Verkiezing voor ontwerp “Dudok aan het Diep”

nieuws
Impressie van de locatie Dudok aan het Diep 1. Invloedsgebied (uitgelichte deel) 2. Plangebied prijsvraag Dudok aan het Diep 3. Rijksmonumentaal Dudok-gebouw 4. Samenhangen plekken aan weerszijden Ebbingebrug Beeld: Gemeente Groningen

Er komt een verkiezing voor het mooiste ontwerp voor “Dudok aan het Diep”. Na een presentatie van drie ontwerpen op Let’s Gro, kunnen Groningers een week lang hun stem uitbrengen.

Het voormalige benzinestation bij de Ebbingebrug – een rijksmonument – markeerde tientallen jaren de overgang van Diepenring naar Boterdiep. De plek verandert straks in een groene verblijfplaats voor jong en oud, om elkaar te ontmoeten of te spelen.

De gemeente heeft drie bureaus geselecteerd die aan de slag gaan met het makenv an een schetsontwerp. Die worden eind oktober voorgelegd aan de jury en het publiek. Het college vraagt de gemeenteraad daarvoor 400 duizend euro beschikbaar te stellen.

Impressie van de locatie Dudok aan het Diep
1. Invloedsgebied (uitgelichte deel)
2. Plangebied prijsvraag Dudok aan het Diep
3. Rijksmonumentaal Dudok-gebouw
4. Samenhangen plekken aan weerszijden Ebbingebrug
Beeld: Gemeente Groningen
Deel dit artikel:

 1. Drie bureau`s ontvangen € 400.00,00 om een schetsontwerp te gaan maken voor dit gebouw? Is de inhoud van dit artikel onjuist, of heeft men wellicht een typefout gemaakt en gaat het om € 40.000,00 i.p.v. € 400.00,00?

  1. Er is in totaal 400 duizend euro beschikbaar voor de drie ontwerpen, het opzetten en uitvoeren van een prijsvraag, nader onderzoek op de locatie (zoals de bodem en de bouwkundige staat van het pand) en het opstellen en uitwerken van een definitief ontwerp door de winnende partij.

   Redactie OOG

 2. Een verkiezing voor het ontwerpen van een bestaand rijksmonument…..
  En daar komt de gemeente Groningen aan met de grote sloophamer (verpakt in een prijsvraag).

  En dan een -groene verblijfplaats voor jong en oud-,…. Die heb je al bij de der Aa-kerk! Maar dat moet liefst allemaal weg!

  Er is maar één logisch ontwerp: exact zo maken als dat het ooit bedacht is door Dudok.
  En omdat benzine en diesel op de zwarte hysterielijst staan, zou ik zeggen: maak er een electrisch laadstation van waarbij de laadpalen het ontwerp hebben van de oude pompen…

  Volgens mij kun je daar die €400000 prima aan besteden.

  Mijn god,…. –groene verblijfplaats voor jong en oud–……..

 3. Roeland van der Schaaf zorgt goed voor zijn vriendjes.

  (Wat groene en witte verf, wat bankjes en tafels, wat mooie struiken, wat mooie bloemenperkjes, twee boompjes en je kunt de voormalige shop als theeschenkerij verpachten. Voor 100.000 ben je klaar)

 4. @ Gert van Akkeren,

  Bedankt voor je reactie, echter blijf ik vraagtekens zetten bij het vermelde bedrag. Bodemonderzoek heeft voor oplevering door de oliemaatschappij reeds plaatsgevonden. Deze heeft een schone grond verklaring af moeten geven voor dit terrein is overgedragen aan de gemeente, daar zijn voor de gemeente dus geen kosten aan verbonden. Bouwkundig onderzoek zal niet meer dan € 20.000,00 gaan kosten. Blijft er € 380.000,00 over voor drie ontwerpen en de uitwerking van een van deze te kiezen ontwerpen. Er gaan dus mensen grof verdienen aan wat normaliter een no cure no pay klus zou zijn, wat nu is verworden tot het maken van een ontwerp in opdracht van de gemeente.

  Als inwoner blijf ik vraagtekens zetten bij dit bedrag. Zou een mooi onderwerp voor een journalist (feitelijk de gemeenteraad) zijn om dit te blijven volgen en om (als journalist) eventueel met een WOB verzoek, alle details te gaan openbaren, zodat inwoners kunnen lezen waar belastinggelden aan worden besteed en wellicht nog belangrijker wie er voor dit soort onverantwoorde uitgaven verantwoordelijk zijn.

  Dit is natuurlijk maar een enkel gebouw, zou veel duidelijkheid gaan scheppen om als gemeente transparanter te gaan worden dit soort uitgaven tot achter de komma te blijven verantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *