“Toezegging nieuwe Paddepoelsterbrug eerst zwart op wit”

Rijkswaterstaat moet met een concrete toezegging komen dat de Paddepoelsterbrug terug komt. Daartoe roept het actiecomité Brug T’rug op.

Afgelopen week reageerde minister Van Nieuwenhuizen (VVD) op vragen van D66-Tweede Kamerlid Rutger Schonis. In de antwoorden laat de minister doorschemeren dat er vanaf 2021 gewerkt gaat worden aan een nieuwe brug. “Op zich is dat geweldig nieuws”, zegt Stephan Bauman van het actiecomité. “Maar wij willen dat eigenlijk eerst wel zwart op wit hebben.” D66-raadslid Tom Rustebiel snapt dat wel. “Er is het afgelopen jaar zoveel gezegd en geschreven dat je automatisch achterdochtig bent.”

Tijdspad naar een nieuwe brug duurt te lang
Toch is ook Rustebiel niet helemaal blij. “We hebben het over het jaar 2021. Dan ligt er niet een nieuwe brug maar dan gaat er gestart worden met de planstudies naar een nieuwe verbinding.” Datzelfde geldt voor een tijdelijke verbinding. Er gaat ongeveer op dezelfde plek als waar de oude brug een negen meter hoge verbinding gerealiseerd worden. “Dat vinden wij niet direct een goede optie. Die negen meter is niet ideaal voor fietsers. Het is beter om direct te werken aan een definitieve oplossing.”

“Ik krijg op dit moment meer informatie van de minister dan van ons eigen college”
De Paddepoelsterbrug werd vorig jaar september aangevaren door een schip nadat een brugwachter een bedieningsfout had gemaakt. Sindsdien strijdt het actiecomité, dat gesteund wordt door inwoners en organisaties, voor een terugkeer. “We zijn heel blij met de inspanningen van de gemeenteraad en van een aantal raadsleden in het bijzonder. Ondertussen vinden we het wel heel jammer dat de wethouder (Broeksma, red.) zich niet stellig opstelt.” Rustebiel is het daar mee eens. “Ik krijg op dit moment meer informatie van onze minister dan van ons eigen college. Ik vind dat dat echt anders moet.” Om die reden blijft D66 dit dossier nauwlettend in de gaten houden.