Plannen voor wooncomplex voormalig ACM-terrein vrijgegeven

Het stadsbestuur heeft woensdag het bestemmingsplan voor de voormalige ACM locatie ter inzage gegeven. De locatie bevindt zich tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep.

Onder de naam “Crossroads” komen daar 289 woningen, in een mix van sociale huurwoningen, appartementen en eengezinswoningen. De omwonenden konden, voorafgaand aan het plan, hun zegje doen. Er waren vooral zorgen over de schaduw die het complex veroorzaakt.

Volgens wethouder Roeland van der Schaaf is daar goed over nagedacht: aan de kant van het Reitdiep bestaat het plan vooral uit laagbouw. Er komt ook een woontoren van 65 meter hoog.

 

Deel dit artikel:

 1. Best wel veel op een klein stukkie grond… en dat pal naast de Woldringh flat waar ook ca 500 mensen komen te wonen. Iig Jumbo Wilhelminakade is aan een fikse uitbreiding toe?
  Hoe staat het met Tuin in Stad locatie aan de andere kant van het spoor? Gaat zo’n hoge flat zo vlakbij het spoor niet het geluid teveel naar Kostverloren reflecteren ?

 2. Wat een spuuglelijk complex.
  Er zit geen beweeglijkheid, souplesse, lach of grap in.
  Het depri complex van de toekomst.

  Bij de NEN 8100 norm – windhinder/windgevaar/windcomfort – is aangegeven dat de impact 6 x de hoogte van de hoogbouw is.
  De impact van wind is voor de omwonenden dus: in de omtrek 6 x 65 meter = 390 meter!

  B&W en Gemeenteraad hebben bij de Zinkende Bunker (Groninger Forum) eerst het GGD advies genegeerd.

  Rapport van GGD arts Frans Duijm:
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxmb3J1bWdyb25pbmdlbnxneDo2NWYxOTZkMThjMjc0ZjA0

  Vervolgens hebben zij de bureau’s dGmr en Peutz bewust onjuiste rapporten laten opstellen.
  Ik heb het niet tegen kunnen houden, maar deze foute rapporten zitten nu ook in het bestemmingsplan.

  Is er nu wel een goed onderzoek gedaan?
  Ik heb dat niet onderzocht!

  Mijn waarschuwing:
  De huidige omwonenden en toekomstige kopers doen er goed aan om een gedegen onderzoek te laten opstellen,
  als blijkt dat het onderzoek van B&W, gemeenteraad en de aannemer aan meerder kanten rammelt.

  Mevrouw Kiki

 3. Weer een zichtlijn op dat waar Groningers het trotst op zijn (De Martinitoren) naar de kloten? Straks is die toren alleen nog te bewonderen vanaf dat ordinaire, architectonisch geruïneerde, van historie ontdane zuipoord genaamd Grote Markt?

  PvdA is de vijand van Groningen. Al een paar decennia duidelijk.

 4. Geweldig ontwerp, compacte stad, compact bouwen, meer en meer begint de nieuwbouw ook in deze stad op Gesobau als in Gropiusstadt te lijken. De spoorbaan richting Eemshaven kan straks mooi naar de Heidekrautbahn als in Berlijn vernoemd gaan worden. Enkel jammer dat het niet 16 verdiepingen hoog is geworden, nu blijft gluren bij de buren slechts beperkt tot de woonhuizen in de nabije omgeving, anders had men als toekomstig bewoner mooi in de betonnen studentenhokken aan de Plataanlaan naar binnen kunnen kijken.

 5. De wethouder zal er wel weer een klein stijfje van krijgen.
  Hij maakt er Klein Manhattan van.
  Zo gebeurt het wel meer in Groningen.
  Wordt er een flatgebouw voor je huis neergeplempt.
  Niet alleen aan het Reitdiep , ook aan de Bedumerweg met de Helix. Je zal er maar wonen….
  We moeten moderner bouwen, zei hij nog…..
  Het zou mij niet verbazen als er op de Grote Markt een wolkenkrabber neergezet wordt, alleen voor studenten uiteraard. En dat noemen we dan ook een hoogteaccent…..

 6. Zo’n Van der Schaaf is natuurlijk een klein licht. Metropolen en andere grote steden kunnen niet zonder grote wateroppervlaktes als aanpalende zee ,grote meren of grote rivieren. Zo’n Van der Schaaf snapt niet dat open ruimtes paradoxaal een kenmerk van grotere stad zijn. Zo’n Van der Schaaf snapt niet dat een stad met hoogbouw, maar zonder water/rivieren/open ruimtes en groen een bedompte deprimerende betonjungle wordt. Man met beperkte visie.

  (Als ik wat wantrouwiger zou zijn, zou ik zeggen dat Van der Schaaf dit wel weet, maar voor de belangen van zijn corrupte Friese bouwvriendjes, wel een stad de vernieling in wel helpen)

 7. Jammer dat je ook hier weer de smaak der bekrompenheid proeft. Groningen groeit. Het is doodzonde dat het beperkte aantal beschikbare vierkante meters wordt volgeplempt met rijtjehuizen en megalomane Meerstadachtige-projecten. Hoogbouw heeft de toekomst, en past, mits goed uitgevoerd, perfect in een stad. 65 meter is dus een gemiste kans. Op zo’n locatie kan een cluster van 100+-ers prima. Geeft de stad allure, en houdt Groningen compact, en redt bovendien de schitterende ommelanden van de projectontwikkelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *