LIVEBLOG: FC GRONINGEN – FORTUNA SITTARD (AFGELOPEN: 3-0)

Lukt het FC Groningen om Willem II nog te passeren voor een plaats in de play-offs voor de Europa League? Om 14.30 start de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. FC Groningen staat momenteel op een negende plaats, met twee punten achter op Willem II. De Limburgers staan 14e, en kunnen zich vandaag definitief veilig spelen in de eredivisie. Ook wordt vandaag officieel afscheid genomen van Hans Nijland. De algemeen directeur vertrekt na dit seizoen na een periode van 23 jaar als directeur.

90′ DOELPUNT GRONINGEN. Samir Memisevic schiet een gegeven strafschop na een overtreding op Bruns onberispelijk binnen.

88′ Vlak voor het einde van de wedstrijd wordt Tom van de Looi vervangen door Thomas Bruns.

80′ Bij FC Groningen verlaat doelpuntenmaker Paul Gladon het veld. Hij wordt vervangen door Ajdin Hrustic. Ondertussen op de andere velden scoort Emmen de 3-2 tegen Willem II, waardoor Groningen op pole position staat voor een tickten naar de play-offs voor Europees voetbal.

76′ Mark Diemers verlaat bij Fortuna het veld en wordt vervangen door Agim Zeka.

75′ Wissel aan de kant van FC Groningen. Een publiekswissel: Mimoun Mahi verlaat het veld voor Mo El Hankouri. De aanvaller verlaat onder luid applaus het het veld.

71′ WAT EEN REDDING. Een enorme kans voor Fortuna via invaller Balic. De aanvaller omspeelt doelman Padt en alleen Tim Handwerker kan nog redden op de doellijn. De Duitser blijft heel rustig en keert het schot van Balic.

69′ WEER BIJNA MAHI. De aanvaller rondt een voorzet van Zeefuik bijna af. De bal gaat net over het doel.

64′ Bij Fortuna vervangt Semedo spits Novakovich.

62′ Ook het eerste schot van Fortuna in de tweede helft is een feit. Padt heeft er echter geen enkele moeite mee.

59′ Kans Groningen. Kaj Sierhuis kan de bal net niet binnenschieten. FC Groningen probeert er nog een attractieve tweede helft van te maken, tot genoegen van de aanwezige supporters.

55′ Bij Fortuna verlaat El Messaoudi het veld voor nummer ’99’ Andrija Balic.

53’DOELPUNT. WAT EEN GOAL. Ritsu Doan schit de bal van 30 meter via de onderkant van de lat in de kruising. Een beauty. Die gaat de wereld over.

50′ BIJNA. Mahi probeert een afscheid  in stijl te forceren. Hij wordt door Sierhuis één op één met doelman Koselev. Hij heeft nog twee teamgenoten voor het uitzoeken, maar schiet zelf op de keeper.

46′ De tweede helft is begonnen. Paul Gladon heeft het spel hervat.

HET IS RUST. FC Groningen en Fortuna Sittard gaan rusten met een stand van 1-0.

38′ DOELPUNT FC GRONINGEN. Een voorzet van Deyovaisio Zeefuik wordt door Paul Gladon bij de tweede paal binnengekopt.

34′ Kansje Groningen. Een voorzet van Handwerker wordt geblokkeerd. De linksback krijgt de bal terug en schiet op het doel van doelman Koselev. De keeper laat de bal los, maar Mahi kan er net niet bij.

29′ Mooie aanval van Groningen. Van de Looi speelt Zeefuik in. De rechtsback combineert met Doan en weet op een haar na Sierhuis te vinden.

24′ Fortuna dringt even aan. Zeefuik kan maar net voorkomen dat een voorzet van de Limburgers kan worden binnengeschoten.

22′ Er gebeurt vrij weinig het eerste gedeelte van de wedstrijd. Beide ploegen hebben moeite om gevaar bij het doel van de tegenstander te creëren.

9′ Eerste gevaar Groningen. Handwerker brengt de bal de zestien in waar Mahi helemaal vrij staat. Hij lijkt buitenspel te staan maar een verdediger van Fortuna heft dat op. De controle van Mahi is ondermaats, kans verkeken.

8′ Bijna! Ook de tweede kans van de wedstrijd is voor Fortuna. Novakovich schiet maar net over het doel van Sergio Padt.

5′ Het eerste gevaar komt van Fortuna Sittard. Novakovich kan net niet bij de bal, en valt over doelman Padt heen. Niets aan de hand volgens de scheidsrechter, doeltrap.

1′ Er is afgetrapt bij FC Groningen – Fortuna Sittard. De Limburgers hebben afgetrapt. Chabot is op het laatste moment vervangen voor Tom van de Looi.

Zojuist werd de onder 17 gehuldigd. Zij zijn als  eerste team van FC Groningen ooit landskampioen geworden. Ze liepen een ereronde door het stadion met de kampioensschaal.

Het Liveblog begint om 14.30.

Opstelling FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik, Chabot, Handwerker; Doan, Bruns, Memisevic, Mahi; Sierhuis, Gladon.

Opstelling Fortuna Sittard: Kosolev; Pinto, Heerings, Ninaj, Mac-Intosh; El Messaoudi, Rodriguez, Smeets; Stokkers, Diemers Novakovich.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot