‘Lelylijn helpt voorkomen dat Nederland vastloopt’

nieuws
Foto Andor Heij

De overheid moet serieus onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid van een Lelylijn. Dat meent VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dinsdag op een bijeenkomst over mobiliteit van VNO-NCW Noord: “Zo’n spoorlijn helpt te voorkomen dat Nederland vastloopt.”

Met een investering van 3 miljard euro is de Lelylijn volgens De Boer een stuk goedkoper dan de eerdere Zuiderzeelijn, omdat gebruik wordt gemaakt van bestaande technologie, maar wel met treinen die met 200 km/u binnen een uur tussen de Randstad en Groningen rijden: ‘Wonen in het Noorden en werken in Amsterdam komt dan verrassend dichtbij.’ Ook verwacht De Boer dat er langs de lijn en bij de nieuwe stations Emmeloord en Drachten woningen en vastgoed kunnen worden ontwikkeld.

Het plan voor de Lelylijn tussen Lelystad en Groningen werd afgelopen april door het kabinet afgeschoten. Volgens het kabinet heeft deze spoorlijn geen prioriteit in verhouden tot andere infrastructurele projecten. Groningen ziet meer heil in de Nedersaksenlijn die van Groningen via Stadskanaal, Emmen en daarna over bestaand spoor naar Twente gaat.

Deel dit artikel:

  1. Exact! Mensen die elders hebben gewoond waarderen de rust en ruimte die we hier hebben, dat moeten we niet zomaar opofferen.

 1. Arbeiders uit het Noorden dagelijks heen en weer naar Amsterdam?, laat die totaal idioot Hans de Boer even lekker snel wegwezen. Binnen een uur kun je sowieso vergeten aangezien Nederland daar te klein voor is om topsnelheden te halen.
  Dat zie je al in Duitsland waar op bepaalde stukken topsnelheden worden gehaald maar vele stukken normale snelheid (https://nl.wikipedia.org/wiki/Intercity-Express )

  Bremen – Munchen is met de auto ongeveer 750 km, de trein doet dat in 5.20 uur ( ICE topsnelheid 300km )en dan wil Hans met meer dan 200 km gemiddeld door Nederland, wat een idioot.

 2. Dit zijn mensen met grootheidswaanzin.! en kosten hebben ze geen bal verstand van ! Groningen / Friesland hebben hun geld al gehad !

 3. Deze man kan beter zn mond houden.Hij heeft geen benul van de kosten.
  De regering heeft zn geld aan Friesland/Groningen en Drenthe al uit betaald en daarom het afgewezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *