Groninger brandweer druk met omgewaaide bomen en loshangende takken

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De Groninger brandweer moet zaterdagmiddag op verschillende plekken in Groningen in actie komen vanwege omgewaaide bomen en loshangende takken. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Rond 12.15 uur werd de hoogwerker opgeroepen om naar de Parklaan te gaan. “Ter hoogte van de kruising met de Mauritsstraat bleek een tak gevaarlijk los te hangen in een hoge boom”, vertelt Rick ten Cate van tencatefotografie.nl. “Omdat de tak ieder moment naar beneden kon vallen is een brandweerman in de korf van de hoogwerker omhoog gegaan. Met behulp van een zaag is de tak verwijderd waarna het gevaar geweken was.”

Tekst gaat verder onder de foto

Een brandweerman is in de korf van de hoogwerker omhoog gegaan om de loshangende tak te verwijderen. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Edelsteenlaan
Even na 14.00 uur kreeg de brandweer een melding van een stormschade aan de Edelsteenlaan in de wijk Vinkhuizen. Behalve een bluswagen werd ook de hoogwerker naar dit adres gestuurd. “Een vrij dikke tak hing over de weg heen en dreigde naar beneden te vallen. Brandweerlieden hebben de tak verwijderd, waarna het verkeer weer gebruik kon maken van de weg.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Brandweerlieden nemen de situatie aan de Edelsteenlaan in ogenschouw. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Nieuwstraat
In de Oosterpoortbuurt viel zaterdagochtend een boom op een auto. Daarbij liep het voertuig flinke schade op. Brandweerlieden hebben de boom in mootjes gezaagd.

Ook op andere plekken in de stad wordt melding gemaakt van wegen en fietspaden die versperd worden door bomen en takken. Het fietspad dat parallel loopt aan de Prinsesseweg bijvoorbeeld. Rosita van Gijlswijk ziet dat het pad ter hoogte van de spoortunnel geblokkeerd wordt door een omgewaaide boom:

Wat te doen bij stormschade?
Hoe zat het ook alweer? Welke instantie moet er gebeld worden als een boom de weg blokkeert, of als er dakpannen naar beneden zijn gevallen. Onderstaand overzicht van de Meldkamer Noord-Nederland geeft antwoord:

Onstuimige dag
Volgens het KNMI staat er zaterdag een vrij krachtige wind. In de kustprovincies komen zware windstoten voor van 75-90 kilometer per uur. In de loop van de avond zal de wind in kracht af gaan nemen.