Volgens Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat duikt de gaswinning in Groningen het komende gasjaar al onder de grens van 12 miljard kuub. Ook gaat de Groningse gaskraan al in 2022 helemaal dicht. Dat meldde Wiebes dinsdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.
De 12 miljard m³ is vier miljard kuub minder dan gepland was voor 2020. Eerder dit jaar meldde Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat nog dat het moeilijk zou worden om het de gaswinning komend jaar onder de 12 Nm³ te krijgen.
Door hoogcalorisch gas en stikstof ontstaat laagcalorisch gas. Deze methode van gasproductie zorgt er in de nieuwe raming voor dat de gasproductie uit Groningen omlaag kan. Daarnaast wordt de gaswinning gedrukt door door dit type gas in de gasopslag in het Drentse Norg op te slaan het naar naar Duitsland te exporteren. In de oorspronkelijke planning zou er 16 miljard kuub worden gewonnen onder Groningen.
In de oorspronkelijke planning van de regering zou de gaswinning 2030 pas geheel stoppen. Minister Wiebes liet een paar weken geleden wel doorschemeren dat het Groningse gas ‘binnen heel korte tijd’ niet meer nodig zou zijn.
Groningen Bereikbaar is begonnen met de actie ‘Fiets de winter door'. Tijdens de actie kunnen…
De zorgen over een nieuwe MKZ-crisis nemen toe. Veehouders houden hun hart vast, waarbij ze…
Een 21-jarige student uit Groningen looft een bedrag van duizend euro uit voor het terugbrengen…
De politie is op zoek naar een man die verdacht wordt van een insluiping en…
Het Universiteitsmuseum twijfelt over de plaats van menselijke resten in hun collectie. Directeur Lars Hendrikman…
Door een ddos-aanval op het netwerk van Surf hebben de onderwijsinstellingen in Nederland, waaronder Groningen,…
Bekijk reacties
Dat wordt dus een verdubbeling van onze energierekening waarschijnlijk
Dat gaat nog een dingetje worden met de energierekening voor velen. 340 euro extra in een jaar tijd in mijn geval voor hetzelfde verbruik, dat is te veel. En dit ook nog beneden het gemiddeld verbruik
Energietransitie? Verduurzaming.
Geld van arm/middenklasse naar rijk.
Ze hebben het eigenlijk nog steeds niet begrepen: we willen helemaal niet weten wanneer de gaswinning stopt, we willen weten vanaf wanneer we hier veilig kunnen wonen.
En dan dat geneuzel wanneer we zelf geen gas meer gaan gebruiken: we stoken niet eens op ons eigen gas!
We stoken op gas uit o.a. Noorwegen. In Duitsland krijgen de mensen nota bene subsidie om juist over te stappen op gas.