Eerste vrouwelijke wethouder Leida Aarsen-Jansen geëerd in Stadhuis

Wethouder Carine Bloemhoff onthulde vrijdagmiddag op het Stadhuis in de Stad, een foto van Leida Aarsen-Jansen. Zij  was de eerste vrouwelijke wethouder van Groningen. De foto werd vandaag onthuld, ter ere van een bijeenkomst voor de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Eerder op de ochtend sprak wethouder Glimina Chakor een welkomstwoord tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van 100 jaar Vrouwenkiesrecht: “We hebben natuurlijk al veel bereikt qua vrouwenrechten. Voorvechters zoals Aletta Jacobs. Maar nog steeds staan er niet veel vrouwen aan de top. Zolang we nog geen minister-president hebben die een vrouw is, moeten we nog keihard werken.”

De in 1895 in de Oosterpoort geboren Aleida Jantiena Jansen komt in 1935 voor de SDAP in de gemeenteraad. Tot haar verrassing wordt ze samen met SDAP-collega Molendijk, VDB’er De Wilde en RKSP’er Hulsman in 1945 gekozen tot wethouder. Ze werd verantwoordelijk voor ‘wonen en stadsontwikkeling.’ In 1962 legde ze haar functie neer.

Deel dit artikel:

  1. Het VN-beleid is zelfs doorgedrongen tot in Groningen.

    Aleida Jantiena Jansen werd gekozen omdat ze de kwaliteiten daartoe had.

    Dit moet het uitgangspunt zijn!

  2. Het uitgangspunt behoort inderdaad te zijn of iemand gekwaliceerd is, niet omdát het een vrouw is. Ik verwacht dat er ook op die manier iemand op hoge posities wordt geplaatst. Hebt maakt me niet uit wat iemand is, hoe die er uit ziet, maar wel graag de juiste persoon op de juiste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *