Het weer met Johan Kamphuis: Hitte verdwijnt, zomer blijft

nieuws
Foto Andor Heij

Het was een recordwarme nacht. Niet eerder was het in Groningen in de maand juni zo warm in de nacht. De temperatuur daalde op het KNMI station in Eelde niet verder dan 19.1 graden.

Het oude junirecord stond naam van de 23e en komt uit 2016. In de Stad bleef het kwik zelfs ruim boven de 20 graden.

Dinsdagmiddag is het zinderend heet met temperaturen van 33 of 34 graden! Er is veel zon maar langzaam aan neemt de bewolking toe. Vanavond om 20:00 uur is het nog 31 of 32 graden en neemt de kans op een onweersbui iets toe, maar blijft klein. Komende nacht stroomt koelere lucht de stad binnen en koelt het af tot iets onder de 20 graden.

Morgen is de hitte verdreven. Het wordt 22 graden. Daarbij kunnen aanvankelijk een paar wolkenvelden voorkomen maar zijn er geleidelijk ook weer flinke zonnige perioden. De noordenwind is matig, kracht 3 tot 4 en zal weldadig aanvoelen. In de nacht 13 graden: betere slaapcondities dus.

Donderdag zijn er wolkenvelden, afgewisseld door perioden met zon en wordt het 20 graden en dus doet de temperatuur nog een stapje terug. Opnieuw is er de matige noordelijke wind. In de nacht weer prima slaapweer bij 11 of 12 graden.

VOORUITZICHTEN
Vrijdag is het rustig en vrij zonnig. Met 21 of 22 graden wordt het alweer warmer. Zaterdag is het zeer warm tot mogelijk tropisch bij 28 tot 30 graden en een zwakke of matige wind uit het zuidoosten. Zondag draait de wind naar het westen. De zon blijft schijnen maar met 25 graden wordt het wat minder heet. Na het weekend lijkt het langzaam aan nog wat minder warm te worden. Kortom: de hitte verdwijnt, maar de zomer blijft.