Categorieën: Nieuws

Snoeiwerk Akerkhof is zorgvuldig onderhoud

De gemeente heeft aan het eind van de woensdagmiddag gereageerd op de tweet van Heemschut die de snoeioperatie die plaatsvond op het Akerkhof ‘niet chique’ vond.

Het is regulier onderhoud dat even werd gestaakt toen er vragen over kwamen, aldus de gemeente.

Het maakt onderdeel uit van zorgvuldig onderhoud aan de bomen in de binnenstad.  Het staat los van de beoogde herinrichting (foto). Het dinsdag gestaakte snoeien zal worden voortgezet.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

 • Alleen esdoorn, berk en haagbeuk (ABC bomen) worden normaal gesproken in de zomer gesnoeid en zijn de enigste uitzondering op de regel, ik weet niet welk soort bomen dit zijn. Maar de gemeente kenende is het uitzoeken waard.

 • Ik was er al bang voor toen Groen Links de verkiezingen won .. die houden niet van natuur in de Stad weten we nog van een vorige periode.
  En nu weer de standaard tactiek: fout snoeien en dan straks roepen dat de bomen ernstig beschadigd zijn en gekapt moeten worden. Ook toegepast in de variant van stoppen met onderhoud en dan later rooien/kappen omdat het uit de hand is gelopen.

 • Snoeihard beleid.

  Afgelopen dinsdag en woensdag zijn de gemeentelijke groenverzorgers even lekker los gegaan op de bomen bij de A-kerk. Eens in de vier jaar zo argumenteerde de gemeente na afloop, gaan we dood hout uit bomen halen en ‘toevallig’ waren we nu bij de A-kerk aanbeland. Daar is volgens ons veel te halen.
  Dat de beslissing over al dan niet kap van 5 bomen aldaar nog steeds onder de rechter is wist men maar deerde kennelijk niet. We zijn zorgvuldig en regulier met noodzakelijke ingrepen bezig. Wie kan daar nu tegen zijn. Een aantal gealarmeerde burgers wel. Geconfronteerd met de ophef kondigde de gemeente snel een snoeistop af. Een gebruikelijk procédé. Burgers even laten afkoelen om daarna met frisse zin opnieuw er tegenaan te gaan.
  Zo staat het ook in het achteraf een tikkeltje amicaal en betuttelend opgestelde persberichtje. ‘We hebben het voor je uitgezocht’ (dat bespaart je zelf veel moeite, als je het al begrijpt) en er is niks aan de hand, hoor. Maak je vooral niet ongerust en druk. We gaan wel lekker door met de klus, dus verder mopperen is bij voorbaat vruchteloos. En vooral: ons regulier, noodzakelijk en zorgvuldig boomonderhoud heeft echt, echt niets, maar dan ook helemaal niets met de vurig verlangde kap te maken. Wel hebben we de pest in dat de rechter zoveel aandacht besteedt aan een zorgvuldige afwikkeling, want nu loopt ons hele plan en planning in de soep misschien.
  In het najaar komt de gemeentelijke Rekenkamer met een onderzoeksresultaat over het gemeentelijk kapbeleid. Misschien is er toch wel iets meer aan de hand.

  Woensdagochtend werd ondergetekende getipt dat er bij de A-kerk fors werd gesnoeid ook aan de bomen waarvoor de verleende kapvergunning nog bij de rechter ter discussie staat en waarnaar een externe partij op verzoek van de rechter een onderzoek heeft gedaan. De conflicterende partijen (Gemeente Groningen en Stichting Bomenridders Groningen) zijn met klem door de rechter verzocht hun reactie op de bevindingen van de onderzoekers te geven. De gemeente heeft om uitstel verzocht en gekregen. De Bomenridders in dit geval ook. Waarom wilde de gemeente meer tijd. Om de hakken nog dieper in het zand te steken, om een ander plan voor te bereiden of om tijd in te plannen de bomen die de gemeente wil kappen nog wat extra handicaps te bezorgen ?
  Een intussen vanuit de Stichting Bomenridders Groningen gelanceerde poging om met het College in contact te komen en alternatieve plannen voor te leggen is bruusk getorpedeerd.
  Terwijl de rechter met partijen zoekt naar een afgewogen beoordeling en oplossing, gaat de gemeente er even als een stormram doorheen baggeren in een poging een eigen gewenste uitkomst af te dwingen. Provocatief.
  De burger is de vijand en bomen zijn een hindernis.
  Een trieste balans voor een gemeente met een groen schild aan de voordeur en een houtverhakselmolen in de achtertuin.

  E.M. Vroom

 • Regulier onderhoud dus... ammehoela!
  En volgens de gemeente kunnen vrijwel alle bomen het hele jaar rond prima gesnoeid worden? Is pertinent níet waar.

 • Dus za gaan die bomen voor veel geld laten snoeien terwijl ze ze willen kappen. Ze hadden niet even kunnen afwachten of snoeien wel nodig was als ze mogen kappen?

  Dit is wat de burger schijnbaar wil, eeuwenoude bomen omkopen, dat is het beleid wat Groen Links al jaren heeft. Lekker laten staan die bomen, er zal er vast wel eens 1 of 2 ziek worden in de komende decennia, hoeven we niet bij te helpen. Niemand zit te wachten op het zoveelste patattentje of koffiebarretje met veel te dure koffie.

 • De gemeente heeft het weer gedaan. Als er een tak op iemands hoofd valt is het ook de schuld van de gemeente ondanks dat de gemeente niet mocht snoeien van de bomen-intifada. De gemeente is de bron van alle kwaad. Geef de online lutsers de macht, want de online lutsers hebben de WAARHEID in pacht. Moeten ze wel achter hun toetsenbord vandaan komen. Moeilijk moeilijk....

 • Misschien word het eens tijd voor namen en rug- en formuliernummers?
  Wie heeft de opdracht getekend? Wie heeft de tekst voor het twitterberichtje goedgekeurd?

  Is dit onzorgvuldig, onverschillig en onbezonnen handelen van een bureaucratische organisatie of een bewuste actie?

 • Klopt Marc, de gemeente heeft het weer gedaan.
  Volledig eens dus met wat jij typte op jouw toetsenbordje.

 • Typisch.
  In al die jaren dat de bomen er staan is er nooit rigoureuze snoei geweest en nu, héél toevallig wel nu de gemeente ze liever kwijt is dan rijk.
  Met snoei in de verkeerde periode, kan je dit type bomen 'Lindes' makkelijk om zeep helpen en dat zou de gemeente natuurlijk uitstekend uitkomen net als in de Antaresstraat ook alle bomen gerooid moesten worden nadat één boom scheef was komen te staan na een stormachtig dagje.
  Dit kwam ook goed uit omdat de straat daar in september open moet voor 'warmtenet'.
  Er heerst in deze gemeente een bomen allergie.

Recente berichten

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op Pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op Pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

56 minuten geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

2 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

5 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

7 uur geleden