Excuses voor aardbevingen en onderschatting gevolgen voor Groningers

nieuws
Foto Paul Blom

Premier Rutte heeft dinsdagavond in de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden aan de Groningers over de gaswinning en de aardbevingen als gevolg daarvan.

De veiligheid heeft volgens Rutte niet voorop gestaan en ook zei hij dat er onderschatting was bij het kabinet voor het schadeherstel en de versterking voor huizen en andere gebouwen.

Minister Wiebes zei dat hij de gaswinning wil beperken tot 12 miljard kuub per jaar. Of dat gaat lukken moet binnen een maand bekend worden. Wiebes overleefde overigens een motie van afkeuring van de SP, PvdA, 50Plus en de PVV. Die partijen waren niet tevreden over het optreden en de aanpak van Wiebes.

Wiebes wilde een versnelde schadeafhandeling door vijfduizend euro te geven aan mensen die voor 1 januari van dit jaar schade meldden en elfduizend voor gedupeerden die een aannemer inhuurden. De mensen die schade hadden door de aardbeving in Westerwijtwerd zouden daardoor buiten de boot vallen. De Tweede Kamer had daar grote problemen mee en Wiebes beloofde binnen een week te bekijken of dat verschoven kan worden naar 1 juni.