“Verdwijnen acteursopleiding is doodsteek voor cultureel Groningen”

Het voornemen om de richtingen Acteur en Musicalperformer van de opleiding Artiest van het Noorderpoortcollege te laten verdwijnen is de doodsteek voor cultureel Groningen. Dat is de mening van betrokkenen bij de opleiding.

Aanleiding voor het laten verdwijnen is het voornemen van de minister dat het wat minder mag met het aantal pretopleidingen. Vorig jaar besloot Den Haag om al zeventien procent minder instroom toe te staan, daar komt nu achttien procent overheen. “Daarmee werkt de kaasschaafmethode niet meer”, zegt Harry Bouma van de school. “Een opleiding moet ook rendabel zijn waardoor er een minimum aantal studenten nodig is.” Het Noorderpoort heeft om die reden samen met mbo-scholen in Friesland en Overijssel besloten om de opleiding te herverdelen. “Hier houden we de opleidingen Dans en Muzikant, Leeuwarden houdt acteur en Zwolle Musicalperformer.”

Op het Noorderpoort laten ze het er niet bij zitten. “We hebben de afgelopen dagen allerlei mensen en instellingen aangeschreven”, vertellen Basz de Jonge en Elvira Bolhuis die Alumni-student aan de opleiding zijn. “Als deze opleiding uit Groningen verdwijnt dan is het de doodsteek voor cultureel Groningen. Verschillende theatergezelschappen in en rond de stad Groningen zijn afhankelijk van de acteurs die deze opleiding hebben gevolgd. Als deze opleiding er niet meer is, dan betekent dit dat er veel minder aanwas is.”

Volgende week vergadert de Tweede Kamer nog over het besluit van de minister. Volgens Bouma is het een formaliteit maar De Jonge en Bolhuis hopen dat het schrappen van de opleiding nog voorkomen kan worden.

Deel dit artikel:

 1. Ze zouden iedereen maar deze opleiding moeten laten volgen. Wordt je doorzettingsvermogen tenminste gesterkt en vergroot, creeer je geen 9-17 mentaliteit en daarnaast wordt je geest ook nog eens vrij gemaakt en kan men functioneren vanuit je hart/gevoel ipv je hoofd. Wat zouden er toch minder “burn outs en psychische klachten kunnen zijn…

 2. @Marc,

  Logisch dat de opleiding denkt dat zonder hun de cultuur langzaam zal sterven. Je hebt een artiest, daaromheen een hele hoop belangrijke factoren. Geluid, Licht, video, decor, organisatie en ga zo maar door. Het hangt allemaal samen om tot dat fantastische eindproduct te komen, namelijk dat gave concert waar je heen gaat, of dat geweldige festival waar je met je vriendengroep elk jaar naartoe gaat.

  Je haalt dus niet een oordeel uit die keten, want dan klopt het niet meer.

  En het zou zo zonde zijn als het hier uit Groningen verdwijnt.

 3. Doodsteek voor cultureel Groningen. Whahaha Hallo zijn we wel helemaal goed bij onze kop?
  Praat even over jezelf en niet over cultureel Groningen want dat leeft volop. Theater was altijd al minder gewaardeerd in 050. Komt doordat het NOT 1 grote incestueuze vriendenkring is. Groningen is de muziekstad van de bovenste helft Nederland. Dus niet zo enorm dom Janken

 4. @naamgenoot. Daar heb je geen BOL opleiding voor nodig. Mensen die dat werk doen stromen door uit het vrijwilligerscircuit. Bovendien gaat he hier om de opleiding Acteur en Musical PERFORMER en niet om licht en geluidstechnici.

 5. @naamgemoot,

  Ik heb zelf de opleiding licht-/geluid tech genoten, en voor de grote events is het wel degelijk van belang een opleiding te volgen. Wat ik met mijn reactie wil zeggen is dat als je acteurs weghaald, dat je die dan mist op de projecten binnen de school. Deze projecten werken alle opleidingen samen aan een productie, en als je geen acteurs of artiesten hebt, kan je hier geen productie mee maken.

 6. Een creatieve geest hebben of verkrijgen; dat is veruit de meest toekomstbestendige menselijke eigenschap. Daarom zijn opleidingen die daarin voorzien van groot belang. Robots en A.I. gaan anders echt teveel de dienst uitmaken, overmorgen.

 7. Wellicht is het een idee om de opleidingen in de zelfbenoemde culturele hotspots allemaal te sluiten en alleen nog in de wingewesten te laten? Gek genoeg hoor ik dit nooit eens over het midden of westen van ons inclusieve landje.

 8. Dat zijn bierfeesten Rob. En om gezien worden. Heeft niets met ‘cultuur’ te maken!

  Het Noorderzonfestival is ook niet meer, wat het ooit geweest is. Het wordt ook te veel politiek!

 9. Het maken van een weloverwogen beroepskeuze is belangrijk voor de toekomst van je kinderen. Wij hebben drie kinderen. Onze oudste zoon wil profwielrenner worden. Onze jongste zoon wil profvoetballer worden. En onze kleine dochter wil supermodel worden. Wij hebben geen geschikte opleiding in Groningen voor de beroepskeuze van onze kinderen kunnen vinden. Wie kan ons helpen? Wij maken ons zorgen om de toekomst van onze kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *