Minister Wiebes wil gaswinning versneld omlaag hebben

nieuws
Foto Daan van der Veen. Boze bewoners in Westerwijtwerd.

De gaswinning gaat volgend jaar waarschijnlijk terug naar 12,8 miljard kuub. Dat is 3,1 miljard kuub minder dan momenteel gewonnen wordt.

Minister Wiebes laar uitzoeken of dat ook echt mogelijk is. Daarnaast wordt onderzocht of de gaswinning verder terug kan naar 12 miljard kuub door de reservebuffer van de gasopslag in Norg niet verder aan te vullen.  De discussie over het versneld afbouwen werd weer actueel vanwege twee recente aardbevingen in Groningen die veel schade veroorzaakten.

Wiebes waarschuwt wel voor de gevolgen: “Om de benodigde besparing te behalen zouden meerdere industriële grootverbruikers moeten worden afgesloten. Dit leidt onder andere tot bedrijfssluitingen, grote werkloosheid en risico’s voor de elektriciteits- en voedselvoorziening. Ook het afsluiten van regionale netwerken heeft grote maatschappelijke gevolgen omdat dan zowel particulieren, bedrijven en instellingen, zoals verpleeghuizen en scholen, geen gas meer krijgen”.

“Ook het niet aanvullen van de gasopslag Norg raakt aan de leveringszekerheid omdat dit kan betekenen dat op koude dagen pieken in de vraag naar laagcalorisch gas niet kunnen worden opgevangen”, aldus Wiebes.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *