Stad worstelt met oplopend tekort

Het tekort op de begroting van de stad voor de komende jaren is miljoenen hoger dan tot vorige week nog werd gedacht. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het kabinet die nu doorgerekend is.

In de meicirculaire neemt het rijk de actuele financiële situatie door en de gevolgen daarvan voor de gemeentes. Dat levert voor Groningen, maar ook voor heel veel andere steden, een teleurstellend resultaat op. De doorrekening wijst uit dat er voor de komende drie jaar een extra tekort is van 13 miljoen euro.
Er zijn diverse oorzaken. Het einde van financiële tegenvallers is nog niet in zicht, wethouder Paul de Rook: De bedragen die we tekort komen op zorg, op de jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning zijn nu nog niet bekend. Ik vrees dat het tekort nog gaat oplopen.”

De gemeente is, door het tekort, bijna niet meer in staat om eigen beleid te ontwikkelen.”We kunnen niet meer de gemeente zijn die we eigenlijk willen zijn.” aldus de Rook

 

Deel dit artikel:

 1. Iedereen weet weer precies waardoor het komt en hoe het moet worden opgelost. Maar structurele tekorten los je niet op door projecten die al in de stijgers staan af te blazen. Ten eerste ben je dan een hoop geld kwijt, ten tweede levert het structureel niets op terwijl de tekorten wel structureel zijn.

 2. Deze stad is failliet, enkel ziet de wethouder van Financiën dit klaarblijkelijk nog altijd niet. Wanneer je geen eigen middelen hebt om megalomane projecten uit te willen gaan voeren, dan stel je dat uit, of blaas je dit af. Ik herinner mij de vaak gebezigde woorden van mevrouw Dekker nog, welke frequent riep: de financiering is rond. Dagelijks komen commercials met de woorden “Let op geld lenen kost geld” voorbij. Zou men hier als gemeente ook niet eens gevolg aan moeten gaan geven, immers zij behoren ons als inwoners toch et goede voorbeeld te gaan geven?

  En ja, menig inwoner weet hoe het komt en jij, jij weet ook wie er voor er ook maar een kuub beton was gestort, toen e.ea. nog in de planvorming zat al over verschillende projecten hebben geschreven: begin er niet aan, dit wordt een structureel financieel debacle, een molensteen om de nek van de inwoners in en uit deze gemeente. Dus niets achteraf geschreeuw, als gemeentebestuur had men de afgelopen jaren veel meer haar gezond verstand moeten gebruiken.

  Er staat hier in deze gemeente namelijk nog anderhalf miljard Euro aan “vaste” schulden open, wat denk je wat er staat te gebeuren als de rente een procent zal gaan stijgen?

 3. Het Forum is een mooi project waar de meeste kiesgerechtigden hun steun aan hebben gegeven middels een stem op de partijen die dit project een warm hart toedragen.
  Het gezeur van een paar vaste reageerders over het project valt in de categorie kleinzielig gejammer.

 4. Zowel vlak voor de verkiezingen als in het collegeakkoord is er flink geld uitgegeven. Dit tekort was op een paar miljoen na echt wel al lang te voorspellen. Maar nu dus maar een nieuw collegeakkoord en als dat niet lukt een wisseling van politieke partijen in het college zodat er wel wat meer realisme ontstaat.

 5. @Marc. Het zijn veelal preventieve reacties. Hoe te voorkomen! In 2010 was er een moment om NEE tegen dat Forum te zeggen zonder enig financieel nadeel. Het gemeentebestuur stak toen de kop in het zand en ging met de plannen door! Daar richt nu de kritiek op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *