Categorieën: Nieuws

“Verordening rond verkoop Pepergasthuis ingetrokken”

De gemeente Groningen lijkt de verkoop van het Pepergasthuis niet te kunnen tegenhouden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat een verordening waarmee de gemeente de verkoop wilde dwarsbomen dertig jaar geleden is ingetrokken. De gemeente wil echter, via het aanwijzen van een nieuwe voogd, voorkomen dat woningcorporatie Lefier het 600 jaar oude hofje verkoopt aan een particuliere belegger. Door een gemeentelijke oppervoogd aan te wijzen zou de gemeente voorkomen dat de functie van een gasthuis verloren dreigt te gaan.

Het Dagblad bericht nu dat de gemeente in 1989 aan de gemeenteraad schreef dat de basis van de verordening komt te vervallen. De verordening is daarop ingetrokken. Gemeente en Lefier hebben nog niet gereageerd.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Lefier zal met deze verkoop haar eigen aanzien ongelofelijk schaden. En het morele gehalte was al niet hoog.
    Tip : schaf de functie 'manager'' af en neem competent personeel in dienst.

  • Wordt nu het zoveelste monument/erfgoed verkwanseld? Dit moet toch tegengehouden kunnen worden? Groningers jullie hebben de eeuwen door voor hetere vuren gestaan. Kom op.

  • Dat schandelijke Lefier! Heeft dat nu helemaal geen enkel begrip voor oudheden? Het zijn gewoon barbaren. Je houdt je hart vast, als je daar een woning van huurt. Dan weet je al genoeg!

  • Deregulering, een overheid die niet meer nodig zou zijn. Zie hier de rampzalige gevolgen. Op deze trieste dag doen wij nog een beroep op de Groninger bevolking om massaal nee te zeggen tegen de verkoop. Laat uw stem horen en onderteken de petitie op: https://pepergasthuis.petities.nl/

  • Art. 1 lid 2 Boek 5 BW verwijst onder meer naar publiekrecht. Maar tevens naar het privaatrecht (verbintenissenrecht en zakenrecht) en het Internationaal Recht (= Volkerenrecht).

    Zie: https://www.sdu.nl/content/commentaar-op-burgerlijk-wetboek-boek-5-art-1-vermogensrecht

    Citaat 1 (commentaar):

    “C.2.3: Publiekrechtelijke beperkingen

    De meest ingrijpende beperking van het eigendomsrecht wordt gevormd door onteigening en andere inperkingen in het kader van het algemeen belang, op grond van artikel 14 leden 1 t/m 3 Grondwet. Voorts kunnen eigenaarsbevoegdheden in vergaande mate beperkt worden door publiekrechtelijke wetten op het gebied van onder andere ruimtelijke ordening, milieu, monumentenzorg enzovoorts, zie voor een uitgebreid, niet uitputtend overzicht H.J. Snijders, Goederenrecht, nr. 180. Lagere overheden zoals provincies en gemeenten kunnen door middel van verordeningen de eigenaarsbevoegdheden beperken, maar niet geheel ontnemen. (Zie Asser/Mijnssen, Van Velten, Bartels 5*, nr. 27). Eigendom kan voorts op grond van artikel 3:14 BW niet worden uitgeoefend in strijd met geschreven en ongeschreven regels van publiekrecht. Met name voor de overheid als eigenaar brengt deze regel beperkingen van de eigenaarsbevoegdheden en gebondenheid aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur mee.”

    Citaat 2 (commentaar):

    “C.2.4: Strijd met de rechten van anderen

    Hier worden in de eerste plaats goederenrechtelijke en contractuele rechten van derden mee bedoeld, die de eigenaar in acht moet nemen. Daarnaast kan ook het in artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op een woning, beperking van de ontruimingsbevoegdheid door de eigenaar opleveren.”

    Behoud van dit rijksmonument in zijn huidige vorm kan geschieden door samenwerking met het Groninger Monumentenfonds, de Bond Heemschut, de St. Vrienden van de stad Groningen en crowdfunding.

    Verder heeft B&W van Groningen uiteraard publieke middelen, zoals bouwvergunningverlening (of omgevingsvergunning) en de handhaving van de kerk met behulp van het bestemmingsplan voor de binnenstad.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

2 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

3 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

4 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

7 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

8 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

10 uur geleden