D66 wil ‘Keti Koti-monument’ in Stad en meer aandacht voor Gronings slavernijverleden

nieuws
IJzeren voetring voor gevangenen Foto: Tropenmuseum

De gemeenteraadsfractie van D66 heeft het college van B&W schriftelijk vragen gesteld, waarin het aandringt op meer aandacht voor het Groningse slavernijverleden. Daarnaast wil de fractie dat het zich met ‘Keti Koti Groningen’ inzet voor een slavernijmonument in de Stad.

De fractie wil dat Groningers hun geschiedenis kennen en kennis nemen van het Groningse aandeel in de slavernijgeschiedenis van ons land. Daarom wil de fractie dat: “De gemeente Groningen in woord en daad laat zien dat ze waarde hecht aan dit deel van de geschiedenis en bij wil dragen (waar nodig) aan initiatieven rondom dit thema.”

Met het monument hoopt de fractie dat KetiKoti volgend jaar ook in Groningen herdacht kan worden. Daarnaast vraagt het om aandacht voor het thema, bijvoorbeeld in de openbare ruimte en op het stadhuis, of door het beschikbaar maken van
lesmateriaal.

Deel dit artikel:

 1. Slavernij in Groningen?

  De VOC zat in de grachtengordel te Amsterdam.

  En de WIC in Groningen profiteerde slechts van de koffie, suiker en cacao alsook tabak die dankzij slavenarbeid goedkoop geproduceerd Via de VOC.

  Laat D66 letterlijk naar zichzelf kijken. Kijk naar je eigen kleding. Wedden dat jullie vandaag de dag nog steeds de slavernij in stand houden! Dit door de productie van goedkope kleding in een Bangladesh of een India! Indirect steunen jullie nog steeds de slavernij! Zelfs nadat er gebouwen zijn ingestort in deze landen kopen die D66’ers nog steeds deze goedkope kleding. Hypocrieten!

 2. En ze Zeeheldenbuurt heet voortaan de Zeeroversbuurt. Ik stel voor een standbeeld van/voor Zwarte Piet op te richten aangezien die mensen kennelijk toch al aan het Slavernijverleden doet denken.

 3. Hier draait het allemaal om!

  “”Als we ons realiseren dat dat verleden nog altijd doorwerkt in het heden, kunnen we hopelijk de waarde onderkennen van actuele discussies over de noodzaak van een meer gekleurde universiteit of van een andere vormgeving van de oude ‘zwarte’ Piet. “

  Aldus Margriet Fokken & Barbara Henkes van de RuG

 4. Heeft D66 Arend Jan Wonink al op de vingers getikt? Zijn vrouw maakt enorme winsten op speelgoed dat door slavernij in de genoemde landen is geproduceerd!

 5. Proest, hahaha, slavernij verleden Groningen?? Het moet niet doller worden. Welke idioot heeft dit verhaal verzonnen. Wie wel handel dreef met slaven waren joden, ook al wil men achteraf beweren van niet en hebben zogenaamde onderzoekers aangetoond dat joodse handelaren een verwaarloosbare aandeel hadden in de handel met slaven. Opvallend is wel dat veel surinamers joodse achternamen dragen, namen van hun meesters, ook al beweert men weer iets anders en de achternamen voortkomen uit huwelijken tussen joden en Surinamers.

  Wat d66 vast en zeker ook moet weten is dat er ergens een joodse organisatie bezig is het slavernijverleden uit te buiten en probeert miljarden euro’s schadevergoeding los te peuteren van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *