Vier spoorprojecten aangepakt tijdens treinloze periode

Diverse werkzaamheden aan het spoor worden vanaf woensdag in Groningen en Haren uitgevoerd. Daardoor rijden er acht dagen geen treinen naar Assen, Veendam, en het Duitse Weener. Er worden bussen ingezet.

De grootste klus is het plaatsen van de Helperzoomtunnel. Die zou vorig jaar mei al ingeschoven worden, maar dat mislukte. “De grond reageerde anders dan verwacht”, was de redenatie. Er zijn nieuwe en betere berekeningen gemaakt en Combinatie Herepoort verwacht de klus nu wel te klaren. De Helperzoom wordt vanwege de werkzaamheden deels afgesloten.

Europapark

In de toekomst rijden de treinen vanuit Delfzijl, Roodeschool/Eemshaven en Leeuwarden door naar station Europapark. Daarvoor is een vierde spoor en een extra perron nodig. Hier was al rekening mee gehouden en deze week beginnen de voorbereidende werkzaamheden.

De Vork

Bij de Vork, dat is de splitsing van het spoor naar Assen/Zwolle en Veendam/Weener, wordt een nieuw opstelterrein aangelegd voor Arriva en NS treinen. Dat staat nu nog bij het hoofdstation, maar verdwijnt vanwege de nieuwe plannen in het stationsgebied, zoals een zuidingang voor het hoofdstation. Ook bij de Vork wordt in de treinloze periode hard gewerkt.

Foto Andor Heij: De Vork

Haren

Hetzelfde geldt voor station Haren. Er worden liften geplaatst naar de tunnel onder het station en het stationsgebouwtje en de perrons worden gemoderniseerd. Zo komen er nieuwe bankjes.

Foto Andor Heij: Tunnel onder station Haren.

Arriva laat bussen rijden langs alle stations naar Duitsland en Veendam. Daarnaast rijdt er een snelbus naar Winschoten die alleen stopt in Hoogezand Sappemeer.

De NS bussen naar Assen rijden niet langs de stations Europapark en Haren. De bussen stoppen bij het transferium lang de A28 bij Haren. Er rijden pendelbussen van en naar het station Haren. De reistijd kan tot 45 minuten extra oplopen. Een alternatief is om de reguliere busverbindingen tussen de diverse plaatsen te gebruiken.

Foto Andor Heij: Bushalte naar Assen in Haren.