“Ook veel andere Groningse vrouwen streden voor vrouwenkiesrecht”

nieuws
Foto: Groninger Museum

Donderdag is het precies 100 jaar geleden dat het actief vrouwenkiesrecht is ingevoerd. Daarom opent het Groninger Museum de tentoonstelling ‘Strijd: 100 jaar vrouwenkiesrecht’. De OOG Ochtendshow sprak met Egge Knol, conservator van het museum.

De tentoonstelling wordt geopend met een openingsmanifestatie, waarbij men tussen 10:30 en 17:00 kosteloos de tentoonstelling kan bezoeken, maar ook lezingen en voorstellingen kan bijwonen.  Ook gaat Janine Abbring een aantal vrouwen interviewen die actief zijn op het gebied van vrouwenemancipatie.

De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van de geschiedenis rond de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland en ook over de rol van Groningse vrouwen in deze strijd. Dit gebeurt via foto’s, cartoons, schilderijen, historische documenten en originele vaandels.

OOG Radio had donderdag Egge Knol, conservator van de tentoonstelling, aan de telefoon. In samenwerking met Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit, heeft hij tentoonstelling samengesteld. OOG had het met hen over de strijd voor het vrouwenkiesrecht, de rol van Groningse vrouwen hierin en natuurlijk over de opening van de tentoonstelling.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten van donderdag kun je terecht op de website van het Groninger Museum.