Groninger Museum zoekt bevrijdingsrokken na Tweede Wereldoorlog

Het Groninger museum zoekt bevrijdingsrokken voor een expositie over 75 jaar Bevrijdingsdag. Bevrijdingsrokken zijn feestelijke kledingstukken, die in de jaren vlak na de oorlog speciaal bedoeld waren om op Bevrijdingsdag te dragen.

Het museum heeft nu al twee rokken in bruikleen, maar wil er graag veel meer. Conservator Egge Knol hoopt dat er nog een enkele van deze jurken ergens bij mensen thuis liggen te verstoffen.

De kledingstukken werden gemaakt van kleine restjes stof. Dit omdat textiel na de oorlog nog schaars was. Bijzonder aan de rokken was dat de oorlogsherinneringen van de maakster er in verwerkt werden. Het museum wil dit bijna vergeten stukje historie weer onder de aandacht brengen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *