Categorieën: Nieuws

Einde Zwarte Piet in stad

De zwart gekleurde piet is binnen enkele jaren niet meer te zien. Dat schrijft het college van B&W aan de Partij voor de Dieren die om een inclusief sinterklaasfeest had gevraagd.

‘De verschijningsvorm van de zwarte piet als onderdeel van het sinterklaasfeest is al enkele jaren aan geleidelijke verandering onderhevig. Deze verandering juichen wij toe. Voor de intocht van sinterklaas in onze gemeente streven wij er naar dat de traditioneel zwart gekleurde piet binnen een tijdsbestek van enkele jaren niet meer te zien zal zijn. Wij zoeken op dit punt aansluiting bij de landelijke ontwikkelingen.

Gesprekken hierover met de organisator van de intocht in Groningen hebben reeds plaatsgevonden. Verder zullen wij in gesprekken met maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de organisatie van het sinterklaasfeest in onze gemeente er op aandringen deze lijn te volgen’.

Het volledige antwoord vindt u hier.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Oikofobie. Toegeven aan de waandenkbeelden van een hele kleine groep mensen en schuldgevoel opwekken. Allemaal gefinancierd door George Soros.

    • Je schijnt geen kritiek op Soros te mogen hebben. Ondanks dat het overduidelijk de hoofdman is van beweging die de sloop van de mondiale culturele diversiteit voor ogen heeft.

      Die griezel heeft 14 miljard in social engineering gestoken om tot mondiale Californication (culturele globalisering) te komen, maar je mag vooral niet denken dat dat het breken van de macht van de verzamelde mondiale burgers ten bate van (1% van) 1% komt. De gedroomde neoliberale wereldorde.

      Man is paradoxaal genoeg ook een zuivere ideologische erfgenaam van Stalin op dit vlak. Die stelde ook al dat het Amerikaanse systeem pas te slopen was als je (onder andere) het patriottisme en geloof wist te ondermijnen.

  • De opkomstpercentage tijdens de gemeenraadsverkiezingen zal aanzienlijk nog verder naar beneden dalen. BenW druist in tegen het volk. Zwarte piet is geen racistisch feest. Het is slechts onze traditie, wat nooit geassocieerd is geweest met welke bevolkingsgroepering dan ook. BenW had dit standpunt moeten innemen in plaats van politiek correct de held uithangen.

  • Dus rasisme krijgt de boventoon in groningen ?
    Zwarte mensen mogen niet met het sinterklaasfeest meedoen.

    • Just wel, maar dan als gelijken... Niet als knecht of slaaf. Al krijg ik het idee dat veel reaguurders hier nog moeten wennen aan de emancipatie van zwarte mensen in dit land...

      • Eén van mijn opa's was boerenknecht. Zijn in de Tour de France meesterknechten geweest waar ik fan van was. Wat is mis met een knecht?

        Slavernij? Heb één oude foto van een op een traptrede zittende Piet met een ketting om zijn nek gezien. Die ketting lag in de hand van een door boven hem staande vrouw. Als je ervan uit gaat dat 10% procent masochistisch/onderdanig is, is het niet raar dat naast al die duizenden foto's met Zwarte Piet met een ketting in de hand, er eentje bij was die wat kinky voorkeuren verried.

        De afkomst/essentie van Piet ligt niet in de slavernij, maar bij een duistere figuur uit oeroude vruchtbaarheidsrites. Die anti-Piet hoofdman Jeffrey is zelf akomstig van de Ashanti. Heeft veel meer slavenhandelaar-DNA is zich dan gemiddelde kaaskop. Misschien dat hij daarom zwarte mensen als goederen ziet, terwijl dat voor al die pro-Pieters helemaal niet geldt.

      • Kinky voorkeuren van een slaaf aan een ketting? Serieus? Verder alles goed met je?
        Sorry hoor, maar veel fouter kan het niet.

        Het gaat hier helemaal niet om de figuren die jij aanhaalt, maar om het vieren van een feest waarbij ALLE kinderen zich prettig voelen, en waarbij dus niet wordt uitgedragen dat sommige mensen minderwaardig zijn aan anderen, omdat ze toevallig geboren zijn met een ander kleurtje....

      • Eén van de "argumenten" dat het met slavernij te doen heeft is een oude zwart-wit foto van een Zwarte Piet met een ketting om zijn nek.

        Voor de grote lichten het overtuigende bewijs dat Zwarte Piet gebaseerd op slavernij is. Die foto zegt dus helemaal niets. Kan van alles zijn. Als je nu meer foto's van een getekende Zware Piet zag, dan wijste het op een patroon. Maar wat Piet met kettingen/roe deed, was er mee zwaaien. Met zijn voorlopers al millennia lang.

  • De opgelegde landelijke ontwikkeling zou het moeten zijn, aangewakkerd door Jerry Afriyie en consorten. Jerrie zag al snel een verdienmodel hier in.( Jerrie is een zogeheten Ashanti, een Ghanese stam dat slaven verkocht aan Nederland)

    Hij werd in het zadel geholpen door de pseudo wetenschapper, documentaire maakster en professioneel subsidie-spons Sunny Bergman. ( die een blauwdruk voor subsidie potjes te openen bezit, potje gevuld met geld opgebracht door mensen die wel werken en zelf hun broek ophouden en een bijdrage aan Nederland brengen)

    Ik zou zeggen maak alle Pieten wit, kan kunnen Jerry Afriyie en Sunny Bergman echt aan het werk en een bijdrage brengen aan Nederland in de plaats van uitzuigen.

  • Nederland gaat (IS AL) geheel naar de klo....!!!!
    Over een aantal jaren geen Piet meer die zwart is?
    Over een aantal jaren geen enkele Nederlandse traditie meer.
    We moeten anderen gewoon lastig vallen! Krijgen we allemaal gratis pendelbussen!
    Dit land is kapot gemaakt door linkse verraders!

    • Rustig aan Koos, die politici zijn niet links. Ze gebruiken het linkse kader voor hun eigen doelen. In Nederland is er maar één partij wat links is en dat is de SP. ( en die hebben landelijk nooit beleid gevoerd en valt niets te verwijten )

      Hans Brusselmans ( lol ) is de persoon die het beste bij jouw bereddering past.

      https://youtu.be/lBkOKd1MbGY

      • Bovendien komt dit beleid voort vanuit de VN en de EU. Maar wordt als een een-twee bedacht via PvdD en BenW.

        En helemaal eens en had het niet beter kunnen verwoorden
        'Ze gebruiken het linkse kader voor hun eigen doelen'

  • Krankzinnig!! Daar zie je , naast verhoging parkeertarieven hogere belastingen, de eerste verschijnselen van dit rampzalige Gemeentebestuur. Met links kom je verder, toch.........

    • Het stukje wel gelezen, voordat je briesend in de pen klom? Het betreft hier landelijk beleid waar de gemeente zich aan conformeert. Niks met links te maken, en weinig met het gemeentebestuur. Vooral blijven afgeven op links, en rechts blijven stemmen, dan weet je zeker dat je het kabinet en de elite steunt in hun doelstellingen.

  • Mensen mensen toch, waar maakt iedereen zich zo druk om. Sinterklaas is een kinderfeest en voor de blanke kinderen die nog geloven maakt het werkelijk helemaal niks uit welke kleur zwarte piet heeft, voor de donkere kinderen is het misschien veel leuker als Piet niet meer zwart is.

    • Gelul.

      Zwarte Piet is vele malen spannender, mysterieuzer en minder herkenbaar (praktischer) dan anders gekleurde Pieten.

      Knieval naar een groepje beroepsschreeuwers.

      • Daar geloof ik helemaal niks van. Waarom zou zwart nou veel spannender zijn dan donkerblauw? En is het vasthouden aan die kleur echt belangrijker dan dat we veel donkere kindjes een leuker sinterklaasfeest kunnen geven?

      • Zwart is meest dreigende kleur. Vraag maar aan antifa, extreem-rechts en ISIS.

        Waarschijnlijk omdat de ogen mbt gevaar de belangrijkste zintuig van de mens de ogen zijn. Denk dat homo sapiens en voorlopers de nacht het meest vreesden.

      • Okay misschien is zwart nog iets dreigender dan donkerblauw, maar als je zwarte piet gaat vergelijke met Antifa en ISIS sterkt dat mij juist in de overtuiging dat het helemaal geen slecht idee is om de kleur van zwarte Piet te veranderen. Daarnaast, waarom ga je altijd precies in op een klein gedeelte van wat iemand schrijft maar nooit op het hele stuk ?

    • @ Sander

      Vond als kind Zwarte Piet een fenomenaal figuur. Denk dat ik regenboogpieten een stuk minder spannend had gevonden. Maakt voor mij wel degelijk uit.

      Maar over ander delen van jouw reactie.
      Ben ook niet persé tegen verandering. Evolueren naar multiculturele samenleving door immigratie vind ik niet verkeerd. Een conservatief hoeft niet categorisch tegen verandering te zijn. Als het een natuurlijk verloop heeft, zal er wel mondiale culturele diversiteit blijven bestaan.Angst van mij is dat reïncarnatie bestaat, en dan ook nog in een volledig gecaliforniceerde wereld. De horror.
      Zwarte Piet mag voor best veranderen als mensen er door gekwetst worden. Maar heb er moeite mee dat een groepje beroepsmatig gekwetsen, hier op bijna militante (die Black Panters, lachwekkend) wijze hun zin doordrijven.

      Had in mijn lagere schooltijd, één jongentje in mijn klas afkomstig uit voormalige kolonie. Kroeshaar, vollere lippen en zoveel pigment als je bijna alleen in delen van Afrika ziet. Niemand legde toen een relatie tussen hem en Zwarte Piet. Als kinderen wel racistisch worden gepest vanuit context van Zwarte Piet, moet dit aangepakt worden. Ouders naar school laten komen etcetera.
      Maar Zwarte Piet was niet racistisch totdat allerlei identity politics figuren hem weg wilde hebben. Kunnen de Jerry's, Sylviana's en Sunny's trots op zichzelf zijn.

      • Ik ken iemand die zwart is, nooit gepest met ZP, maar sinds zijn jeugd al het Sinterklaasfeest als iets naars heeft ervaren omdat hij ZELF niet om de relatie tussen Zwarte Piet en zijn eigen uiterlijk heen kon. Het maakte dat hij zich minderwaardig voelde. Het hoeft dus helemaal niet om pesten te gaan, het gaat om het uitdragen van een foute boodschap. Sylvana Simons heb ik ook helemaal niks mee trouwens.

      • Misschien is die vriend egocentrisch/narcistisch?

        Dingen die niets met jou te maken hebben, toch op jezelf betrekken. Geen recept voor een rustig leven.

Recente berichten

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

18 minuten geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

60 minuten geleden

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

3 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

3 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

3 uur geleden

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

6 uur geleden