Dertigduizend euro van Google voor stimulering Groningse taal

nieuws
Foto: Andor Heij. Engelbert

Het Centrum Groninger Taal & Cultuur heeft van Google een bijdrage van € 30.000 ontvangen voor het project Van Old noar Jong. Het doel van dit project onder leiding van RUG-hoogleraar Martijn Wieling is het maken van een digitale onderwijsgame voor het Gronings.

Het project Van Old noar Jong is een vraag van Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil over de mogelijkheden tot stimulering van het Gronings bij kinderen. De bedoeling van deze game is om basisschoolkinderen op een laagdrempelige en moderne manier in contact te brengen met het Gronings.

Bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling hoopt dat er meer dorpen mee gaan doen: “Wij roepen daarom bij deze alle dorpsverenigingen met hart voor de streektaal op om zich bij ons aan te melden voor dit project.”

Deel dit artikel:

  1. Goed idee. Omdat het een app is kan deze natuurlijk ook beschikbaar komen in de Stad. Of heeft de wetenschap dan nog weer 30.000 euro nodig?

  2. We proberen het met de financiering in 20 plaatsen in Groningen uit te rollen. Het is de bedoeling dat de game flexibel van opzet is, zodat hij ook in andere plaatsen snel gebruikt kan worden. Er zijn echter wel opnames en verhaaltjes (en plaatjes bij nieuwe verhaaltjes) per plaats nodig. Wanneer verhaaltjes hergebruikt worden, is het enige wat nodig is opnames van dialectsprekers uit de betreffende plaats. Dat kan zonder veel moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *