“Toen ik haar kort geleden zag dacht ik al: dit zou wel eens de laatste keer kunnen zijn.”

Prinses Christina is vanochtend op 72-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Ze leed sinds 2017 aan botkanker. Prinses Christina was de jongste zus van prinses Beatrix. In de jaren ’60 studeerde ze pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Groninger Geert Pruiksma was jarenlang bevriend met prinses Christina. Hij kende haar via Groningse studievrienden. “Het was een geweldig iemand, je kon vreselijk met haar lachen,” vertelt hij. “Ze was enorm geïnteresseerd in muziek, daarom verleende ze haar naam aan het Prinses Christina Concours. Ze was ook altijd bij alle finales aanwezig, ze wilde iedereen graag leren kennen. Ze probeerde altijd iedereen aan elkaar te verbinden. En als er Groningers tussen zaten begon ze plat Gronings te praten. Dat kon ze nog van toen ze hier studeerde. Dat zagen de musici nooit aan komen,” zegt hij lachend. “Ze heeft honderden, misschien wel duizenden mensen enorme diensten bewezen.”

Zijn meest dierbare herinnering aan de prinses is ook de meest recente. “Bij ons laatste afscheid in Den Haag gaf ze me drie hele dikke zoenen, terwijl we elkaar normaal keurig een hand gaven. Toen dacht ik al: het zou zomaar eens kunnen zijn dat dit de laatste keer is dat ik haar heb getroffen. Maar die drie zoenen zullen me altijd bijblijven.”

Deel dit artikel:

  1. Over de doden doorgaans niets dan goeds, en prinses Christina heeft zonder meer veel betekend voor de stimulering van jonge muzikanten, maar uit de Groningse studietijd van H.K.H. circuleren ook minder positieve verhalen. Bij de stedelijke winkeliers was ze berucht vanwege haar neiging om overal het eerst geholpen te willen worden onder het mom van weet-u-wel-wie-ik-ben.

  2. Het is niet zo moeilijk goede dingen te doen als je met een gouden paplepel bent opgegroeid en je je nooit zorgen hoeft te maken over je financiën of een baan hoeft te zoeken. De rest van Nederland moet gewoon elke dag naar het werk en de eindjes aan elkaar knopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *