Categorieën: Nieuws

Bomen verliezen veel eerder hun blad

Veel Groningse bomen staan in de overlevingsmodus en verliezen veel eerder hun blad.

De bomenploeg van Stadsbeheer merkt dat de bomen in onze gemeente zich schrap zetten. Essen, lindes, berken en wilgen hebben het zwaar te verduren. Zij spreken nu hun reserves aan en staan in de overlevingsmodus. ‘We moeten niet nog een paar van deze droge zomers achter elkaar krijgen, dat zou in heel Nederland tot flinke bomensterfte kunnen leiden’.

‘Door klimaatverandering komen ook steeds meer boomziektes voor. Het helpt daarbij niet dat in veel straten allemaal dezelfde soort bomen staan’. Groningen heeft vooral veel essen, zo’n 18.000. Er zijn in totaal 140.000 gemeentelijke bomen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Essen kunnen er juist goed tegen omdat het van nature mediterrane bomen zijn. Alleen die Essentakkensterfte hè

  • Als men nu eens meer, veel, heel veel meer milieutax heft of een vleestax, klimaattax, bomentax, kacheltax, luchttax of zelfs een ademtax invoert, misschien stopt dan vanzelf de klimaatzwendel als de elite, de gevestigde orde of noem ze wat mij betreft het establishment of de cabal de zakken hebben gevuld met miljarden aan klimaatroofgeld, zal dan de klimaatvera....klimaatverschuiving werkelijk stoppen?

    De planeet heeft komende en verdwijnende ijstijden gekend, ooit kon men met droge voeten Engeland bereiken, was de aarde dan weer warm en dan weer koud, waren woestijnen zeeën of tropische gebieden, was er stof en droogte en dan weer regen en water. De aarde en het klimaat waren altijd al in beweging en onderhevig aan veranderingen.

    Bomen die uitdrogen kan komen door een lagere grondwaterstand doordat er te veel water weggepompt wordt richting zee, bomen kunnen uitdrogen omdat oude lekkende rioleringen worden vervangen en boomwortels niet genoeg water meer kunnen vinden. Bomen kunnen geplaagd worden door bijzondere ziektes, opgevreten worden door insecten, last hebben van schimmels, oud en zwak zijn of zijn vergiftigd. Het kan vele oorzaken hebben, zelfs komen door
    de klimaatverschuiving.

  • 'Einde van NL', of hoe je ook mag heten, je moet niet zoveel zuipen gek. Ga vooral lekker door met ontkennen en allemaal niet-wetenschappelijk bewezen excuusjes verzinnen. Het merendeel van klimaatwetenschappers hebben toch echt een eenduidig verhaal over dit soort verschijnselen: door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

    Ik snap best dat je om 23:30 uur niet meer helemaal helder bent, maar dit is toch wel redelijk beschamend.

  • @Geert

    Nog even en je beweert dat het zo is, omdat het allemaal in de krant stond.

    En wel eens begrepen dat de planeet verdeeld is in tijdzones.

  • @René Strobos

    Tegengeluid dient te worden gesmoord, want anders droogt deze leugenbron op en komen er niet de benodigde revenuen binnen waarmee o.a. de eigen zakken en die van hun bedrijfsvriendjes kan worden gevuld of zelfs oorlogen in het Midden-Oosten en de instroom van gelukzaligen kan worden gefinancierd. Om maar even wat

  • De Dust Bowl was ook veroorzaakt door stupide menselijk handelen, net als de klimaatverandering die nu aan de gang is. Je kunt praten wat je wilt in je geschiedenislessen, maar het huidige tempo waarin het klimaat verandert is ongekend en nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van onze planeet. En met 99,9% zekerheid toe te schrijven aan de onbedwingbare lust van mensen om grote hoeveelheden fossiele brandstoffen te verbranden en de restgassen te lozen in onze atmosfeer. Wie bedacht heeft dat dat OK is weet ik niet, maar persoonlijk vraag ik me wel eens af of mensen echt niet door hebben dat ze fout bezig zijn, of het gewoon niet willen weten. Waarschijnlijk - en dan denk ik aan de rechtse reaguurders op deze site - het laatste. Net zoals die boer op TV die zei dat het zijn goed recht is om gif te spuiten en dat degene die daar last van heeft maar moet verhuizen. Kop in het zand en vooruit met de geit.

  • De Dust Bowl kon onder invloed van verkeerde akkerbouw, dus menselijk handelen, plaatsvinden en zo kunnen ook bomen geel verkleuren door menselijk handelen door verkeerd of veranderend beleid en heeft niets met klimaatverandering te maken ( heette eerder klimaatopwarming, maar was marketingtechnisch te eenzijdig?). Klimaatverschuiving is feitelijk en wetenschapprlijk aan te tonen.

  • Klopt, net zo goed als dat wetenschappelijk aan te tonen is dat klimaatverandering (begrijp niet helemaal wat je bedoelt met klimaatverschuiving) veroorzaakt wordt door menselijk handelen - en ook al is aangetoond trouwens - en dat het meer dan noodzakelijk is dat we snel ingrijpen om zeer serieuze problemen te voorkomen, voor zover dat nog mogelijk is althans.

Recente berichten

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden er in de stad verschillende activiteiten plaats.…

4 minuten geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

29 minuten geleden

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

8 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

8 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

11 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

11 uur geleden