Code oranje ingetrokken, geen problemen in Groningen

nieuws
foto: Marcel Schaaphok

Het KNMI heeft ‘code oranje’ voor Groningen weer ingetrokken. In tegenstelling tot de nacht er voor bleef de overlast en schade nu beperkt.

De eerste waarschuwing voor zware onweersbuien kwam woensdagavond toen het KNMI ‘code geel’ afkondigde. In de nacht werd dit verzwaard naar oranje. De buienlijn leverde in Groningen uiteindelijk neerslag, wind en onweer op. Qua neerslag was er tot 06.00 uur zo’n 2,5 millimeter gevallen. De hardste windstoot die gemeten werd lag op 51,5 kilometer per uur. Dit was onvoldoende om de brandweer de hele nacht in touw te brengen.

In de rest van Nederland spookte het wel flink. In Amsterdam waaide door de harde wind een dak van een huis. In het Gelderse Beuningen en Velsen-Noord in Noord-Holland brak door blikseminslagen brand uit in woningen. In Utrecht viel er zoveel neerslag dat kelders en wegen blank kwamen te staan. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen is onbekend.

Was het in Groningen dan voor iedereen goed slapen. Nee. “Dat slechte en klamme weer ’s nachts is allemaal leuk en aardig, maar ik kan er niet door slapen”, schrijft Robbert Kuiper op Twitter. “Al de hele week niet. Leuk. :-(”

Deel dit artikel: