4 miljoen euro tekort op begroting gemeente Groningen

nieuws
Foto: Casper Slotboom

De gemeente Groningen krijgt komend jaar 14,6 miljoen euro minder aan Rijksvergoedingen voor uitkeringen en reïntegratie. Deze korting komt bovenop de bezuinigingen die eerder al werden aangekondigd. Dat zorgt ervoor dat er voor 2019 nog vier miljoen euro tekort is.

Volgens wethouder De Rook heeft de gemeente 10 miljoen euro opzij gezet om deze korting op te vangen voor dit jaar. Dat zorg ervoor dat er nog 4 miljoen gevonden moet worden op de begroting. De gemeente hoopt  nog op een extra toelage van het rijk voor de jeugdzorg, waarmee het mogelijk het gat op de begroting kan dichten.

De Nederlandse gemeenten hebben het afgelopen jaar 166 miljoen euro minder besteed aan bijstands- en Wajonguitkeringen. Het rijk keert daarom dit bedrag niet meer uit als vergoeding aan de gemeenten. Groningen profiteert een stuk minder van de banengroei in Nederland als geheel, waardoor het een tekort heeft op de begroting. Volgens wethouder Paul de Rook heeft de gemeente Groningen relatief veel ‘moeilijk te helpen’ langdurige werklozen. Ook komen afgestudeerde  studenten vaak snel aan een baan in het westen van Nederland, maar een deel blijft jaren werkeloos in de Stad.