Onvrede over Lefier en verkoop Pepergasthuis

De bewoners, de kerkbezoekers en het gemeentebestuur winden zich op over de verkoop van het Pepergasthuis.

Verhuurder Lefier heeft het plan de 29 hofjeswoningen en het kerkje van het Pepergasthuis in de binnenstad te verkopen. Het gasthuis werd honderden jaren geleden door pelgrims aan de stad geschonken. De laatste voogden deden het complete gerestaureerde gebouw inclusief interieur schilderijen en Statenbijbel over aan woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Die club beloofde zorgvuldig beheer en tradities tot in lengte van jaren te respecteren. Bram de Vink beheerder van het gasthuis zegt: ‘Het gasthuis zou beheerd moeten worden door de Groninger Monumenten Stcihting dat lijkt mij meer op zijn plaats dan een belegger.’Ben Hanenwinkel zegt namens het kerkbestuur: ‘Dit is maatschappelijk erfgoed, hier houden wekelijks zo’n tweehonderd mensen een dienst.’  Wethouder Roeland van der Schaaf  zegt het onvoorstelbaar te vinden dat er straks misschien een bed and breakfast in het gasthuis zou komen.

De opvolger van Volkshuisvesting Lefier denkt er heel anders over en verkoopt het pand aan een belegger, en laat weten later met een reactie te komen. Sandra Beckerman, het Groningse Tweede Kamerlid voor de SP, heeft de minister van Binnenlandse Zaken schriftelijke vragen over het Pepergasthuis gesteld. Het Kamerlid wil van de minister weten waarom, de gebruikers en gemeente niet om hun mening is gevraagd.

Deel dit artikel:

 1. Gisteren reageerde ik ook op dit vreselijke bericht. Lefier moet nog maar eens goed nadenken over de belofte die ooit gedaan is om het erfgoed goed te beheren. ’t Is een groot SCHANDAAL als dit plan doorgaat. Het mag gewoon niet gebeuren dat Lefier zijn gang kan gaan. Ik hoop echt dat de inwoners van Groningen zich massaal tegen dit plan keren, voorop de gemeenteraad, wethouders en burgemeester en verder de gedeputeerde staten. Want zo ga je niet om met ERFGOED.

 2. B&W en Gemeenteraad hebben voor tig miljoenen tal van panden rondom het Groninger Forum opgekocht, aangekocht en gesloopt.
  Een aantal van die panden heeft zij nog in eigendom en beheer.

  Door De Zinkende Bunker is de hele historische – en toeristische – omgeving verknalt.
  Ik heb zodoende een aantal vragen over het Pepergasthuis-complex:

  1. Maak het bezwaarschrift van B&W openbaar.
  2. Wanneer is complex gerenoveerd?
  – Voor hoeveel?
  3. Wat is de hoofdprijs waar de wethouder het over heeft, wat hij niet wil neerleggen?
  4. Ik weet – van de directeur – dat het Groninger Monumenten Fonds dit complex graag wil kopen.
  – Maar dat zij een relatief klein bedrag te kort komt.
  – Is de Gemeenteraad bereid dit minimale bedrag aan te vullen?

  5. Er is veel NAM-schade in de Kerk. Het complex is aangemeld bij de TCM.
  – Voor welk bedrag bedrag aan NAM schade is er?
  – Voor Woudbloem – met NAM schade – heeft Lefier zich pittig ingezet > kosten 4 miljoen

  6. Het Pepergasthuis-complex is al 600 jaar SLECHTS voor sociale huurwoningen.
  – Waarom wil wethouder Roeland van der Schaaf dat er 50% sociale huurwoningen in komen?

  7. Is Lefier bereid om het complex voor minder van de hand te doen?
  8. Is de koper bereid om afstand van het complex te doen?
  9. Is de NAM bereid om bij te leggen > Kijk naar de 68 miljoen voor De Zinkende Bunker.
  Dat mega bedrag is geschonken:
  “Zonder gedoe met bonnetjes!”, aldus burgemeester Peter den Oudsten!
  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/153469/Groninger-Forum-pas-in-2019-open

  10. Volgens DvhN info kost De Zinkende Bunker geen 70 miljoen maar 90 miljoen.
  https://www.dvhn.nl/groningen/Neem-hier-een-kijkje-in-het-Groninger-Forum-24224790.html

  Mevrouw KIki

 3. vreemd dat deze wethouder zo slecht contact heeft met zo’n corporatie. net als bij de boten in de noorderhaven loopt hij ook hier achter de feiten aan. v/d schaaf heeft zich alleen laten zien met de huurvergunning voor huisjesmelkers en dat is tot nu toe slechts een papieren tijger die zich bij de rechtbank nog moet bewijzen.

 4. Onvrede over Lefier en de langdurige geluidsoverlast door ongeschikte cv-ketels in het Akkerstraat/Parallelweg-complex.
  De ketels, van een toen al verouderd type, hebben een zware niet-instelbare pomp, en zijn in 2007 in opdracht van Lefier op de schachtwand (!) bevestigd. Gevolg : klankkast-effect en door resonantie versterkt laagfrequent geluid in de woningen en in het gebouw. In sommige woningen is naast het zware geluid van de eigen ketel ook die van de ketel van buren te horen. Het gaat om een brommend, dreunend geluid, dat zelfs voelbaar is. Lfg is ziekmakend.
  Na klachten, handtekening-acties , drie onderzoeken, allerlei inspecties, en een Huurcommissie-advies, heeft Lefier de ongeschikte ketels nog steeds niet vervangen. In een aantal woningen is vorig jaar al een nieuwe ketel geplaatst. De rest van het complex moet zich maar tevreden stellen met een verplaatsing van de oude ketel naar de zware wand. Dit blijkt echter een nog zwaarder geluid teweeg te brengen. Lefier vindt dat er voldoende onderzoek en actie is ondernomen. De gang naar de rechter ligt nu open. Zijn er meer Lefier-huurders die met dit soort overlast te maken hebben?

 5. Schandalig van Lefier! Heeft die bende geen enkel oog voor historie en geschiedenis? Verkwanselen van zo’n uniek gasthuis met z’n bijzondere Kerk? Laat de Gemeente het eerst kopen.

 6. Uiteindelijk is dit het politieke beleid wat jaren geleden is ingezet. Maar om de politiek uit de wind te houden, legt men nu de schuld bij Lefier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *