Categorieën: Nieuws

LIVEBLOG: OV-staking, geen treinen en nagenoeg geen bussen in Groningen (gesloten)

Er rijden dinsdagochtend geen treinen en nagenoeg geen bussen in Groningen vanwege een staking in het openbaar vervoer. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Samenvatting:
– In en rondom Groningen rijden geen treinen van Arriva en NS
– Vanaf 18.00 uur rijden er geen bussen meer in Groningen en Drenthe
– Machinisten, conducteurs en buschauffeurs voeren actie vanwege de pensioenleeftijd
– De staking heeft vanochtend niet tot extra drukte geleid op de weg, ook de avondspits verloopt rustig
– Scholen in het voortgezet onderwijs laten weten dat slechts een handjevol leerlingen zich afgemeld heeft, bij het Alfa-college daarentegen is het wel erg rustig. Bij het UMCG hebben patiënten voor zover bekend geen afspraken afgezegd

23.05
En we sluiten dit liveblog met een flashmob van vakbond FNV. Morgen doen we op deze website verslag van de actiebijeenkomst op de Grote Markt. En uiteraard houden we je op de hoogte met betrekking tot de laatste ontwikkelingen rond het mogelijke pensioenakkoord.

21.01
Een pensioenakkoord lijkt nabij. Dat meldt de NOS vanavond. Het kabinet zou bereid zijn om de AOW-leeftijd tijdelijk te bevriezen en de AOW-leeftijd daarna minder snel te laten stijgen. De verwachting van mensen dicht bij de onderhandelaars is dat er binnenkort een akkoord gepresenteerd gaat worden. De vakbonden willen het liefst dat de AOW-leeftijd teruggaat naar 66 jaar maar dat lijkt niet te gaan lukken. Terugbrengen naar 66 jaar zou het pensioenstelsel volgens de minister onbetaalbaar maken.

19.44
Net als de ochtendspits is ook de avondspits rustig verlopen in en rondom Groningen. Op de gebruikelijke files na waren er geen extra problemen. Dat is ook het landelijke beeld. “Het totaal aantal kilometers file kwam tot boven de tweehonderd, maar dat is geen extreme drukte”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Morgen wordt er in Groningen opnieuw flink wat drukte verwacht. Op de Grote Markt vindt een grote stakingsbijeenkomst plaats vanwege de pensioenplannen. Werknemers uit verschillende sectoren, behalve het vervoer, leggen het werk neer en zullen naar Groningen komen om hun geluid te laten horen. De bijeenkomst op de Grote Markt begint om 11.00 uur.

17.56
Qbuzz laat weten dat er na 18.00 uur naar alle waarschijnlijkheid geen bussen meer rijden. Ook niet op de lijnen waar eerder vandaag nog wel bussen reden. Woensdagochtend zullen alle bussen weer volgens dienstregeling rijden.

17.31
De avondspits in Groningen verloopt rustig. Volgens de ANWB zijn er geen files. Wel zijn er op dit moment een aantal aandachtspunten:
* A7 Stadspark-Julianaplein : langzaam rijdend verkeer
* A7 Westerbroek-Julianaplein : langzaam rijdend verkeer
* A28 Groningen-Zuid-Julianaplein : langzaam rijdend verkeer

16.52
Wat doe je als je in het Friese Ureterp woont, in Groningen naar het voortgezet onderwijs gaat maar er geen bussen en treinen rijden. Die vraag zal Wybren Weening (13) zich de afgelopen dagen bezig hebben gehouden. Tot een oplossing kwam hij ook. Hij besloot om op zijn mountainbike naar school te gaan. “Hij vertrok vanochtend om 06.00 uur uit Ureterp, bij Drachten, om op tijd op het Gomarus College in Groningen te zijn”, vertelt Eveline Berends van de school. De bijzondere prestatie ging ook niet onopgemerkt voorbij op school. “Klasgenoten gingen klappen voor hem, hij mocht op de stoel staan en kreeg warme chocomel uitgereikt.” Vanwege de prestatie besloot school dat hij twee uur eerder naar huis mocht. “Maar dat kon niet want hij fietste het eerste gedeelte naar Leek met een klasgenoot. Hij wilde op hem wachten omdat hij anders de weg niet wist. Deze klasgenoot was pas na het achtste lesuur vrij. Echt petje af voor Wybren en alle anderen, die op een andere manier dan gebruikelijk, naar school zijn gekomen vandaag!”

Wybren arriveert op zijn fiets op het Gomarus College. Foto: Gomarus College

16.44
De avondspits verloopt tot nu toe betrekkelijk rustig. De ANWB laat weten dat het iets drukker is dan normaal, maar dat het goed te handelen is. Rond 16.15 uur stond er zo’n 240 kilometer file in het land. Problemen op de wegen rond Groningen zijn er vooralsnog niet.

16.09
Ook morgenochtend is er als gevolg van de staking hinder mogelijk op het spoor. De NS meldt dat er komende nacht tot 04.00 uur gestaakt wordt. Dit betekent dat er in het land geen nachttreinen zullen rijden. Woensdagochtend is vertraging mogelijk, of kunnen treinen uitvallen, omdat treinen op andere plekken staan dan geplanned staat. De NS adviseert om de informatiekanalen goed in de gaten te houden.

15.59
Uit onderzoek van het Nederlands Verplaatsingspanel blijkt dat vanochtend het aantal verplaatsingen met negen procent af nam in vergelijking met een reguliere dinsdag. Volgens het panel komt dat omdat mensen er bewust voor hebben gekozen om thuis te werken. In de Randstad nam het aantal verplaatsingen met 22 procent af. Naast thuiswerken kozen veel mensen er voor om met de auto naar hun werk te gaan. Dat is ook terug te zien in de cijfers. Het aantal autoverplaatsingen nam met negen procent toe.

14.15
De treinen van NS en Arriva zullen ook de rest van de dag niet rijden. Bussen van Arriva rijden wel op de HOV-lijnen. Het gaat om buslijnen 304, 314 en 324. Maar volgens het bedrijf gaat het niet om een volledige dienstregeling. “Er rijdt slechts een handjevol bussen.”

14.03
Qbuzz laat weten dat er vanmiddag tussen 13.00 en 18.00 uur beperkt bussen rijden. Omdat er wel chauffeurs zijn die willen werken wordt er op de volgende lijnen gereden:
* Lijn 3 Hoogkerk–Lewenborg : Eén à twee keer per uur
* Lijn 5 P+R Haren–P+R Meerstad : Eén à twee keer per uur
* Lijn 7 Vinkhuizen–De Wijert : Eén à twee keer per uur
* Lijn 10 Hoofdstation Groningen-Martini Ziekenhuis : Minimaal elk half uur
* Lijn 15 Hoofdstation–Zernike : Minimaal elke half uur
* Lijn 50 Assen–Groningen : Om 16.20 vertrekt de bus vanuit Groningen naar Assen, om 17.50 vertrekt deze bus weer vanuit Assen.
* Lijn 100 Hoofdstation Groningen–Airport Eelde : Volgens dienstregeling
* Lijn 110 Gieten–Assen : Om 17.10 vertrekt lijn 100 van Assen naar Gieten. Om 17.30 rijdt deze bus weer terug vanuit Gieten.
* Lijn 300 Emmen–Groningen : Minimaal één keer per uur
* Lijn 417 Hoogkerk–Peize–Roden–Leek–Hoogkerk : Minimaal één keer per uur

13.46
Bij de busremise van Qbuzz aan de Peizerweg poseren de stakende buschauffeurs voor de fotocamera van vakbond FNV. De foto is er eentje uit een serie. Zo was eerder vandaag al een foto te zien van stakende chauffeurs in Amsterdam.

12.21
Ook morgen gaat er actie gevoerd worden voor een goed pensioen. Verschillende sectoren, met uitzondering van het vervoer, gaan het werk neerleggen. Actievoerders uit de drie noordelijke provincies worden in Groningen op de Grote Markt verwacht waar een actiebijeenkomst wordt gehouden. Behalve in Groningen zijn er ook bijeenkomsten in Arnhem, Eindhoven en Den Haag. Daarnaast gaat er in de ochtend een langzaamaan-actie plaats vinden. Vanaf Zuidbroek zal men met 66 kilometer per uur over de A7 naar de stad rijden.

11.47
Vanwege de staking is het rustig op het Hoofdstation. Reizigers lijken goed geïnformeerd te zijn en hebben er voor gekozen om thuis te blijven of om op een andere manier naar de plaats van bestemming te reizen. De rust heeft als gevolg dat de winkeliers op het Hoofdstation het ook erg rustig hebben. Verschillende ondernemers hebben er dan ook voor gekozen om de deuren gesloten te houden.

11.38
Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat de meeste Nederlanders vinden dat de AOW-leeftijd te snel stijgt. 68 Procent vindt dat de pensioenleeftijd bevroren moet worden. Onder vrouwen ligt het percentage op 79. De helft van de geënquêteerden laat weten bang te zijn dat ze de pensioenleeftijd niet gezond gaan halen. 87 Procent vindt dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen moeten kunnen.

11.34
Buschauffeurs, conducteurs en machinisten staan nog steeds voor het Hoofdstation

11.19
Op het Alfa-college is het in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs wel rustig. “Ik heb zojuist even een rondje gemaakt door het schoolgebouw hier aan de Admiraal de Ruyterlaan en je merkt dat het stiller is dan normaal”, vertelt woordvoerder Lobke Corman. “Hoeveel studenten precies afwezig zijn is onbekend, maar je merkt aan alles dat het veel rustiger is. Dat zie je ook terug op de parkeerplaats en in het fietsenhok.” Volgens Corman is het rustig omdat de Alfa-college-studenten van heinde en verre moeten komen. “Ze zijn echt afhankelijk van het openbaar vervoer en nu dat er niet is, is er geen direct alternatief waardoor ze niet op school kunnen komen.”

11.04
Vakbond FNV sluit vervolgacties niet uit als het kabinet de komende tijd niet gaat bewegen in de onderhandelingen over de AOW-leeftijd. Dat laat een woordvoerder weten. “Ik sluit niet uit dat we doorgaan met acties als we niet tot een akkoord komen. De staking vandaag is een belangrijk moment in het onderhandelingstraject.” Hoe deze acties er uit zien is nog onbekend.

10.55
De situatie op de weg is op dit moment goed. Er zijn geen files, wel één wegafsluiting:
* N7 Westerbroek – Groningen. Tussen knooppunt Euvelgunne en Groningen-Zuidoost is de weg afgesloten vanwege een ongeluk

10.01
De situatie op de wegen is goed. Dat zegt OOG-verslaggever Johannes Rienks. “Ik heb een kijkje genomen bij het Julianaplein en bij Westpoort. Het is wel druk, maar het is niet drukker dan normaal.” Dat blijkt ook uit cijfers van de ANWB. Het hoogtepunt van de ochtendspits was vanochtend rond 07.45 uur toen er ruim zeshonderd kilometer file in Nederland stond.

Foto: Johannes Rienks

09.58
“We hadden verwacht dat er best wel veel scholieren afwezig zouden zijn”, laat een woordvoerder van het Willem Lodewijk Gymnasium weten. “Maar het valt eigenlijk ontzettend mee. Ik denk dat zo’n vijf procent afwezig is, wat neer komt op enkele tientallen scholieren die hier niet konden komen.” Net als andere scholen laat het WLG weten trots te zijn. “We hebben scholieren die van heinde en verre moeten komen. Van Delfzijl tot Zuidlaren. Dat iedereen zo zijn best doet om hier toch te komen dat maakt ons zeker trots.”

09.52
De situatie op de wegen is op dit moment als volgt:
* A7 Bremen-Westerbroek : tussen Zuidbroek en Sappemeer drie kilometer file vanwege een ongeluk. Door dit ongeval is bij Sappemeer een rijstrook afgesloten.

09.49
OOG-verslaggever Johannes Rienks struint nog steeds door de stad op zoek naar mooie verhalen. “We hebben zojuist bij P&R Reitdiep een babbeltje gemaakt met een aantal buschauffeurs. Ze bleken bezig te zijn met instructieritten. In de stad komen allemaal elektrische bussen te rijden waarvoor het personeel opgeleid moet worden. Door de staking is het daar vandaag een ideale dag voor omdat er genoeg materieel beschikbaar is voor instructieritten.”

09.31
Het gaat ‘so far so good’, vertelt Joost Wessels van het UMCG. “We zien dat de staking op dit moment niet voor problemen zorgt. We weten dat onze patiënten eigenlijk altijd in de auto of een taxi naar het ziekenhuis komen. Dat is vandaag niet anders. Ik heb nergens geluiden gehoord dat er afspraken zijn afgezegd. Dat geldt ook voor onze medewerkers. We hebben de collega’s geadviseerd om bijvoorbeeld met de auto naar P&R-terreinen te gaan en vanaf daar op de fiets te gaan. Voor de zekerheid hebben we ook wat extra parkeerplekken gereserveerd in omliggende parkeergarages. Wat ik zelf heb gezien is dat het hoogstens wat drukker is in ons fietsenhok.”

09.23
Op het CSG Wessel Gansfort aan het Heerdenpad ook geen lege klassen. “Er hebben zich bij ons twintig leerlingen afgemeld specifiek vanwege deze staking”, vertelt teamleider Rob Planjer van de school. “Ik ben best wel trots dat zoveel toch zijn gekomen. Dat scholieren die normaal de bus pakken nu op de fiets zijn gekomen. Maar ook de flexibiliteit van ouders om de scholieren in de auto te brengen. Super!”

09.11
De situatie op de wegen rond de stad is op dit moment als volgt:
* A7 langzaam rijden tussen Stadspark en Julianaplein
* A7 tussen knooppunt Zuidbroek en Sappemeer vier kilometer file vanwege een ongeluk. Door dit ongeluk is bij Sappemeer de weg afgesloten.
* A28 langzaam rijden tussen Haren en Groningen-Zuid

09.01
Op het Parcival College aan de Merwedestraat is zo’n 95% van de scholieren aanwezig. “Ik ben daar best wel heel trots op”, zegt rector Ton Wijnbergen van de school. “Leerlingen hebben zich goed aan kunnen passen aan de situatie.” Volgens Wijnbergen hebben voornamelijk leerlingen die van ver moeten komen zich afgemeld. “Een half uur voor de eerste les begon hadden we al scholieren uit Ruinen voor de poort staan, terwijl leeftijdsgenoten uit Haren zich afgemeld hebben. Het beeld is dus dat we iets meer afmeldingen dan normaal hebben, maar dan men zich goed aanpast.”

08.50
De ANWB denkt dat het drukste moment van de spits achter ons ligt. “Het hoogtepunt was om 07.45 uur toen er 696 kilometer file in het land stond. Op dit moment staat er ongeveer 430 kilometer.”

08.47
Op de A7 loopt het op dit moment vast tussen Duitse grens en Groningen. Ter hoogte van Sappemeer is een ongeluk gebeurd waardoor er nu vier kilometer file staat.

08.34
Het is nog altijd redelijk druk op de wegen rond Groningen. Een overzicht:
* A7 langzaam rijden tussen Stadspark en Julianaplein
* A28 tussen Haren en Groningen-Zuid twee kilometer file
* A28 tussen Dwingeloo en Assen-Zuid vier kilometer file

08.26
“Het is een prachtig gezicht”, zegt Riek van Kampen van vakbond FNV. “Ik sta hier voor het Hoofdstation en we staan hier met zo’n veertig mensen. Buschauffeurs van Qbuzz, machinisten Arriva en NS. Alle bedrijven en alle kleuren van de vakbonden door elkaar heen.” Volgens Van Kampen ligt het openbaar vervoer in Groningen nagenoeg plat. “Er rijdt geen enkele trein en een beperkt aantal bussen.”

De reizigers lijken goed geïnformeerd te zijn. “Er zijn hier bijna geen mensen te vinden. De mensen die er zijn reageren heel meelevend. Hele mooie reacties.” De vakbonden blijven de komende uren ook aanwezig voor het Hoofdstation. “Vanmiddag komen de medewerkers die avonddienst hebben, die gaan zich hier inschrijven als staker.”

Foto: Johannes Rienks

08.19
De NS laat weten dat reizigers zich goed voorbereid hebben op de staking. “De situatie op onze stations is rustig en beheerst. Er zijn bijna geen reizigers op de stations te vinden.” De afgelopen dagen liet de NS weten vandaag niet naar de treinstations te komen.

08.13
OOG-verslaggever Johannes Rienks staat op dit moment bij het Hoofdstation. “Het is een kleurrijk geheel van oranje en paarse kleuren van de vakbondsmensen die zich hier voor het station verzamelen. Op het busstation zie ik dat het best nog wel druk is. Er zijn flink wat reizigers en er rijden ook best nog wel wat bussen.” De situatie op de weg in de stad is volgens Johannes rustig. “Het is op dit moment niet drukker dan normaal.”

Voor het station spreekt Marjan Dijkema van Vakbond FNV de stakers toe:

08.05
De drukte op de wegen neemt toe. Een overzicht:
* A7 tussen Leek en Hoogkerk, 4 kilometer langzaam rijdend verkeer
* A7 tussen Sappemeer en Foxhol, drie kilometer file vanwege een ongeluk
* A28 tussen Vliegveld Groningen en Groningen-Zuid vijf kilometer file

08.01
Arriva laat weten niet blij te zijn met de acties. “Het zijn publieksonvriendelijke acties. Daardoor worden reizigers in het hele land de dupe van een conflict waarin de ov-bedrijven geen partij zijn.” In Groningen rijden vandaag geen Arriva-treinen en nauwelijks Arriva-bussen. Ook het OV-Servicepunt op het Hoofdstation is gesloten.

07.59
Volgens de FNV zijn de stakers in Groningen strijdbaar:

07.55
Het advies van de NS is om vandaag niet naar de stations te komen. Bus- en treinreizigers wordt geadviseerd om op een andere manier op de plaats van bestemming te komen. Het weer lijkt daarbij echter niet te helpen. Felle buien trekken via Zuid-Holland over Utrecht, Overijssel en Gelderland richting het oosten waardoor fietsen geen pretje is. In Groningen daarentegen schijnt de zon:

07.48
Op de wegen rond Groningen wordt het drukker. Op de A7 tussen Leek en Hoogkerk staat op dit moment vier kilometer langzaam rijdend verkeer. Ook een file op de A28. Tussen Haren en Groningen-Zuid staat twee kilometer file.

Drukker is het op de wegen in de Randstad en midden-Nederland:

07.41
In Groningen verzamelen de stakende machinisten en conducteurs zich voor het Hoofdstation bij het Peerd van Ome Loeks.

07.20
Qbuzz laat weten dat er veel minder bussen dan normaal kunnen rijden. Toch hebben zich flink wat werkwilligen bij de remise aan de Peizerweg gemeld waardoor een aantal lijnen gereden kunnen worden:
* Lijn 3 Hoogkerk–Lewenborg : Minimaal elk half uur
* Lijn 5 P+R Haren–P+R Meerstad : Minimaal elk half uur
* Lijn 7 Vinkhuizen–De Wijert : Minimaal elk half uur
* Lijn 10 Hoofdstation Groningen-Martini Ziekenhuis : Minimaal elk half uur
* Lijn 15 Hoofdstation–Zernike : Minimaal elke 10 minuten
* Lijn 50 Assen–Groningen : Minimaal één keer per uur, waar mogelijk extra ritten tussen Haren en Groningen
* Lijn 100 Hoofdstation Groningen–Airport Eelde : Volgens dienstregeling vanaf 6.00 uur
* Lijn 110 Gieten–Assen : Minimaal één keer per uur
* Lijn 300 Emmen–Groningen : Minimaal elk half uur. De ritten vanaf Emmen rijden vanaf 7.00 uur
* Lijn 417 Hoogkerk–Peize–Roden–Leek–Hoogkerk : Minimaal elk half uur

07.16
Rond Den Haag en Rotterdam is het druk op de weg. Ook zo druk dat de Veiligheidsregio Kennemerland mensen oproept om alleen de weg op te gaan als dat strikt noodzakelijk is. De wegen in en rond Groningen zijn op dit moment goed begaanbaar. Volgens Rijkswaterstaat is er nog geen sprake van files.

07.03
Bij de NS rijdt op dit moment 0,7 procent van de treinen op tijd. 272 Treinen zijn op dit moment uitgevallen.

06.58
De situatie op het spoor lijkt op dit moment redelijk duidelijk. Vrijwel alle treinen van NS en Arriva rijden niet. Ook in de stad is het rustig met nauwelijks bussen op de weg. Hoewel dat door sommige mensen als prettig wordt ervaren.

06.51
De vakbonden hebben de indruk dat het werk in Groningen massaal wordt neergelegd. Bij het punt waar ov-personeel zich officieel als stakende moet inschrijven is het volgens Riek van Kampen van de FNV druk.

06.47
Arriva laat weten dat vandaag de OV-servicepunten ook gesloten zijn. In Friesland zijn toch enige bussen op de weg te vinden. Het gaat om de lijnen 66 en 166 op Leeuwarden-Holwerd. “Met de vakbonden zijn aparte afspraken gemaakt om in ieder geval de Waddeneilanden bereikbaar te houden”, aldus het bedrijf. Om die reden rijdt het busvervoer op de Waddeneilanden ook volgens dienstregeling.

06.38
Rijkswaterstaat laat weten dat het op dit moment al druk is op de weg. “De eerste dagelijkse files stonden er al om 06.00 uur. Om 06.30 uur is het al twee keer zo druk als tijdens een normale ochtendspits op dinsdag.

06.07
Arriva laat weten dat de treinen niet rijden. De HOV-buslijnen 304, 314 en 324 rijden beperkt. De treinen van de NS rijden niet.

05.51
Qbuzz laat weten dat er nagenoeg geen bussen zullen rijden. Toch heeft men de hoop dat niet alle chauffeurs staken. Bij voldoende werkwilligen zal geprobeerd worden de volgende lijnen tijdens de spitsuren uit te voeren:
* Lijn 3: Hoogkerk-Lewenborg (Loefzijde) – Elk half uur
* Lijn 5: P&R Haren-P&R Meerstad – Elk half uur
* Lijn 7: Vinkhuizen-De Wijert – Elk half uur
* Lijn 10: Hoofdstation-Martini Ziekenhuis – Elk half uur
* Lijn 15: Hoofdstation-Zernike – Elke tien minuten
* Lijn 50: Assen-Groningen – Eén keer per uur
* Lijn 100: Hoofdstation-Airport Eelde – Volgens dienstregeling vanaf 06.00 uur
* Lijn 110: Gieten-Assen – Eén keer per uur
* Lijn 300: Emmen-Groningen – Elk half uur
* Lijn 417: Hoogkerk-Peize-Roden-Leek-Hoogkerk – Elk half uur

Wat is er aan de hand?
Werknemers in het openbaar vervoer leggen dinsdag het werk neer uit protest tegen de leeftijd waarop men met pensioen mag. De vakbonden willen dat deze leeftijd op 66 jaar blijft liggen omdat werknemers in de ov-sector te maken hebben met fysiek en mentaal zwaar werk. Onderhandelingen met de overheid over de pensioenleeftijd verlopen echter erg stroef. Uit een rondvraag blijkt dat de leden van alle vakbonden de actie steunen. Aangezien twee op de drie werknemers lid is van een vakbond zullen er nagenoeg geen treinen en bussen rijden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Meer treinen van en naar Stad op Bevrijdingsdag

Voor bezoekers van de Bevrijdingsfestivals zet Arriva komende zondag meer treinen in. Als het nodig…

9 minuten geleden

Brandweer bevrijdt jongetje uit spaken van fietswiel

Aan de Timorstraat heeft de brandweer dinsdagmiddag een kind bevrijd uit zijn fiets. (meer…)

19 minuten geleden

Het Heelal Deze Maand: de beste tijd om sterren te kijken

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant en dat geldt zeker voor sterrenkundige Jeffrey…

1 uur geleden

PKC’83 profiteert van straf die WKE’16 van KNVB kreeg: Twee punten in mindering

De KNVB heeft voetbalvereniging WKE'16 uit Emmen een straf van twee punten in mindering gegeven.…

1 uur geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg hoort tien maanden cel eisen

Het Openbaar Ministerie wil dat een 34-jarige man uit Muntendam tien maanden celstraf krijgt. De…

2 uur geleden

Schoenenwinkel Sacha in Stad gaat dicht

Het filiaal van schoenenwinkel Sacha aan de Guldenstraat gaat sluiten. Dat werd dinsdag duidelijk, nadat…

2 uur geleden