Boeren boos over negatieve beeldvorming en voeren actie bij station

nieuws
Foto Andor Heij. Koe

Boeren gaan dinsdag voor het hoofdstation in Groningen broodjes uitdelen, omdat ze balen van de negatieve beeldvorming rond het agrarische bedrijf.

De uitspraak van D66 dat de veestapel in Nederland gehalveerd moet worden, was de druppel die de emmer over liet lopen, aldus de boeren. D66 denkt zo aan de stikstofregels te kunnen voldoen, zodat de huizenbouw door kan gaan.

“We willen laten zien dat het ons allemaal niet in de koude kleren gaat zitten’, zegt Alma den Hertog, regiobestuurder bij LTO Noord. ‘We voelen boosheid, emotie en zorg om de toekomst. We staan midden in de maatschappij en vervullen een sleutelrol. Niet alleen als producent van veilig en vers voedsel van hoge kwaliteit, maar ook als leverancier van groene energie, natuurbeheer en boerennatuur, leefbaarheid platteland, biodiversiteit, recreatie, werken en (be)leven op het platteland. Het gevoel dat dat er niet meer toe doet, raakt ons in ons hart. Wij boeren staan aan de basis van een gezonde en duurzame leefomgeving, nu en in de toekomst. Daar maken we ons hard voor. Daarom zijn we met elkaar trots op onze boeren.”

Dinsdag is er in Den Haag een grote demonstratie van boeren. De Groninger actie sluit hier bij aan.