zag alleen de ogen nog. wat een vrije keuze zullen die meisjes gehad hebben. Die zullen wel heel hun leven ergens achteraf in een kamer werken, afgesloten van de buitenwereld Dit was overigens in Thailand. Het was gewoon zielig, je kon wel zien dat hun leven al was opgehouden toen ze die zak moesten gaan dragen.

  • Heel goede richtlijn van de RUG!

    Ik word erg onpasselijk als ik iemand gehuld in een tafellaken over straat zie lopen..! Weg met de boerka's uit het Nederlandse straatbeeld! Wij zitten niet te wachten op dit soort spoken die vooral de kinderen in dit land angst aanjagen met het dragen van een tafelkleed in de openbare ruimte..!

    Danny Grunn

  • Onterecht. Een boerkaverbod is symboolpolitiek en voedt angst.
    Onvoorwaardelijke toegang tot goed onderwijs lijkt me onontbeerlijk om iets te kunnen doen aan die onderdrukking.

    En bovendien; om hoeveel studenten of medewerkers gaat het eigenlijk? En wat betekent het voor bijvoorbeeld bezorgers die met helm op hun pakketjes komen bezorgen? Eerst helm af?

  • Heel goed, de boerka past niet in een open en vrije westerse samenleving. Die boerkadragers hebben schijt aan onze westerse waarden en passen beter in Saudi Arabië.

  • Als je een beetje een fatsoenlijke bezorger bent met een helm op, ja, dan zou je waarschijnlijk verteld/geleerd moeten zijn dat je je helm afzet als je iets bezorgd bij mensen.. Dit noem je service, fatsoenlijkheid naar een klant toe..!

    Dat hele gebrabbel van Bart slaat dan ook nergens op!

    Danny Grunn

  • Je zult maar in een benzinestation achter de balie staan en er komt iemand binnen met een integraalhelm op waarvan het vizier ook nog eens naar beneden geklapt is. Dat vind jij waarschijnlijk ook kunnen. Sorry, maar dat multicultigezeik en gezever moet nu maar eens afgelopen zijn. Pas je de meerderheid aan, dat leeft een stuk makkelijker en je komt als medelander ook nog eens geciviliseerder over.

Recente berichten

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

53 minuten geleden

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

2 uur geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

2 uur geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

6 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

6 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

7 uur geleden